U probni rad pušten Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac u Šibeniku

Prvi centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji

Realizacijom projekta RCGO Bikarac, stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko–kninske županije dobili su dugoročno kvalitetno rješenje za održiv sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima EU-a.

Na svečanom otvorenju Bikarca u utorak su sudjelovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić, direktor Bikarca d.o.o. Robert Podrug i drugi uzvanici.

„Šibensko-kninska županija od danas je županija koja otpadom gospodari na znatno bolji način u odnosu na najveći dio Republike Hrvatske i ponovno služi kao primjer ostalima. Iznimno sam sretan što imamo treći centar za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj, ali i zbog činjenice da ovaj biser Dalmacije, koji obiluje zaštićenim područjima i ima snažno razvijenu turističku djelatnost, na ovaj način optimizira važan segment svog funkcioniranja. Nema Lijepe naše bez učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. To je poruka svima koji su u procesu realizacije centara gospodarenja otpadom. Pozivam ih da slijede primjer Šibenika koji je u najkraćem mogućem roku iskoračio i riješio problem svog grada i županije u pogledu otpada“, naglasio je ministar Tomislav Ćorić.

„Danas je započela nova era u gospodarenju otpadom u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji. Put do ovog modernog Centra za gospodarenje otpadom Bikarac nije bio ni jednostavan ni lagan i zato iskreno čestitam svima koji su uporno radili da se na Bikarcu izgradi ovako tehnološki moderno postrojenje. Osim stručne podrške Fond je osigurao i skoro 60 milijuna kako bi se zaokružila financijska konstrukcija ovog 245 milijuna kuna strateški vrijednog projekta“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je o trenutno najsuvremenijem postrojenju za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicije iznosi 245 milijuna kuna za uspostavu sustava cjelovitog i održivog gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, što uključuje izgradnju MBO postrojenja i pratećih objekata, izgradnju dviju pretovarnih stanica i nabavu specijalne opreme. Sredstva su osigurana iz Kohezijskog fonda EU, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Grada Šibenika.

Izgradnja MBO postrojenja (mehaničko-biološka obrada otpada) druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište. U sklopu druge faze, uz izgradnju i opremanje MBO postrojenja, izgrađene su dvije pretovarne stanice, nabavljena specijalna oprema i vozila, izgrađena odlagališna ploha sa sustavom odvodnje procjednih i oborinskih voda, interne prometnice cesta, upravna zgrade s parkiralištem te trafostanice.

  • Direktor Bikarca Robert Podrug / Foto: FZOEU

Trenutno se na Bikarac dovozi oko 70.000 tona otpada, od čega preko 40.000 tona komunalnog otpada. Kada CGO Bikarac započne s radom, ulazni kapacitet MBO postrojenja moći će obraditi i do 50.000 tona godišnje. Kao nusproizvod gospodarenja komunalnim otpadom na CGO Bikarac dobit će se: izdvojeni iskoristivi otpada (papir, plastika, metal, staklo), stabilizirani biorazgradivi otpad upućen na odlaganje, gorivo iz otpada (kruto oporabljeno gorivo SRF za korištenje u energanama ili cementarama) i kompost od biootpada.

„Šibensko-kninska županija u 2021. godini dobila je moderan Centar za gospodarenje otpadom koji će svim stanovnicima županije osigurati kvalitetan sustav gospodarenja otpadom. Centar će riješiti gospodarski, ekonomski i ekološki problem gospodarenja otpadom u županiji i svim stanovnicima osigurati bolju kvalitetu života. Osiguranjem pravilnog gospodarenja otpadom svi zajedno možemo pridonijeti učinkovitom iskorištavanju resursa te održivom rastu gospodarstva županije, što nam je svima prioritet“, izjavio je direktor Bikarca Robert Podrug.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Rimu predstavljeni novi pametni spremnici za otpad

Novi pametni spremnici za otpad, njih ukupno 68, postavljeni su na području tri rimske općine s velikim protokom pješaka. Posebna pozornost posvetila se njihovom postavljanju u dijelovima grada u kojima su smješteni najpopularniji noćni barovi i klubovi te restorani kao što su Trastevere, Testaccio i San Giovanni te trgovi Piazza di Spagna i Piazza di San Silvestro.

Najmlađim Šibenčanima u ruke stiže 1.600 edukativnih slikovnica

Povodom Dječjeg tjedna, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zajedno sa zamjenikom Paško Rakićem, jučer je posjetio Dječji vrtić Kućica. Uz prigodni program, koji su priredila djeca i njihove odgajateljice, mališanima su uručene edukativne slikovnice „Jež Miško i prijatelji”, javlja Grad Šibenik.

Potpisan prvi ugovor za EU sufinanciranje sanacije odlagališta otpada

U Vodicama je za projekt sanacije i zatvaranja odlagališta otpada Leć potpisan prvi ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava kroz javni poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sanacije odlagališta neopasnog otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER