Zelena akcija: „Premijer i ministar Ćorić opet su promašili klimatske ciljeve“

„Nemamo vremena za promašaje”

Premijer Plenković i ministar Ćorić još jednom su pokazali kako ne shvaćaju klimatsku krizu ozbiljno jer će energetska politika Vlade RH i dalje biti temeljena na vrlo štetnim projektima, poručuje Zelena akcija.

Poruka je to koju je u subotu 6. studenog Zelena akcija uputila povodom globalnog dana akcije za klimatsku pravdu, koji se održava tijekom UN-ove klimatske konferencije COP26 u Glasgowu. Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije održali su performans na Cvjetnom trgu kojim su slikovito prikazali kako Vlada RH promašuje klimatske ciljeve. Postavili su i transparent s porukom „Nemamo vremena za promašaje” kako bi ukazali na hitnost rješavanja ovog problema. 

„Klimatski ciljevi, koje je u Glasgowu predstavio premijer Andrej Plenković, prikazuju se kao veliki uspjeh, no kada se pogleda detaljnije, vrlo su skroman doprinos naporima da ispunimo obveze iz  Pariškog sporazuma te doprinesemo zaustavljanju klimatske krize“, kažu u Zelenoj akciji. „Klimatska i energetska politika koja je temeljena na još 12 godina korištenja uvoznog ugljena, na najavama ulaganja milijardi eura u drugi blok nuklearne elektrane Krško te na samo 10 posto povećanja udjela obnovljivih izvora energije do 2030. promašaj je za klimu, okoliš te džepove građanki i građana.“ 

Foto: Zelena akcija

Kao što smo već ranije izvijestili, Zelena akcija smatra kako se termoelektrana (TE) Plomin treba zatvoriti u idućih pet godina, a ne tek 2033. kao što planira Vlada RH. „Osim utjecaja na okoliš i klimu, električna energija iz ugljena je vrlo skupa, s tendencijom drastičnog porasta zbog sve veće cijene emisija CO2. Prema raspoloživim podacima, samo trošak emisija TE Plomin prošle godine iznosio je preko 100 milijuna kuna. Nema podataka o iznosu za ovu godinu, ali poznato je da su u međuvremenu troškovi emisijskih jedinica porasli čak trostruko. Pored navedenog, Hrvatska nema vlastitih nalazišta ugljena te nastavkom rada ove TE ostajemo ovisni o uvoznom energentu. Umjesto da skorim zatvaranjem TE Plomin budemo među pozitivnim primjerima energetske tranzicije, svrstavamo se na začelje Europe.“

„Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033., no nastojat ćemo to postići i ranije", kazao je Andrej Plenković, čime je Hrvatska postala 21. europska zemlja koja se obvezala na prestanak korištenja energije iz ugljena od potpisivanja Pariškog sporazuma. No, temeljem navedenog roka, Hrvatska će biti jedna od posljednjih europskih država koja koristi ovaj „prljavi energent“, s obzirom da će prije nas čak 17 država zatvoriti sve svoje termoelektrane na ugljen, uz dodatnih 10 koje ih uopće nemaju u energetskom miksu.

„Zbog toga nam je hitno potreban plan o zatvaranju TE Plomin do najkasnije 2026., koji uključuje i zamjenu te energije s onom iz obnovljivih izvora kao i plan za adekvatno zbrinjavanja radnika“, smatra Zelena akcija.

Foto: Zelena akcija

Nadalje, „nuklearna energija nije jeftina, ni sigurna, niti zelena, a pogotovo nije  dobivena uz niske emisije CO2. Bitno je uzeti u obzir čitav životni ciklus, sigurnost, izuzetno skupu izgradnju koja traje najmanje 10 godina, troškove koji se mjere u desetinama milijardi kuna, emisije zbog rudarenja i transporta goriva, proces zbrinjavanje nuklearnog otpada te dekomisiju reaktora. Troškovima izgradnje drugog bloka NE Krško moguće je solarizirati krovove stotine tisuća zgrada u RH, a što je najbitnije, uključiti građane i građanke kao aktivne sudionike pravedne energetske tranzicije“, poručuju iz Zelene akcije. 

Svjetski čelnici u Glasgowu imaju još tjedan dana da postignu dogovor koji ostavlja fosilna goriva ispod zemlje te napokon budu iskrene i ozbiljne oko svojih klimatskih obećanja.

„Usprkos nekim vidljivim pomacima i najavama, još uvijek sve relevantne strategije Vlade RH pokazuju kako je Hrvatska daleko od prepoznavanja opasnosti koje klimatska kriza nosi, ali i prilike koju imamo ako na vrijeme krenemo u oštar zaokret te ulaganje u klimatski i socijalno održivu budućnost“, zaključuje Zelena akcija. 

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium pozivaju na cjelodnevni događaj „Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu” koji će se održati u nedjelju 5. veljače 2023. u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Zelena akcija: Vlada RH mora konačno odustati od ugljena!

Vlada RH treba potpuno odustati od otvaranja termoelektrane (TE) Plomin 1, pripremiti zatvaranje TE Plomin 2 u idućih pet godina te hitno pokrenuti proces tranzicije energetskog sektora prema obnovljivim izvorima, ističe se u priopćenju Zelene akcije.

Nuklearnom energijom protiv klimatskih promjena?

Republika Hrvatska se uz s još devet država članica EU-a pridružila otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER