Rijeka: „Mala tura Velikih žena“

U sklopu obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma“, u utorak 7. prosinca s riječkog Jelačićevog trga u 13 sati kreće „Mala tura Velikih žena“

„Malu tura Velikih žena“ organizira Udruga za zaštitu obitelji U.Z.O.R. Rijeka povodom obilježavanja kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“, koja se počela provoditi na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog) i traje do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Udruga za zaštitu obitelji U.Z.O.R. Rijeka od svog osnutka organizira i provodi rad Skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te se sukladno tome aktivno uključuje u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kao i čitave kampanje „16 dana aktivizma“, smatrajući kako je odgovornost cijelog društva prema ženama koje su prekinule šutnju i progovorile o svojim iskustvima da ih se ne ostavi same te da prekinutu šutnju pretvori u društvenu i institucionalnu promjenu.

Ove godine, u utorak 7. prosinca s početkom u 13 sati, Udruga organizira „Malu tura Velikih žena'. Riječ je o vođenoj turi riječkim Korzom koja obuhvaća sedam točaka u obliku sedam kartonskih ilustriranih ženskih likova. Svaki od njih predstavlja jednu snažnu ženu koja je doživjela obiteljsko nasilje i uspjela izaći iz takve nasilne partnerske veze. Svaka od njih ima vam što reći, kako o sebi, tako i o nama, o društvu u kojem živimo i načinima na koje našu zajednicu možemo učiniti netolerantnom na nasilje i sigurnijom za dostojanstven i slobodan život.

Tura je organizirana za sve građane i građanke koje se žele informirati o obiteljskom nasilju, saznati kako ga prepoznati, što mogu učiniti ako ga dožive ili ako ga primijete u svom susjedstvu, kako se živi u sigurnoj kući.

Predviđeno vrijeme trajanja ture je oko sat vremena. Početna točka ture je Jelačićev trg (kod fontane), slijede točke na Pavlinskom trgu, kod 'malog' Kraša, Gradske ure, ispred Radio Rijeke i kod spomenika „Hodač“. Tura završava na Jadranskom trgu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na riječkom Korzu postavljena izložba povodom 15. obljetnice Udruge U.Z.O.R.

U sklopu obilježavanja 15 godina postojanja Udruge U.Z.O.R., na postamentima na riječkom Korzu postavljena je izložba koja prati Udrugu od njenog osnivanja do danas, ali i podiže svijest o borbi protiv nasilja u obitelji, rodno uvjetovanog nasilja kao i važnosti brige o mentalnom zdravlju svih dobnih i rodnih skupina.

Novi Eurobarometar otkriva razmjere utjecaja pandemije na žene

Uoči Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Europski parlament naručio je posebno istraživanje provedeno među Europljankama o procjeni utjecaja pandemije na različite aspekte njihova života. Rezultati pokazuju znatan učinak pandemije, kako na osobni, tako i na profesionalni život. Konkretno, došlo je do naglog porasta nasilja nad ženama, navodi se u priopćenju Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Grad Beč i Spar pokrenuli hvalevrijednu inicijativu

U sklopu nove inicijative računi u trgovinama Spara u glavnom gradu Austrije dobili su dodatak na kojemu stoje telefonski brojevi za pomoć ženama koje su doživjele neki oblik nasilja. Inicijativa bi trebala trajati sljedećih nekoliko mjeseci.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER