Zatvoren poziv „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“

Do 31. svibnja zaprimljene su ukupno 842 prijave

Pozivom se osiguravaju bespovratne potpore domaćem gospodarstvu u iznosu od čak 1,14 milijardi kuna namijenjenih za podršku ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije kako bi se ojačala konkurentnost i potaknuo njihov rast s ciljem povećanja sposobnosti da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica pandemije koronavirusa.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ (Ref. oznaka: KK.11.1.1.01.) objavljen je dana 21. travnja 2021. kao otvoreni postupak u modalitetu privremeno otvorenog Poziva s rokom za podnošenje projektnih prijedloga do 31. svibnja 2021. u 16:00:00 sati. Ukupna alokacija Poziva iznosi 1.140.000.000,00 kuna, a projektne prijedloge bilo je moguće podnijeti elektroničkim putem kroz sustav eFondovi, izvijestili su u utorak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
 
Zaprimljene su ukupno 842 prijave, a zatražena vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 2.556.505.148,49 kuna. U MINGOR-u navode kako se očekuje financiranje 400-450 projekata za koje će odluke o financiranju biti donesene do kraja godine.
 
Podsjećamo, Pozivom se podržavaju ulaganja malih i srednjih poduzeća u zelene i/ili digitalne tehnologije i čime će se ojačati konkurentnost i potaknuti rast MSP-ova kako bi povećali njihovu sposobnost da odgovore na izazove tržišta uzrokovane krizom nastalom kao posljedica širenja koronavirusa. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz instrumenta Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja „REACT-EU”. 

Ukupni najviši iznos bespovratnih sredstava koji je po ovom Pozivu moguće dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 7.500.000,00 kuna po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po pojedinom projektnom prijedlogu je 500.000,00 kuna. Prihvatljivi prijavitelji su do trenutka prijave projekta morali biti registrirani u sektoru u kojem se trebaju odvijati aktivnosti projekta, a koji obuhvaća skupine navedene u sektoru C Prerađivačka industrija Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD 2007).
 
Od prijavitelja se očekuje da kroz ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu te unapređenje i inoviranje procesa i organizacije poslovanja MSP-ova postignu energetski učinkovitiju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju koja doprinosi zelenom, digitalnom i otpornom oporavku gospodarstva i time povećaju proizvodnju, izvoz i očuvaju postojeća ili stvore nova radna mjesta.
 
S obzirom na to da je Poziv objavljen u modalitetu privremeno otvorenog poziva, sredstva će se dodjeljivati nakon evaluacije svih pristiglih prijava i uspostave rang liste koja će se kreirati u skladu s kriterijima odabira. U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja očekuju da će postupak evaluacije biti završen u studenom 2021., a da će se ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisivati tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER