U Križevcima se otvara prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

„Mijenjamo kulturu zajednice, stvaramo održivost- zajedno!"

U sklopu projekta „Gradovi budućnosti jugoistočne Europe" („Future Cities of South East Europe") u Križevcima se u petak 24. rujna otvara prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured u suradnji Grada Križevaca i Križevačkog Laboratorija Inovacija za Klimu (KLIK) te uz financijsku potporu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT Climate-KIC).

Energetsko-klimatski ured djelovat će na one-stop-shop principu i sastojat će se od showrooma 'zelenih' tehnologija, proizvoda i usluga, služit će kao mjesto susreta građana i energetske tranzicije te kao edukativni prostor za stvaranje klimatski otpornog društva.

Građani će novi Energetsko-klimatski ured moći posjetiti u vremenu od 12:00-16:00 sati, a nakon toga u 16:00 sati možete poslušati zanimljivo predavanje o ulozi građana u energetskoj tranziciji i o njihovom aktivnom uključenju u projekte energetske učinkovitosti. Predavanje pod nazivom „Građani u energetskoj tranziciji" organizira Zelena energetska zadruga, a za njegovo praćenje potrebno je prijaviti se putem sljedeće poveznice.

Osim toga, u showroom prostoru novog Energetsko-klimatskog ureda građani će moći razgledati proizvode sljedećih izlagača: Bosch Hrvatska, BioCro - Hrvatska, BioBlok, Solus, Tehnologik d.o.o. i Armano Linta.

Energetska zadruga KLIK osnovana je kako bi doprinijela razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu. Svrha Zadruge, kao pokretača promjena u svojoj lokalnoj zajednici, jest poticanje lokalnog stanovništva na ulaganje u obnovljive izvore energije, kako u javne projekte, tako i u svojim kućanstvima, te pomaganje građanima u razradi i prijavi projekata obnovljivih izvora energije. Zadruga je osmišljena kao mjesto na kojem građani mogu dobiti odgovore na sva pitanja vezana za energiju, klimu i kvalitetu života. KLIK pritom radi na identifikaciji potreba lokalne zajednice, implementaciji tehnologije u društveno okruženje te osnaživanju lokalne zajednice kroz suradnju, zajedničko stvaranje i izgradnju kapaciteta.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

U Križevcima otvoren prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

Grad Križevci nastavlja razvoj u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine pa je tako nakon prvog grupnog ulaganja građana u obnovljive izvore energije kroz projekt Križevački sunčani krovovi, pokretanje jedne od prvih hrvatskih energetskih zadruga građana – KLIK te ostalih aktivnosti otvoren i Energetsko–klimatski ured - prvi ured takve vrste u Hrvatskoj!

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER