Predstavljena inicijativa „Za Labin bez plastike“

„Fala ca ne šuškaš s to vrajžo plastiko!“

U subotu su na labinskom Markatu održane aktivnosti promocije Green plus projekta koji je po prvi puta predstavljen u sklopu inicijative Living streets (Žive ulice)

Trgovačko društvo 1.MAJ labinsku tržnicu namjerava transformirati u prvu tržnicu bez plastike, a subotnje događanje bilo je prvo u nizu aktivnosti podizanja svijesti o potrebi zamjene plastike okolišno prihvatljivijom ambalažom i promjene navika kupaca i prodavača.

Ispred glavnog ulaza u tržnicu postavljeni su info štandove 1.MAJ-a na kojima su se građani/ke Labina educirali o plastici te njenom utjecaju na našu svakodnevnicu. Kupcima su prigodno dijeljene tekstilne i jutene torbe koje su jedan od mogućih načina sprječavanja nastanka plastičnog otpada ako se redovito koriste pri kupnji na tržnici i općenito. Vodovod Labin je kao i proteklog vikenda promovirao „Cool vodu iz Vodovoda“ te informirao o prvoj javnoj špini koja je postavljena kraj Doma zdravlja na Katurama, ali i o budućim planovima tvrtke. LAG Istočna Istra, kao koordinator Green plus projekta, informirala je građan(k)e o aktivnostima i planovima projekta te dosadašnjim postignućima.

Subotnji program vodio je Dražen Turina - Šajeta, promotor inicijative Za Labin bez plastike u sklopu Green plus projekta.

Trgovačko društvo 1. MAJ i ostali dionici Green plus projekta svake će subote tijekom srpnja na labinskoj tržnici Markatu provoditi edukativno-promotivne aktivnosti za kupce i prodavatelje u svrhu što adekvatnije transformacije labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, čime se 1.MAJ priključuje globalnom pokretu Break Free From Plastic.

Sukladno Direktivi (EU) 2019/904 Europskog parlamenta i Vijeća  o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, jednokratna plastika – štapići za uši, pribor za jelo, slamke, šalice, držači balona i dr. – od 3. srpnja 2021. odlaze u povijest u svim državama članicama EU-a, no Grad Labin želi ići korak dalje. Tako je s partnerima, javnim poduzećima, ustanovama i udrugama razvio Green plus inicijativu koja između ostalog uključuje i transformaciju labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, a proces koordinira trgovačko društvo 1. MAJ.                                                 
 
„Fala ca ne šuškaš s to vrajžo plastiko!“ - poručuju iz 1. MAJ-a.

Grad Labin / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

„Zajedno bez plastike“

Udruga Sunce počela je s provedbom nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER