Poreč - Parenzo: Odobreno sufinanciranje još jednog zelenog EU projekta

Projekt SCCALE 203050 usmjeren je na osnivanje lokalnih energetskih zajednica i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

Gradu Poreču-Parenzo nedavno su odobrena sredstva za još jedan zeleni EU projekt, po prvi puta iz programa HORIZON 2020 (OBZOR 2020), kroz koji se odobrenim projektima osigurava stopa sufinanciranja u stopostotnom iznosu

Riječ je o projektu akronima SCCALE 203050 (Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu) koji ima za cilj poticati stvaranje lokalnih energetskih zajednica u području energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, pružati inovativne načine sagledavanja energetske učinkovitosti, odnosno učiniti lokalne zajednice ključnim dionicima u odgovoru na klimatske izazove. I to ne samo u smislu povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenja potrošnje energije kroz ekonomski održiv model, navodi se u priopćenju Grada Poreč-Parenzo, već i u pružanju modela upravljanja koji će njegovati zdrava i otporna društva u kontekstu klimatskih učinaka i s njima povezanih društvenih izazova. Nakon ovog koraka, slijedi daljnja provedba, između ostalog i odabira najoptimalnijeg modela za Poreč, o čemu će građani biti pravovremeno obavještavani.

Provedbom projekta na području Poreča planira se uspostava lokalne energetske zajednice naziva Parentium Community koja će imati misiju pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, s ciljem postizanja stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenjem građana u proces energetske tranzicije. Parentium Community omogućit će građanima sudjelovanje u planiranju, odlučivanju, izgradnji kapaciteta te proizvodnji energije na lokalnoj razini.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.999.166,50 eura, dok su Poreču na raspolaganju sredstva u iznosu od 38.062,50 eura. Planirano trajanje projekta iznosi 42 mjeseca, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera s područja Europe.

„Paket zakonodavnih akata Europske Unije pod nazivom Čista energija za sve iz ožujka 2019. godine donio je ambiciozne klimatske i energetske ciljeve koje države članice EU moraju provesti, uključujući sveukupno smanjenje potrošnje energije od 32,5 % i povećanje obnovljivih izvora energije na najmanje 32 % do 2030. godine, a sve s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. No isto tako, Paket je prepoznao ogroman potencijal koji leži u osnaživanju građana kao aktivnih sudionika u procesu energetske tranzicije na području svoga grada“, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi projekta. Dodaje kako već dugi niz godina Grad Poreč-Parenzo u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. potiče i provodi čitav niz mjera usmjerenih ka očuvanju okoliša i održivom razvoju grada, te razvija konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalne zajednice.

„U vrijeme kada su gradski proračuni iznimno opterećeni i uvelike osjećaju posljedice pandemije COVID-19, smatram da je važno naći dodatne izvore za financiranje projekata, pogotovo kada se radi o sufinanciranju u stopostotnom iznosu. Konstantno radimo na tome i ulažemo napore za realizaciju velikih, ali i manjih projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Tako smo lani dovršili veliki gradski projekt sanacije odlagališta otpada Košambra, vrijedan 12,1 milijun kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavljena su i nova električna vozila za potrebe komunalnog redarstva Grada Poreča. Iz područja ublažavanja klimatskih promjena Grad trenutno provodi i projekt LIVING STREETS, koji je usmjeren na uključivanje građana u problematiku održive mobilnosti u urbanim sredinama, pilot projekte u domeni vraćanja javnih prostora građanima unutar kojeg će građani isprobati barem na mjesec dana stil života bez automobila. Sve su zeleni projekti kojim naš grad štedi energiju i postaje još ugodnije mjesto za život“, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Grad Poreč-Parenzo / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

ZEZ: U lipnju počinje provedba projekta SCCALE 20-30-50

Zelena energetska zadruga početkom lipnja počinje s provedbom projekta SCCALE 20-30-50 Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu, novog projekta u sklopu programa Obzor 2020 kojim će doprinijeti uspostavljanju i razvoju 96 energetskih zajednica na području Europske unije. 

ZEZ: Novim projektima do ušteda energije

Zelena energetska zadruga, društveno poduzeće koje pomaže građanima i javnom sektoru u prelasku na obnovljive izvore energije, u Gradu Varaždinu će tijekom naredne tri godine testirati inovativne modele energetske učinkovitosti u korištenju obnovljivih izvora energije kroz dva nova projekta u sklopu europskog programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020.

U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER