U Murteru održan vikend posvećen moru

U akcijama čišćenja iz mora su uklonjena dva kamiona otpada, a u Tisnom su sudionici akcija svjedočili i 'groblju periski'

Kampanja „Zajedno za čišći Jadran“ nastavljena je proteklog vikenda na otoku Murteru gdje je Udruga Argonauta organizirala dvije akcije čišćenja podmorja, ronjenje na Kornatima te „Festival moru” kao edukacijsko-zabavni program posvećen moru i namijenjen djeci i odraslima.odrasle

Ovog su ljeta kroz kapanju „Zajedno za čišći Jadran“ ronioci organizirali pet akcija čišćenja podmorja, od Rijeke do Dubrovnika, u čemu je sudjelovalo više od stotinu sudionika - ronioca, volontera na moru i kopnu, članova udruga, komunalnih djelatnika i pojedinaca koji su očistili Jadran za 20 kubika otpada! Prošlog vikenda, 11. i 12. rujna, kampanja se nastavila na otoku Murteru gdje je udruga Argonauta ugostila 40-ak ronilaca iz RK Dubrovnik, UPA Rostrum Split, Powerlifting klub Šibenik, Ronilački klub Roniti se mora Šibenik, Sv. Roko iz Bibinja te u suorganizaciji s RK Murter-Kornati, udrugom Betinska gajeta 1740 te DVD-om Tisno, održala akcije čišćenja podmorja u Betini i Tisnom.

U akcijama čišćenja iz mora su uklonjena dva kamiona otpada, a u Tisnom su sudionici akcija svjedočili i 'groblju periski'. Kako bi se šira javnost educirala o problemima onečišćenja mora i važnosti očuvanja morskog okoliša, organiziran je „Festival moru” kroz koji su oni najmanji morali proći cijeli 'poligon morskih superjunaka', skupiti ih i o njima naučiti razne zanimljivosti kako bi dobili diplomu morskog superjunaka koji štiti more i život u njemu. U suorganizaciji s RK Sv. Roko, za odrasle je organizirana putujuća izložba Život jadranskih dubina te predavanje Čovjek i more – Ribolov u antici, koje je održala Dušanka Romanović, kustosica Arheološkog muzeja Zadar. U subotu je održan i zaron u ronilačku zonu Mala Panitula gdje su ronioci uživali u otkrivanju ljepota kornatskog podmorja, a u večernjem dijelu su, osim predavanja i izložbe, odmjerili snage u pub kvizu o Jadranskom moru i zabavili se uz živu glazbu. 

Vikend posvećen moru, rezultirao je s dva kamiona otpada manje u Jadranskom moru, edukacijom djece i odraslih o važnosti našeg mora i njegovih stanovnika, povezivanjem ronilaca duž jadranske obale i jačanjem suradnje različitih dionika u lokalnim zajednicama te dogovorima za sljedeće, zajedničke akcije čišćenja podmorja.

Organizaciju akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“ već drugu godinu za redom omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska odnosno njeni kupci koji su kupovinom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji. Organizatori zahvaljuju svim ronilačkim klubovima i roniocima koji su ovo ljeto sudjelovali u kampanji „Zajedno za čišći Jadran“, svim volonterima na kopnu i moru, svim komunalnim radnicima te svim dionicima bez kojih uspješnost kampanje ne bi bila moguća. Također, nadaju se kako će kapanja postati tradicionalna te da će se treće izdanje organizirati već sljedećeg ljeta.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovog vikenda finale kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ na Murteru

U organizaciji udruge Argonauta, 11. i 12. rujna 2021. održat će se finale kampanje „Zajedno za čišći Jadran“ i to kroz vikend posvećen moru. U subotu će se organizirati ronjenje na Kornatima i Festival moru sa zabavno-edukativnim sadržajem za djecu i odrasle, a u nedjelju će se održati dvije akcije čišćenja podmorja.

Održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina

U subotu je organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum Split i RK Sv. Roko Bibinje održana akcija čišćenja podmorja u Marini Betina na Murteru.

Na Murteru održana akcija čišćenja podmorja

Akcija je održana na području uvale Hramina u Murteru i to u organizaciji Ronilačkog kluba „Murter-Kornati“ čime je obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER