U Rijeci se otvara veličanstvena Palača šećera

Novi dom Muzeja grada Rijeke s atraktivnim stalnim postavom o riječkoj povijesti

Od subote, 14. studenog 2020. pa sve do subote 21. studenog trajat će otvorenje riječke Palače šećerane namijenjeno svim zainteresiranim posjetiteljima, zaljubljenicima u Rijeku i njenu povijest, znatiželjnicima, građanima i gostima Rijeke.

Tijekom osmodnevnog otvorenja, organiziraju se besplatni vođeni obilasci za građane uz poštovanje epidemioloških mjera

 

Nakon dvije i pol godine, koliko su trajali radovi na obnovi i uređenju same zgrade te na kreiranju izuzetno atraktivnog stalnog izložbenog postava o riječkoj povijesti, ovaj je novi prostor Muzeja grada Rijeke spreman za prihvat posjetitelja, ali uz poštovanje svih mjera zaštite od koronavirusa.

Upravo zbog epidemiološke situacije, otvorenje Palače Šećerane trajat će više dana i u tom razdoblju otvorenja, svakoga dana od 11.00 do 18.00 sati razgledi će biti unaprijed organizirani i besplatni za sve zainteresirane.

Besplatne ulaznice za posjet Palači i vođene obilaske stalnog izložbenog postava Muzeja grada Rijeke, građani mogu podići u Ri Infu (Informativni centar Grada Rijeke, Korzo 18 b), od četvrtka 12. studenog u 12.00 sati pa nadalje - radnim danom u vremenu od 8.00 do 16.00 sati (u kasnijim popodnevnim satima te subotom i nedjeljom Ri Info ne radi).

Zbog epidemiološke situacije i poštovanja epidemioloških mjera, obilasci će tijekom osmodnevnog otvorenja biti organizirani na način da u muzej istovremeno ulaze dvije grupe po 25 osoba od kojih će jedna najprije razgledati prostor prvog kata, a druga prostor drugog kata te će se potom zamijeniti. Vođeni obilasci traju 60 minuta, nakon čega će se prostor dezinficirati u pauzi od 30 minuta kako bi bio siguran za prihvat sljedeće dvije grupe posjetitelja.

Na besplatnim ulaznicama bit će naveden dan i sat u kojem određeni posjetitelj može doći u obilazak Palače i njena stalnog postava, a sve kako bi se osiguralo da u prostoru istovremeno boravi onoliko ljudi koliko to epidemiološke mjere dopuštaju.

Treba napomenuti i da je nošenje zaštitnih maski obavezno tijekom boravka u prostoru Palače, a dezinficijensi za ruke postavljeni su na više mjesta u prostoru pa se posjetitelji pozivaju da ih koriste. Otvorenje Palače organizira se na navedeni način kako bi se tijekom posjeta građani maksimalno zaštitili od mogućnosti prijenosa i zaraze korona virusom.

Novi reprezentativni prostor kulture

Podsjetimo, obnova Palače Šećerane, prostora u kojem je svoj novi dom pronašao Muzej grada Rijeke u sklopu novoformiranog riječkog kvarta kulture u Benčiću, jedna je od nekoliko velikih obnova zgrada u okviru projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Radovi na uređenju Palače šećerane započeli su u proljeće 2018. godine i to na ukupno  4.272 m2 njena prostora.

U to je veličanstveno zdanje sada smješten Muzej grada Rijeke koji u svom stalnom izložbenom postavu obrađuje mnoge riječke teme poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti gradskog kazališta, riječkih nebodera, glazbe, riječkog rocka, povijesti velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana… Predmeti iz muzejske zbirke i artefakti postavljeni su u više od 30 prostorija na dva kata Palače.

 

Palača Šećerane zaštićeno je kulturno dobro od 1970. godine.  Grad Rijeka ju je stekao u vlasništvo krajem 90-tih godina kao rezultat stečaja tvornice motora Rikard Benčić.  Brojni stručnjaci ovu zgradu ubrajaju među najljepše barokne palače u Republici Hrvatskoj, a interijer zgrade je do sada mnogim građanima bio relativno nepoznat jer je zgrada imala funkciju upravnog prostora bivše tvornice. Hrvatski restauratorski zavod proveo je istraživanja unutar same zgrade i rezultati do kojih su došli naložili su promišljen odnos prema njezinoj budućoj namjeni.

Danas Rijeka obnovom i otvorenjem ove zgrade dobiva reprezentativni prostor kulture s raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike kao i panoramama imaginarnih gradova.

Bespovratna europska sredstva za obnovu

Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavna projektantica je dr.sc. Irma Huić. Radove na obnovi zgrade izvela je slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke. Autori stalnog postava su ravnatelj Ervin Dubrović i djelatnici Muzeja grada Rijeke.

Obnova Palače Šećerane i obnova broda Galeb sastavni su dio EU projekta pod nazivom „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za čiju je realizaciju Gradu Rijeci odobreno sufinanciranje u iznosu od 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

  • Grad Rijeka / Muzej grada Rijeke / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Otvoren novi Muzej grada Rijeke u prekrasnoj Palači Šećerane

U obnovljenoj zgradi riječke industrijske baštine - Palači Šećerane, zaštićenom kulturnom dobru Republike Hrvatske – u petak je otvoren novi prostor Muzeja grada Rijeke sa stalnim postavom o riječkoj povijesti. Obnova Palače Šećerane kapitalno je ulaganje Grada Rijeke u kulturnu infrastrukturu koje se u značajnom dijelu sufinancira bespovratnim EU sredstvima.

Grad Rijeka poziva na Dane otvorenih vrata EU projekata

Dani otvorenih vrata EU projekata su dio šire kampanje Europske komisije pod nazivom „Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građan(k)e diljem Europe da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER