Ova danska žvakača guma ne sadrži plastiku

Zabranjuje se jednokratna plastika, a nitko ne govori o štetnosti žvakaćih guma!

Nedavno je snagu stupila zabrana prodaje jednokratne plastike. Plastični tanjuri, slamke, pribor za jelo i slični proizvodi više neće moći biti u trgovinama, a ova odluka mnoge je razveselila budući da svakodnevno svjedočimo što plastika čini prirodi.

Osim navedenih jednokratni plastičnih proizvoda velik problem su i žvakaće gume. Naime, mnogi ne znaju da se u žvakaćim gumama nalazi upravo plastika i to ona koja se koristi za proizvodnju plastičnih boca i automobilskih guma.

Žvakanjem tih proizvoda u svoje tijelo unosimo plastiku koja potom dospijeva i u krvotok, a njihovim bacanjem u prirodu uvelike zagađujemo okoliš jer žvakaćoj gumi treba pet godina za razgradnju.

  • True Gum proizvode se u tvornici nedaleko od Kopenhagena, a mogu se nabaviti i u hrvatskim trgovinama. / True Gum

Koliko ste puta pogledali pločnik neke ulice? Vjerojatno ne postoji taj pločnik na kojem nema upravo žvakaćih guma. Naime, kako bi se gradovi očistili od ovog otpada mnogi troše milijune eura samo kako bi uklonili žvakaće s poda. Upravo te žvakaće koje ste bacili na pod - godišnje proizvedu oko 100 tisuća tona globalnog otpada, a dok se svijet bori s plastikom nitko ne spominje ovaj proizvod koji se godišnje proizvede u milijunima tona ili slikovitije u milijardama paketića.

Srećom, u Danskoj su odlučili stati na kraj ovom problemu i krenuti s proizvodnjom True Gum žvakaćih guma koje su, kako se tvrdi, bezopasne i za ljude i za prirodu.

  • Tim koji je osmislio biorazgradive žvakaće gume: Jacob, Peter, Zabrine i Morten / True Gum

Jacob, Peter, Zabrine i Morten napravili su biorazgradivu gumu za žvakanje koja je još pogodna i za vegane te dijabetičare. Oni su svoje žvakaće zasladili ksilitolom, i ono što je najvažnije – ne sadrže plastiku. Na taj način ovaj je tim zauvijek promijenio ovaj proizvod, a sve s misijom da naš svijet zaslužuje bolje. Za to im je trebalo podosta vremena, a prije nego su došli do najboljeg rješenja – napravili su gotovo pet stotina prototipova ove biorazgradive žvakaće gume.

Nastala je u kućnoj radionici, a kako srećom danas ima sve više ljudi koji brinu za prirodu i svoje zdravlje, danas se True Gum proizvodi u tvornici nedaleko od Kopenhagena, a može se nabaviti i u hrvatskim trgovinama.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od otpada do brenda: prve tenisice od žvakaćih guma

Žvakaće gume svakodnevno koristimo, najčešće samo poslije jela, ali ponekad i iz dosade ili navike. Osim što imaju određene negativne nuspojave za naše zdravlje, a k tome još glasno žvakanje mnogima zna biti neprimjereno i iritantno, najgore je što poslije njihove upotrebe možemo učiniti je neodgovorno ih baciti na pod.

Britanci će još nekoliko godina koristiti plastični pribor za jednokratnu upotrebu

Istraživanje provedeno 2020. godine pokazalo je da su stanovnici SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva svjetski rekorderi u proizvodnji plastičnog otpada. Britance ipak očekuje zabrana polistirenskih čaša i plastičnog pribora za jednokratnu upotrebu, što bi trebalo utjecati na znatno smanjenje količine plastičnog otpada, no ona bi na snagu trebala stupiti tek za nekoliko godina.

Koji se otpad najčešće pronalazi u američkim rijekama?

Širok je raspon svih vrsta otpada na koje se može naići prilikom čišćenja riječnog područja – od shopping kolica do sofa, boca do dječjih lutaka. Volonteri „National River Cleanup“ inicijative marljivo rade na uklanjanju prisutnih otpadnih predmeta iz američkih rijeka, a temeljem njihovih iskustava Ecowatch je napravio popis pet najučestalijih pronađenih otpadnih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER