DHMZ: Pogoršanje na početku nekima produljenog vikenda

Savjetuje se planirana putovanja ili aktivnosti prilagoditi najavljenim vremenskim uvjetima

Dugotrajne stabilizacije vremena idućih dana nema na vidiku, izvijestili su u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Razlog tomu je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše.

  • ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature 500 hPa plohe u razdoblju od 3. 8. 2021. u 6 UTC do 6. 8. 2021. u 12 UTC / Izvor: DHMZ

Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također, u DHMZ-u ističu kako se ne može isključiti ni mogućnost tuče, a na Jadranu i pijavice.

DHMZ stoga upozorava na lokalno obilne i intenzivne oborine koje ponegdje mogu uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

Za srijedu se najavljuje jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak će se okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak očekuje se postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak se očekuje većinom sunčano vrijeme, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak, u danima prema vikendu posvuda će biti malo toplije.

Državni hidrometeorološki zavod zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine savjetuje praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, koje možete pronaći na mrežnim stranicama i na Twitter profilu DHMZ-a. Osim toga, savjetuje se planirana putovanja ili aktivnosti prilagoditi najavljenim vremenskim uvjetima.

DHMZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER