Energetski obnovljen Područni ured Susedgrad

Energetska obnova područnih ureda zagrebačke gradske uprave

U petak 9. srpnja održana je završna konferencija povodom energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad na kojoj su sudjelovale voditeljica Odjela za zgradarstvo Nataša Kelava i voditeljica projekta Đurđica Veselin.

Grad Zagreb provodi energetsku obnovu zgrada javne namjene kontinuirano od 2015. godine s jasno postavljenim ciljem da se na svakoj zgradi kroz primjenu ekonomski opravdanih, energetski učinkovitih tehnologija i mjera te implementaciju obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva postignu uštede energije i smanje emisije CO2 za više od 50%.

„Provedbom je planirano ostvariti cjelovitu energetsku obnovu na 134 zgrade različitih javnih namjena, ukupne grijane površine od 463.000 m2. Sa realizacijom ukupne investicije planirano je ostvariti uštede toplinske energije od 36.174 MWh/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.335 t/godišnje i proizvesti energije iz fotonaponskih sustava od 1.500 MWh/godišnje“, rekla je voditeljica Odjela Nataša Kelava.

Obnovom su obuhvaćene 134 zgrade za koje je iznos investicija vrijedan 805 milijuna kuna. Do sada je ugovoreno EU sufinanciranje za 45 zgrada u iznosu od 162 milijuna kuna. Do sada je obnovljeno 67 zgrada, a u tijeku su radovi na njih 12. 

Projekt energetske obnove zgrade Područnog ureda Susedgrad na adresi Sigetje 2 provodio se prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinanciran je u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vrijednost projekta je 12.995.818,59 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.070.801,86 kn.

Zgrada Područnog ureda Susedgrad izgrađena je 1978. godine, a kat zgrade dograđen je 1985. godine. Namjena zgrade je pružanje usluga iz nadležnosti gradske uprave za građane na području gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec. Provedbom energetske obnove poboljšane su energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, modernizacijom sustava grijanja, hlađenja i ventilacije te zamjenom neučinkovite rasvjete sa LED rasvjetom

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 270.170,41 kWh (89,45 %), kao i emisije CO2 za 176,11 t/godišnje (87,79 %). Po svojim karakteristikama zgrada sada pripada energetskom razredu A+.

„Zgrada je iz prijašnjeg energetskog razreda G, sada postigla energetski razred A+“, istaknula je voditeljica projekta Đurđica Veselin. „Primjenom svih mjera i primjerenim korištenjem poboljšana je kvaliteta prostora u kojem borave zaposlenici i posjetitelji, a ostvarene su i uštede na troškovima za energente i održavanje zgrade.“

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Križevcima otvaren prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

Grad Križevci nastavlja razvoj u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine pa je tako nakon prvog grupnog ulaganja građana u obnovljive izvore energije kroz projekt Križevački sunčani krovovi, pokretanje jedne od prvih hrvatskih energetskih zadruga građana – KLIK te ostalih aktivnosti otvoren i Energetsko–klimatski ured - prvi ured takve vrste u Hrvatskoj!

Završena energetska obnova zgrade Područnog ureda Trešnjevka

Povodom završetka energetske obnove zgrade Područnog ureda Trešnjevka dana 7. srpnja održana je završna konferencija na kojoj su o projektu govorile pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

Novo ruho Zimskog plivališta Mladost

Povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost održana je konferencija na kojoj su sudjelovali ravnatelj Ustanove Upravljanje sportskim objektima Bernard Grebenar, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica Odsjeka za zgradarstvo Nataša Kelava.

Učenici OŠ Lučko u energetski obnovljenoj školi

U utorak je održana konferencija povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Lučko na kojoj su sudjelovali ravnatelj škole Pavo Šimović, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić i voditeljica projekta Marina Džunić Matak.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER