Od nekadašnjeg parkirališta do multifunkcionalnog trga

Obnovljeni trg Piazza de Gasperi prekrasan je dar građanima Padove

Obnovljeni trg Piazza de Gasperi u Padovi svečano je otvoren sredinom srpnja ove godine, a projekt arhitekta Alberta Marescottija osvojio je drugu nagradu na natječaju međunarodnog časopisa Paysage u konkurenciji preko 150 projekata iz cijelog svijeta.

Posađeno drveće, atraktivno igralište za košarku i odbojku te novo popločenje i uređeni prilazi trgu Piazza de Gasperi u Padovi izvrstan su primjer kako se zapuštenom urbanom prostoru može dati prilika za prenamjenu i novi život. Zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekta obnove o ovom je trgu izvijestio cijenjeni međunarodni časopis Paysage, specijaliziran za krajobraznu arhitekturu, na čijem je natječaju City Play osvojio drugu nagradu u konkurenciji preko 150 projekata iz cijelog svijeta.

„Obnovom trga Piazza de Gasperi htjeli smo dokazati kako i zapušten prostor gradskog parkirališta može postati nešto drugo: prostor za privremene tržnice, ljetno kazalište na otvorenom, sportsko igralište i izložbeni prostor. Obojene površine će s vremenom sigurno izgubiti svoj trenutni izgled, ali to je bio element koji sam smatrao potrebnim kako bih jasno stavio do znanja da umjesto parkirališta možemo dobiti vrijedan urbani prostor. Oduševljenje lokalnih stanovnika i građana Padove premašilo je sva očekivanja i sigurno je pridonijelo prihvaćanju novog prostora“, kazao je u razgovoru za Padova Oggi autor projekta arhitekt Alberto Marescotti.

 

Kada se prošle godine počelo raspravljati o obnovi trga, stanovnici su se izjasnili za postavljanje nadzornih kamera i prepreka za bicikliste, kao i znakova za zabranu ispijanja alkohola i zadržavanje beskućnika, što neki od njih i dalje zahtijevaju. Međutim, obnovljeni trg nadmašio je i očekivanja najskeptičnijeg dijela građana jer ovaj prostor sada spontano koriste i na njemu borave sve dobne skupine - djeca, tinejdžeri, odrasli i starije osobe. Arhitekt Alberto Marescotti stoga smatra kako obnova ovog trga može biti pozitivan pokretač promjena i u drugim dijelovima grada.

Od ružnog parkirališta u zapuštenom dijelu ovog grada smještenog u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, trg Piazza de Gasperi postao je omiljeno mjesto susreta i opuštanja te odličan primjer urbanog planiranja koji bi mogao potaknuti obnovu javnih površina u većem dijelu Padove.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Madridska Metropolitanska šuma bit će nova zelena pluća grada

Glavni španjolski grad  se protiv klimatskih promjena i onečišćenja zraka bori sadnjom 75 km dugog „zelenog zida“ s gotovo pola milijuna novih stabala. Golema urbana šuma nazvana Bosque Metropolitano (Metropolitanska šuma) povezat će postojeće šume i zelene površine oko grada te građanima donijeti nove parkove i rekreacijske površine, biciklističke i pješačke staze te dječja igrališta.

Kako prometnu gradsku ulicu pretvoriti u ugodnu zelenu oazu?

Svi znamo onu poznatu uzrečicu „Slika govori više od tisuću riječi!“, a to posebno vrijedi za animirani video latvijskog arhitekta i urbanista Ota Ozolsa. Kratki video detaljno prikazuje kako bi se bilo koja prometna gradska ulica – uglavnom podređena automobilskom prometu – mogla transformirati u ugodnu zelenu oazu, pogodnu za sve sudionike u prometu, ali sigurnu za šetnju i vožnju biciklom te poželjnu za stanovanje.

U Beču nastaje novo održivo naselje sa socijalnim stanovima

Do 2026. godine u 3. bečkom okrugu Landstraße nastat će novo stambeno naselje. Na površini od 11 hektara izgradit će se oko 1.900 stanova za više od 4.000 građana. Polovica novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticane stanogradnje, a naglasak je, naravno, na održivom urbanom planiranju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER