Pet lokalnih samouprava s Hvara i Brača odlučilo zaštititi svoje zvjezdano nebo

Općina Jelsa pred predajom kandidature za titulu naše prve Međunarodne zajednice tamnog neba

U općinskoj vijećnici u Jelsi u četvrtak su čelnici lokalnih samouprava na Hvaru – gradova Hvara i Starog Grada te općina Jelsa i Sućuraj, te Općine Bol s Brača potpisali memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba, izvijestio je Hrvatski astronomski savez.

„Mi načelnici Općine Jelsa Nikša Peronja, Općine Sućuraj Ivan Slavić, Općine Bol Katarina Marčić i gradonačelnici Grada Starog Grada Antonio Škarpa i Grada Hvara Rikardo Novak, svjesni štetnosti svjetlosnog onečišćenja za prirodni okoliš, ljudsko zdravlje i potrebe za očuvanjem prirodnog zvjezdanog neba za buduće generacije potpisujemo ovaj memorandum o suradnji za smanjenje svjetlosnog onečišćenja i očuvanje prirodnog zvjezdanog neba.“ – navodi Hrvatski astronomski savez.

Potpisivanjem ovog dokumenta navedene lokalne samouprave izjavile su da će surađivati i savjetovati se s Hrvatskim astronomskim savezom kao jamcem ovog sporazuma kod izgradnje i rekonstrukcije vanjske rasvjete te da će se truditi poštovati pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu: korisnost, usmjerenost, nisku razinu rasvijetljenosti i toplu boju svjetla.

Prilikom potpisivanja sporazuma načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja izrazio je zadovoljstvo što su susjedne lokalne samouprave pokazale spremnost na suradnju i želju za praćenjem dobrog primjera Općine Jelsa po pitanju ekološkog načina uređenja javne rasvjete. Naime, Općina Jelsa uskoro će se kandidirati za titulu Međunarodne zajednice tamnog neba pri Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark-Sky Association, IDA) i trebala bi postati prva takva zajednica u Hrvatskoj.

  • Slijeva nadesno: Dorian Božičević, Nikša Peronja, Ivan Slavić, Rikardo Novak i Marija Marjan / Hrvatski astronomski savez

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević, koji vodi postupak prijave Općine Jelsa za titulu Međunarodna zajednica tamnog neba istaknuo je važnost pet osnovnih načela dobre prakse za vanjsku rasvjetu jer „ako se ista poštuju, štedimo energiju i smanjujemo naš energetski otisak i samim time smanjujemo utjecaj na klimatske promjene, štedimo proračun, a uz sve to štitimo okoliš i ljudsko zdravlje te zvjezdano nebo kao baštinu koju je potrebno očuvati za buduće generacije kako bi se ljudi i u budućnosti mogli diviti ljepotama zvjezdanog neba i Mliječne staze.“

Upravo se ta baštinska vrijednost noćnog neba nalazi u središtu pozornosti s obzirom da je očuvano prirodno zvjezdano nebo danas turistički proizvod i omogućuje dodatnu turističku ponudu u smjeru astroturizma. „Trebamo biti svjesni činjenice da je u današnje vrijeme, zbog velikog svjetlosnog onečišćenja, Mliječnu stazu mogao u životu vidjeti svega svaki deseti stanovnik planeta Zemlje.“ – istaknuo je Božičević.

S obzirom da načelnica općine Bol i gradonačelnik Grada Starog Grada nisu mogli fizički prisustvovati potpisivanju memoranduma, svoje su potpise dostavili dan ranije. Potpisivanju memoranduma je nazočila i direktorica Turističke zajednice Općine Jelsa Marija Marjan jer je na njihovu inicijativu pokrenut postupak za proglašenje Općine Jelsa Međunarodnom zajednicom tamnog neba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvorene tri nove promatračnice u PP Lonjsko polje

U sklopu projekta Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“, Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu s tri nove promatračnice koje dodatno privlače posjetitelje u Lonjsko polje. Svaka od njih je atraktivni foto kutak za posjetitelje.

Svjetlosno onečišćenje i novi pravilnik onečišćen utjecajem rasvjetne industrije

U hrvatskim je medijima nedavno odjeknula vijest o obvezi uvođenja svjetlostaja, odnosno obveznog smanjenja javne rasvjete u noćnim satima i to u trajanju od najmanje tri sata. Tako će sve hrvatske jedinice lokalne samouprave uskoro morati odrediti u kojem će dijelu noći smanjiti intenzitet svoje vanjske rasvjete za najmanje 50 posto. Naravno, ostaje im i mogućnost njezinog potpunog gašenja.

Petrova Gora proglašena prvim hrvatskim Parkom tamnog neba

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja je službeno proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (International Dark-Sky Association, IDA) i trenutno je prvi i jedini takav park u Hrvatskoj, javlja Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba.

Spasimo noćno nebo na Petrovoj gori

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje su se na Petrovoj gori u organizaciji Astronomskog društva Beskraj provodile još od 2007. godine, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg su 17. lipnja 2019. službeno proglašeni Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (IDA), prvim i jedinim takvim parkom u Hrvatskoj. No, sav taj trud i veliko postignuće državnoj tvrtki Odašiljači i veze (OiV), nažalost, ništa ne znače.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER