ZEZ: U lipnju počinje provedba projekta SCCALE 20-30-50

Cilj projekta je stvoriti „kritičnu masu“ koja će doprinijeti usvajanju koncepta energetskih zajednica u cijeloj Europi

Zelena energetska zadruga početkom lipnja počinje s provedbom projekta SCCALE 20-30-50 Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu, novog projekta u sklopu programa Obzor 2020 kojim će doprinijeti uspostavljanju i razvoju 96 energetskih zajednica na području Europske unije.

Projekt će trajati 42 mjeseca, a među konzorcijem koji čini sveukupno 10 organizacija i institucija nalaze se neke od vodećih u području demokratizacije energetike u Europskoj uniji, poput europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu.

Energetske zajednice su organizacije građana kroz koje oni postaju vlasnici i pokretači projekata obnovljivih izvora energije. Na ovaj način se iskorištavaju lokalno dostupni resursi za jačanje lokalnog gospodarstva, stvaranje novih radnih mjesta, osnaživanje međusektorske suradnje te poticanje društvenih i tehnoloških inovacija. Energetske zajednice zato su obećavajući smjer energetske tranzicije na obnovljive izvore energije i dosezanja ciljeva klimatske neutralnosti Europske unije.

„Energetske zajednice u Hrvatskoj poznajemo prvenstveno kao energetske zadruge. Trenutno ih imamo svega 10-ak, od čega je posljednja nedavno osnovana energetska zadruga Apsyrtides u gradu Cresu. U 2021. očekujemo usvajanje direktive EU o energetskim zajednicama, čime će se stvoriti legislativni okvir za korištenje njihovog punog potencijala za demokratizaciju energetike u Hrvatskoj.“ - objasnio je Goran Čačić, voditelj projekta iz Zelene energetske zadruge.

U projekt SCCALE 203050 - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu uključeno je pet pilota iz Francuske, Belgije, Nizozemske, Hrvatske i Grčke. Piloti će predstavljati širok spektar energetskih projekata (proizvodnja, daljinsko grijanje, energetska obnova zgrada, promjena ponašanja korisnika) u lokalnim zajednicama. Kroz prvi skup aktivnosti projekta kreirat će se alati za izgradnju energetske zajednice, dok će se drugi skup aktivnosti usredotočiti na pilotiranje, razvoj i replikaciju zajednica. Ambicija je potaknuti uspostavljanje i razvoj barem 96 energetskih zajednica u narednih pet godina i razviti sveobuhvatnu metodologiju za uspostavljanje energetskih zajednica koje se mogu replicirati diljem Europe i izvan njenih granica.

„Cilj projekta SCCALE 20-30-50 je stvoriti „kritičnu masu“ koja će doprinijeti usvajanju koncepta energetskih zajednica u cijeloj Europi. Kroz rad na projektu, osigurat ćemo jasne putokaze energetskim zajednicama različitih struktura za različite vrste kolektivnih građanskih akcija, uključujući smjernice o financijskim, pravnim, tehničkim i upravljačkim aspektima izgradnje zajednice.“ – dodao je Goran Čačić.

Uz Zelenu energetsku zadrugu, partner projekta je i Grad Poreč. Zadruga i Grad kroz ovaj će projekt surađivati na aktiviranju Porečana/ki te razvoju inovativnog i održivog modela financiranja za primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za gradske zgrade kulturne baštine. Plan je izgraditi model za realizaciju novih projekata te doprinijeti otvorenom dijalogu na lokalnoj razini u procesu tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, koji će biti primjenjiv i u drugim hrvatskim gradovima.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Gradski stanovi u Beču postaju energetski učinkoviti bez plina

U pilot-projekt dekarbonizacije uključeno je 277 gradskih stanova koji će se ubuduće grijati geotermalnom energijom. Radovi bušenja već su započeli, a njihov je završetak planiran krajem 2024. godine.

ZEZ: Novim projektima do ušteda energije

Zelena energetska zadruga, društveno poduzeće koje pomaže građanima i javnom sektoru u prelasku na obnovljive izvore energije, u Gradu Varaždinu će tijekom naredne tri godine testirati inovativne modele energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije kroz dva nova projekta u sklopu europskog programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER