Otvorena je izložba-akcija „Društveni procesi“

Galerija Ilica nastavlja stvarati svjetsku povijest umjetnosti i budi duh zajednice

Galerija Ilica 9. rujna 2021. godine predstavila je izložbu-akciju naziva „Društveni procesi“, kojom je okupila 16 najeminentnijih hrvatskih umjetnika unazad 60 godina pa sve do danas i ponovno probudila umjetnost u zajednici.

Na pročeljima zgrada, izlozima i fasadama od Britanskog trga do Trga bana Josipa Jelačića osvanula su djela hrvatskih umjetnika koji kroz svoje stvaralaštvo propituju morfologiju i društvena stanja okosnice zagrebačke društvene, prometne i kulturne urbane infrastrukture. Kurator jesenskog postava izložbe-akcije „Društveni procesi“ je umjetnik Aleksandar Battista Ilić, a ulogu produkcijskog partnera nosi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Postav „Društveni procesi“, kojim ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu ukupne površine od 20.000 kvadrata, moguće je razgledati do 30. rujna 2021. godine.

Otvorenje izložbe-akcije Društveni procesi podržao je velik broj građanki i građana te javnih institucija, što ovu izložbu-akciju čini pravom demokratskom izložbom i ukazuje na sveprisutnu potrebu za buđenjem umjetničkog duha u zajednici.

© Ognjen Karabegović

„Vrijednost ove izložbe-akcije nije samo u umjetnicima koji su kanonski u smislu svjetske povijesti umjetnosti, nego je i u stotinama građana koji daju svoj doprinos, sudjeluju u umjetnosti, dijele svoje životne prostore za postavljanje umjetničkih djela te na taj način ostvaruju koheziju zajednice na Ilici i pomiču umjetnost iz elitnih okvira. Projektom Galerija Ilica želimo našim sugrađanima poslati poruku tu smo, zajedno smo, a umjetnost još od pećinskog doba pomaže svojoj zajednici da se nosi sa svim zebnjama i strahovima“, izjavio je kurator izložbe-akcije Aleksandar Battista Ilić.

Umjetničkim djelima Aleksandra Battiste Ilića, Tomislava Gotovca, Ivana Kožarića, Ivane Keser, Vlade Marteka i mnogih drugih umjetnika, aktivirane su javne površine, pročelja, izlozi i komercijalni prostori koji su do određene razine zapušteni i prazni te je pružena perspektiva za osvještavanje zajedničkih gradskih prostora i ulica kao prostora društvenih procesa, akcije i interakcije. Postavom „Društveni procesi“ naglašavaju se društvene vrijednosti, ljudska komunikacija, održiva budućnost i kvaliteta života, čime se iskazuje gesta solidarnosti prema građanima nakon svih nedaća koje su zadesile grad, ali im se istovremeno daje prilika da svjedoče vrijednostima progresivne umjetnosti.

Ovom izložbom-akcijom grad Zagreb dodatno se evocira kao centar svjetski relevantnih umjetničkih projekata te se obilježava više od 50 godina akcionističkog djelovanja umjetnika u Hrvatskoj.

© Ognjen Karabegović

Galerija Ilica se od 2017. godine razvija kao integralni dio Projekta Ilica: Q'ART, čiji je organizator Umjetnička organizacija Imagine platforma, a cijeli Projekt dio je Artupunkture - inicijative i projekta sinteze raznih umjetničkih događanja u gradu Zagrebu kojeg organizira Turistička zajednica grada Zagreba. Galerija Ilica komunicira kako se umjetnička praksa može manifestirati u svakodnevici pojedinaca pri čemu je otvorena prema svima, prema urbanom tkivu pristupa na nediskriminirajući način te kulturu pretvara u društveno aktivnu supstancu grada.

Pokrovitelji događanja su: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, IGEPA group, Arskopija, Večernji list i T-portal, a partneri: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Državne nekretnine. Lokacijski partneri su: Nama, Pan-Pek, Tekstilpromet, Makronova, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Konzum, Muzejski dokumentacijski centar, Hrvatski restauratorski zavod, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb, Ambar Bar i Spika Bar.

Organizatori se na suradnji i susretljivosti također zahvaljuju svim stanovnicima Ilice, kafićima i trgovinama, bez kojih realizacija ne bi bila moguća.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

„Društveni procesi“ u Galeriji Ilica

Otvorenje Galerije Ilica i njezinog petog izdanja - izložbe-akcije „Društveni procesi“, održat će se u četvrtak 9. rujna u 18:00 sati na lokaciji Ilica 1. Ovaj projekt potiče osvještavanje zajedničkih urbanih prostora kao prostora društvenih procesa i interakcije koji žive, liječe se i mijenjaju sa stanovnicima. 

Projekt Ilica: Q'ART budi sve boje Ilice

Ove jeseni od 13. do 19. rujna Projekt Ilica: Q’ART donosi sve boje Ilice u srce grada i budi autentičnu šarolikost glavne zagrebačke ulice Ilice i Britanskog trga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER