Uključite se u pripremu stalnog izložbenog postava broda Galeb

Muzej grada Rijeke poziva sve zainteresirane na uključivanje u pripremu muzejskog postava broda Galeb

U četvrtak je u Muzeju grada Rijeke najavljen Javni poziv upućen građanima i građankama Hrvatske i šire regije na uključivanje u pripremu muzejskog postava broda Galeb.

Muzej Grada Rijeke uputio je Javni poziv svim građanima i građankama Hrvatske i šire regije koja obuhvaća države bivše Jugoslavije, ali i zemlje poput Italije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije na uključivanje u posljednju fazu pripreme muzejskog postava broda Galeb i izložbi koje će biti povezane s bogatom poviješću ovog broda.

Javni poziv se upućuje svima koji žele dati svoj doprinos stalnom muzejskom postavu broda i sa širom javnošću podijeliti predmete, fotografije, video snimke ili samo živopisna sjećanja na brod Ramb III, Kiebitz i Galeb. To su tri imena pod kojima je ovaj brod plovio u svojoj dugoj i bogatoj povijesti.

Muzej grada Rijeke temeljem ovog poziva prikuplja na posudbu ili trajno korištenje fizičke uspomene, ali i one neopipljive, dostupne u svjedočanstvima ljudi povezanih s brodom na različite načine. U obzir dolaze različiti predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja iz života broda.

Svi zainteresirani mogu se odazvati putem jednostavnog online obrasca na stranicama Grada Rijeke i na stranicama Muzeja grada Rijeke ili putem info@muzej-rijeka.hr, odnosno broja telefona: +385 51 351 092.

Podsjetimo, obnova broda Galeb financira se europskim sredstvima kao sastavni dio EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“. Brod se trenutno nalazi  na obnovi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Veći dio namještaja s broda je restauriran i čeka povratak u izvorne prostorije u kojima se nekad nalazio. Istovremeno, Muzej Grada Rijeke u suradnji s nagrađivanom dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović priprema stalni muzejski postav koji će prikazati bogatu i nevjerojatno zanimljivu povijest broda.

Vaša uspomena privremeno ili trajno također može postati dio muzejskog postava!

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Grad Rijeka poziva na Dane otvorenih vrata EU projekata

Dani otvorenih vrata EU projekata su dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom „Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građan(k)e diljem Europe da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

U Rijeci se otvara veličanstvena Palača šećera

Od subote, 14. studenog 2020. pa sve do subote 21. studenog trajat će otvorenje riječke Palače Šećerane namijenjeno svim zainteresiranim posjetiteljima, zaljubljenicima u Rijeku i njenu povijest, znatiželjnicima, građanima i gostima Rijeke.

Otvoren novi Muzej grada Rijeke u prekrasnoj Palači Šećerane

U obnovljenoj zgradi riječke industrijske baštine - Palači Šećerane, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske – u petak je otvoren novi prostor Muzeja grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti. Obnova Palače Šećerane kapitalno je ulaganje Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se u značajnom dijelu sufinancira bespovratnim EU sredstvima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER