Građanke i građani Pariza sudjeluju u spašavanju vrabaca

Pariška gradska uprava pokrenula projekt zaštite i povećanja populacije vrabaca

Golubovi su postali zaštitni znak mnogih gradova, no upravo je mali vrabac ptica koju smo prvi put vidjeli, zavoljeli i hranili još kao dijete. Međutim, populacija vrabaca se tijekom posljednjih 40 godina dramatično smanjila širom Europe, a ponegdje je njihov broj danas četiri puta manji nego početkom 21. stoljeća.

Kao što smo ranije izvijestili, znanstveni tim sastavljen od suradnika britanskog Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), organizacije BirdLife International i Češkog ornitološkog društva (CSO) proveo je istraživanje ptica gnjezdarica koje je pokazalo kako je od 1980. do 2017. godine na području EU-a nestalo oko 600 milijuna ptica, što predstavlja gubitak čak svake šeste ptice u 40 godina.

Ptice su sve rjeđe, a i njihov jutarnji cvrkut postaje sve tiši. Nažalost, to se odnosi i na vrapce kojih je sve manje na krovovima, u dvorištima kuća i na zelenim površinama europskih gradova. Najveći pad broja ptica zabilježen je upravo kod vrabaca kojih je sada 247 milijuna manje pa je tako u Europi nekad vrlo rašireni vrabac (Passer domesticus) izgubio 50 % svoje populacije.

U Parizu se procjenjuje kako se njihov ukupan broj od početka ovog stoljeća smanjio za čak 70 %, što je još stravičniji podatak. Naime, prema nedavno ažuriranom Atlasu prirode u Parizu (L'Atlas de la nature de Paris) popisane su 154 vrste ptica koje obitavaju na području grada, uključujući i vrapca, no mali je „piaf“ posljednjih godina postao ugrožena vrsta kojoj u francuskoj metropoli prijeti izumiranje. Stoga je Grad Pariz u partnerstvu s organizacijom Liga za zaštitu ptica (la Ligue de Protection des Oiseaux - LPO) pokrenuo pilot-projekt „Quartiers Moineaux“ (Četvrti vrabaca) i to s ciljem povratka i povećanja populacije vrabaca te okupljanja Parižana i Parižanki koji su voljni sudjelovati u zaštiti ove ugrožene vrste ptica. Tako je krajem studenog organiziran i prvi sastanak sa stanovnicima i trgovcima triju pariških okruga (13., 14. i 18.) u kojima će se provoditi ovaj pilot-projekt.

U Parizu je broj vrabaca danas četiri puta manji nego 2003. godine © Guillaume Bontemps / Ville de Paris

Velik odaziv građana

Lokacije na kojima će se razvijati područja za povratak i ponovno naseljavanje kolonija vrabaca su Trg Serge Poliakoff (13. okrug), ulica rue Didot (14. okrug) i Trg Suzanne Valadon (18. okrug) koji se nalazi u podnožju uspinjače Montmartre i znamenite bazilike Sacré-Cœur. Navedene lokacije odabrane su u suradnji s Ligom za zaštitu ptica (LPO) i to zahvaljujući njihovom položaju koji pogoduje pružanju zaklona za ove ptice, a prva gnijezda i nastambe postavljeni su početkom prosinca.

Građani ova tri okruga postat će zaštitnici lokalnih populacija vrabaca, a gradska uprava će im podijeliti nastambe, hranu i sadnice biljaka koje pogoduju pružanju zaklona za ove ptice. Osim toga, projektom se predviđa održavanje redovnih sastanaka, kao i organizacija istraživačkih šetnji za građane pomoću kojih će stručnjaci iz LPO-a djelovati na podizanju razine svijesti o važnosti ptica te edukaciji građana i vlasnika lokalnih trgovina.

Prošlog vikenda građanima je podijeljeno tridesetak nastambi za vrapce za čije su se preuzimanje prethodno trebali prijaviti u gradskoj upravi, a svaka od drvenih nastambi predviđena je za smještaj tri ptičje obitelji. Nastambe su osim na navedenim lokacijama postavljene i u dvorištima nekoliko škola, a svakako treba istaknuti kako su ih proizvele osobe s invaliditetom čime se potvrđuje poštovanje načela uključivosti.

U subotu 4. prosinca nastambe za vrapce postavljene su na nekoliko lokacija u 13. pariškom okrugu © Jérôme Coumet

„Oduševljeni smo entuzijazmom građana okupljenih oko ove inicijative. Vrabac je tipična pariška ptica čije dramatično smanjenje populacije potvrđuje urušavanje biološke raznolikosti. U gradskoj upravi se nadamo kako će se vrapci zahvaljujući ovom pilot-projektu vratiti u svakodnevni život Parižana“, kazao je zamjenik pariške gradonačelnice Christophe Najdovski, zadužen za za ozelenjavanje grada, zelene površine, biološku raznolikost i zaštitu životinja, koji je nedavno boravio u službenom posjetu Zagrebu.

Očekuje se kako će građani koji sudjeluju u projektu, slijedeći protokol zasnovan na znanju i iskustvima ornitologa te razvijen u suradnji s Ligom za zaštitu ptica, dugoročno doprinijeti u sustavnom praćenju i dijeljenju svojih zapažanja o naseljavanju i kretanju ptica na odabranim lokacijama. Područja s posebnom zaštitom vrabaca postupno će se širiti diljem grada s ciljem poticanja biološke raznolikosti.

Ovaj pilot-projekt predstavlja dio napora pariške gradske uprave usmjerenih na promicanje i zaštitu biološke raznolikosti u Parizu, kojima se uz primjenu novih pravila u urbanizmu i graditeljstvu zaštićuje urbana priroda, šire parkovi i zelene površine te stvaraju sigurna utočišta za biljne i životinjske vrste.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

U Europi 600 milijuna ptica manje nego 1980.!

Novo istraživanje ptica gnjezdarica pokazuje da ih je od 1980. do 2017. godine s područja EU nestalo oko 600 milijuna, što znači gubitak svake šeste ptice u 40 godina, izvijestila je Udruga Biom!

Promatranje ptica poboljšava naše mentalno zdravlje

Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) obilježava se dva puta godišnje – druge subote u svibnju i druge subote u listopadu. Ovogodišnja tema je „Pjevaj, leti, vini se – poput ptice!“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER