Stigao novi toplinski val, najavljene temperature preko 38°C

Prošli je mjesec u većem dijelu Hrvatske bio ekstremno topao i sušan

Ljeto i vrućina, a u četvrtak vrhunac toplinskog vala, upozorava Državni hidrometeorološki zavod. Tijekom najtoplijeg dijela dana preporučuje se držanje hlada, a osvježenje je ujutro i predvečer najbolje potražiti u moru!

U srijedu nas očekuje daljnji porast temperature i početak novog toplinskog vala, za što je izdano i upozorenje DHMZ-a. Kako je izvijestio HRT, val vrućine s temperaturom mjestimice i preko 38 °C ovog će petka prekinuti dolazak manje toplog i manje stabilnog zraka. Kratki lokalni pljuskovi katkad s grmljavinom nekima će donositi olakšanje, a drugima samo sparinu jer će i dalje biti vruće - samo primjerenije srpnju. Manje vrući dani izgledni su i na Jadranu od petka, ali jutarnja se temperatura neće bitnije mijenjati. Kao ni većinom slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U subotu na sjevernom dijelu nakratko bura, u petak i četvrtak povremeno više oblaka, no ipak će prevladavati sunčano, piše HRT.

Najviše izmjerene temperature zraka u Hrvatskoj od početka mjerenja

Državni hidrometeorološki zavod objavio je podatke o najvišim izmjerenim temperaturama zraka na području Hrvatske za razdoblje od kada postoje mjerenja. Do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena u hladu meteorološke kućice i prema standardima Svjetske meteorološke organizacije (WMO), zabilježena je dana 4. kolovoza 1981. u Pločama i iznosila je 42,8 °C.

Vrijednosti s apsolutno najvišim temperaturama zraka (apsolutnim maksimumom) izmjerene na meteorološkim postajama, ovisno o početku mjerenja i uz navedene datume pojave svakog pojedinog maksimuma, možete pronaći ovdje. Apsolutni maksimumi svrstani su u četiri kategorije i to apsolutni maksimum za Hrvatsku, temperature više od 40 °C, temperature od 30 °C do 40 °C i temperature ispod 30°C.

Gotovo svi navedeni apsolutni maksimumi izmjereni su očekivano tijekom dva najtoplija ljetna mjeseca, u srpnju i kolovozu, navodi DHMZ, uz izuzetak Virovitice gdje je apsolutni maksimum od 39,5 °C izmjeren 27. lipnja 1965. Najviše maksimuma izmjereno je tijekom kolovoza 2012. godine, iako se navodi kako je većina meteoroloških postaja počela s radom od sredine prošlog stoljeća. Na postajama s duljim nizom mjerenja - od 19. stoljeća, DHMZ ističe postaju u Crikvenici gdje je apsolutni maksimum od 39,0 °C izmjeren 17. srpnja 1928. godine.

Inače, druga najviša temperatura zraka izmjerena je u Starigradu-Paklenici (42,7 °C dana 10. kolovoza 2017.), slijede Karlovac s 42,4 °C (5. srpnja 1950.), Knin s 42,3 °C (10. kolovoza 2017.) i Split Kaštela s 42,2 °C (22. kolovoza 2017.).

U Zagrebu se ističu maksimalne temperature izmjerene dana 5. srpnja 1950. godine i to 40,4 °C na postaji u Maksimiru te 40,3 °C na Griču (mjerenja od 1881.). U Osijeku se mjerenja vrše od 1899. godine, a temperatura od 40,3 °C zabilježena je 1. srpnja 1950. i 24. kolovoza 2012. godine. Riječki apsolutni maksimum od 40,0 °C izmjeren je 19. srpnja 2007. godine, a ista je temperatura zabilježena u Zadru (ZL Zemunik) dana 5. kolovoza 2017.

  • Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka i količine oborine za lipanj 2021. / DHMZ

Lipanj 2021. u većem dijelu Hrvatske ekstremno topao i sušan

Kako navodi DHMZ, odstupanja srednje mjesečne temperature zraka za lipanj 2021. u odnosu na razdoblje od 1981.–2010. kreću se u rasponu od 1,8 °C (Makarska i Hvar) do 4,0 °C (Bilogora, Puntijarka i Parg). Posebno se ističe podatak da je na svim meteorološkim postajama temperatura zraka bila značajno viša od prosječne.

DHMZ lipanj 2021. godine ocjenjuje toplim u okolici Makarske te vrlo toplim u široj okolici Slavonskog Broda, većem dijelu Istre, najjužnijem dijelu gorske Hrvatske i južnom Hrvatskom primorju. Ekstremno toplo bilo je u istočnoj Hrvatskoj, osim u okolici Slavonskog Broda, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, sjevernom Hrvatskom primorju te na obali Istre i u Kninu.

Odstupanja količine oborine u lipnju 2021. godine u odnosu na razdoblje od 1981.–2010. kretala su se od 0,2 % višegodišnjeg prosjeka u Šibeniku gdje je oborine bilo tek u tragovima (0,1 mm), do 38 % u Lastovu (13,1 mm), navodi DHMZ. Kao što su u lipnju 2021. zabilježena znatna odstupanja temperature zraka, tako su i količine oborine na svim meteorološkim postajama bile znatno ispod prosjeka.

Tako je lipanj 2021. ekstremno sušan bio u široj okolici Slavonskog Broda, središnjoj Hrvatskoj, gorskoj Hrvatskoj osim u gospićkom području, Istri, sjevernom Hrvatskom primorju i okolici Šibenika. Vrlo sušan bio je u istočnoj Hrvatskoj (osim u okolici Slavonskog Broda), okolici Raba i Gospića, sjevernoj Dalmaciji, sjevernom kopnenom dijelu srednje Dalmacije i na Visu, dok je sušno bilo u srednjoj Dalmaciji (izuzev sjevernog kopnenog dijela i Visa) te južnoj Dalmaciji, zaključuje DHMZ.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

Pred nama je pakleni tjedan s vrlo visokim temperaturama zraka

Sa službenim početkom ljeta, Hrvatska se suočava s prvim ovogodišnjim toplinskim valom. Temperature će idućih dana još više rasti, zbog čega će ovaj tjedan obilježiti vrući i vrlo vrući dani te tople noći i jutra. Toplinski val će najvjerojatnije potrajati do petka ili do kraja ovog tjedna, stoga budite oprezni, pratite upozorenja i slijedite preporuke DHMZ-a.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER