Grad Slavonski Brod podnio zahtjev za proglašenje urbanih šuma

Poloj, Brodsko Vinogorje i Brodski Varoš

Sukladno Zakonu o šumama, Grad Slavonski Brod podnio je zahtjev Ministarstvu poljoprivrede RH za proglašenje urbanih šuma na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu.

Riječ je o lokacijama na Poloju, u Brodskom Vinogorju te u Brodskom Varošu, navodi se u priopćenju Grada Slavonskog Broda. Prema Čl. 22. St. 10. Zakona o šumama, urbane šume su „šume i šumska zemljišta planirana prostornim planovima unutar ili uz građevinsko područje naselja, a znatno utječu na kvalitetu života stanovnika naselja; šume čija je namjena stvaranje potrebnih uvjeta za odmor i rekreaciju posjetitelja; šume unutar obuhvata kampova, igrališta za golf i drugih sportsko-rekreacijskih područja“.

Važnost proglašenja navedenih područja urbanim šumama je višestruka jer urbane šume doprinose pročišćivanju zraka, upijanju vode nakon obilnih padalina, očuvanju bioraznolikosti, manjoj potrošnji energije za grijanje i hlađenje u objektima koji su okruženi drvećem te doprinose smanjenju utjecaja koje sa sobom donose klimatske promjene, a građanima osiguravaju mjesta za rekreaciju i druženje.

Sukladno navedenim pozitivnim ekološkim doprinosima urbanih šuma, Grad Slavonski Brod je nadležnom Ministarstvu poljoprivrede uputio zahtjev za proglašenje urbanih šuma kako bi se očuvale navedene zelene površine u Slavonskom Brodu i na taj način doprinijele čišćem zraku i kvalitetnijem životu građana/ki.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER