Jean Nouvel podijelio šangajski blok „ulicom 1.000 crvenih žardinjera“

Pročelja zgrade ukrašavaju žardinjere s biljkama i cvijećem

Tvrtka Ateliers Jean Nouvel je u šangajskoj četvrti Huangpu uspješno realizirala projekt zgrade mješovite namjene kroz čije se središte proteže natkrivena trgovačka ulica ukrašena nizovima crvenih žardinjera.

Arhitektonska tvrtka Ateliers Jean Nouvel, koju je 1994. godine osnovao slavni i nagrađivani francuski arhitekt Jean Nouvel, projektirala je zgradu Henderson CIFI Tiandi za investicijsku tvrtku CIFI Holdings.

Zgrada se nalazi na području nekadašnje francuske koncesije ovog kineskog grada koje je donekle zadržalo svoj prepoznatljiv karakter zbog raznolikosti arhitektonskih stilova i ulica s drvoredima platana. U takvom okruženju, Jean Nouvel je projektirao zgradu koja se proteže dužinom gradskog bloka i stvara natkriveni prolaz koji povezuje dvije glavne ulice.

© 10 Studio / Ateliers Jean Nouvel

„Bio je pravi izazov stvoriti prolaz između ulica Ma Dang i Dan Shui te istovremeno njime evocirati prošlost stvaranjem suvremene uske, ali visoke i natkrivene ulice.“ – objašnjava Jean Nouvel.

© 10 Studio / Ateliers Jean Nouvel

Zgrada se proteže u dva dijela s obje strane središnjeg prolaza te raspolaže s 25.000 četvornih metara poslovnog prostora na gornjim katovima te 15.000 četvornih metara trgovačke i ugostiteljske namjene u prizemlju i jednoj podzemnoj etaži. Vanjska pročelja obojena su nijansama sive i bež boje koje se skladno stapaju s okolnim ulicama, dok su konusne žardinjere s biljkama ugrađene na svakom katu unutarnjeg i vanjskog pročelja. Sam prolaz između dva dijela zgrade obojen je crvenom bojom te obložen crvenim žardinjerama sa zelenilom i šarenim cvijećem.

>>> Pročitajte još >>> Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

© 10 Studio / Ateliers Jean Nouvel

Nouvel je ovaj prolaz nazvao „ulicom tisuću crvenih žardinjera“ („La rue des 1000 jarres rouges“), a brojne trgovine, uredi i restorani okrenuti jedni prema drugima doprinose njenom živahnom ugođaju i pozivaju prolaznike na šetnju.

© 10 Studio / Ateliers Jean Nouvel

Prolaz je natkriven staklenim krovom, a unutarnji prozori prekriveni su letvičastim sjenilima kojima se podešava razina svjetlosti, ali i privatnosti. Sjenila, žardinjere i druge površine obojeni su različitim nijansama boja - od smeđe i jantarne do narančaste i crvene, koje suptilno variraju ovisno o visini zgrade. Mali pješački mostovi i šetnice povezuju gornje katove na različitim točkama, dok se fasada razigrava unutarnjim i vanjskim balkonima na svim razinama.

© 10 Studio / Ateliers Jean Nouvel

Uz sjedište u Parizu te urede u Rimu, Ženevi, Madridu i Barceloni, Ateliers Jean Nouvel ima i svoj ured u Šangaju koji je osnovan 2019. godine za potrebe upravljanja projektima u regiji. Osim ovog najnovijeg projekta u Šangaju, tvrtka je 2013. godine pobijedila na natječaju za dizajn Nacionalnog umjetničkog muzeja Kine u Pekingu (NAMOC - National Art Museum Of China), a također je dizajnirala i golemi umjetnički kompleks „The Artists' Garden“ smješten u šumi u Qingdau.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Toranj Torre Rosewood – viseći vrtovi São Paula

Toranj kao i stablo mora imati svoje „korijenje“ – na taj će se način idealno uklopiti u okoliš koji s njim dijeli, postati njegov ukras i izraz prostornog identiteta, koji se najlakše „čita“ iz daljine. Tako svoj novi projekt, Matarazzo Park Tower u brazilskom São Paulu, opisuje poznati arhitekt Jean Nouvel.

Šangajski urbani vrt od otpadnog materijala

Kinezi su ovim maštovito uređenim prostorom dokazali kako se otpad može iskoristiti i za uređenje novih parkova i javnih površina, kojih u velikim, suvremenim gradovima nikada nije dovoljno. Dvorište u u Šangaju uređeno je kao idealan urbani vrt i namijenjeno je odmoru i druženju njegovih građana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER