Srbija obustavlja izgradnju termoelektrane na ugljen Kolubara B

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije poručilo je da energetska tranzicija ne znači naglo zatvaranje termoelektrana, već razvoj, investicije i nova radna mjesta

U Srbiji su ipak odlučili zaustaviti gradnju Termoelektrane Kolubara B, javlja portal Balkan Green Energy News. Može li se ova odluka protumačiti kao prvi ozbiljniji korak prema dekarbonizaciji energetskog sektora i početku energetske tranzicije u Srbiji?

Kako navode u Sindikatu Rudarskog bazena Kolubara, Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije uputilo je Elektroprivredi Srbije (EPS) zahtjev za obustavu svih aktivnosti na izgradnji Termoelektrane Kolubara B, poslije čega je na gradilištu ove elektrane pored mjesta Kalenić organiziran zbor radnika, javlja portal Balkan Green Energy News.

Srbija je posljednjih nekoliko godina izgradila vjetroparkove snage 500 megavata (MW), ali i dalje dvije trećine električne energije proizvodi u elektranama na ugljen snage 4 GW. Osim toga, Elektroprivreda Srbije (EPS) već gradi Termoelektranu Kostolac B3, snage 350 MW, a planirala je i Kolubaru B, s dodatnih 350 MW. Novo Ministarstvo rudarstva i energetike RS, na čelu s ministricom Zoranom Mihajlović, usvajanjem prvog Zakona o obnovljivim izvorima energije konačno je pokrenulo energetsku tranziciju i stvorilo uvjete za povećanje proizvodnje „zelene“ energije. No ipak, pravi izazov predstavlja smanjenje proizvodnje u elektranama na ugljen.

Ugovor o nastavku izgradnje potpisan 2020. godine

Ugovor za izgradnju Termoelektrane Kolubara B, koja je inače počela još krajem 1980-ih te je ubrzo zaustavljena, EPS i kineska tvrtka Power Construction Corp. potpisali su u ožujku prošle godine, a pripreme za nastavak izgradnje na samom su početku izazvale burne reakcije javnosti. Stoga je javna rasprava o nacrtu prostornog plana i procjeni utjecaja na okoliš prekinuta u rujnu 2020. poslije samo sat vremena žučne rasprave.

Predsjednik Sindikata Kolubare, Miodrag Ranković, rekao je za Balkan Green Energy News da je Ministarstvo rudarstva i energetike RS uputilo dopis Miloradu Grčiću, direktoru EPS-a, u kojem se traži obustava svih aktivnosti na izgradnji Termoelektrane Kolubara B, zbog čega je organiziran prosvjed na kojem se okupilo nekoliko tisuća radnika EPS-a. Ranković je istakao da se planovima za zaustavljanje termoelektrana i zatvaranje rudnika „EPS-u lomi kičma, a Srbija će ostati u mraku ako se to dogodi“.

„Energetska tranzicija znači planiranje, a ne naglo zatvaranje termoelektrana“

Ministarstvo je pak priopćilo kako energetska tranzicija ne znači ni naglo zatvaranje termoelektrana, ni gubitak radnih mjesta, već prije svega donošenje plana do 2050. godine koji će Srbiji osigurati dovoljno energije, a to podrazumijeva i investicije u izgradnju novih energetskih kapaciteta i otvaranje novih radnih mjesta. Također, dodaju kako se energetska tranzicija neće dogoditi preko noći, već će se njome upravljati planski i strateški te prema zajedničkom dogovoru države, EPS-a, sindikata i zaposlenih.

„Nasuprot tome stoje netočna i zlonamjerna tumačenja ovih namjera s ciljem da se iz nečijih osobnih ili političkih interesa izazove strah kod radnika EPS-a da će sutra ostati bez posla te da će termoelektrane biti ugašene preko noći. Oni koji proces energetske tranzicije, u kojem se nalazi ne samo Europa, već i čitav svijet, u Srbiji pokušavaju zaustaviti već na samom početku, u fazi planiranja, čime pokazuju da ne žele dobro ni najvećim energetskim kompanijama, ni njihovim zaposlenima”, navedeno je u priopćenju.

Energetska tranzicija i investicije u nove energetske kapacitete uistinu znače nova radna mjesta u novim postrojenjima koje koriste obnovljive izvore energije, kao i proizvodnji pratećih tehnologija, komponenti i opreme. No, ono što je najvažnije, Srbija konačno počinje postepeno smanjivati proizvodnju električne energije iz ugljena.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Portugal bez ugljena do kraja godine

Ovogodišnjim zatvaranjem dviju termoelektrana na ugljen, Sines i Pego, Portugal će se pridružiti Belgiji, Švedskoj i Austriji u potpunom napuštanju ugljena u proizvodnji električne energije.

Zatvorena posljednja austrijska elektrana na ugljen!

Austrijski elektroenergetski gigant Verbund zatvorio je u petak svoju termoelektranu na ugljen u Štajerskoj. Proizvodnja električne energije iz ugljena sada je u Austriji stvar povijesti, što otvara put za prijelaz na 100-postotnu obnovljivu energiju do 2030.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER