Dubai ima najambiciozniji plan na svijetu za pretvaranje otpada u energiju

Gradi se jedno od najvećih svjetskih postrojenja za termičku obradu otpada „Waste-To-Energy“

U Dubaiju se planira gradnja jednog od najvećih svjetskih postrojenja za termičku obradu otpada „waste-to-energy“, koje će u potpunosti biti operativno do 2020. godine. Proizvodnjom električne energije iz krutog otpada smanjit će se količina krutog otpada koja se odlaže na odlagalištima, a posljedično s tim doći će i do smanjenja emisija štetnih stakleničkih plinova u atmosferu.

Iskorištavanje otpada u energetske svrhe

Postrojenja za termičku obradu otpada „waste-to-energy“ (WET) prisutna su diljem svijeta i čine alternativu konvencionalnom odlaganju otpada na odlagalištima. U takvim postrojenjima se odvija spaljivanje otpada pri kontroliranim uvjetima, a dobivena otpadna toplina se koristi za pokretanje turbine koja proizvodi električnu energiju. Nedavno je objavljeno kako se u Dubaiju do 2020. godine planira izgraditi najveće WET postrojenje na svijetu. Uz sudjelovanje lokalnih vlasti i komunalnih poduzeća, u realizaciji projekta sudjelovat će još i švicarska tvrtka Hitachi Zosen Inova, kao i belgijska građevinska tvrtka Besix Group. Trošak izgradnje iznosit će 680 milijuna dolara.

Iako i termičkom obradom otpada nastaju emisije ugljikovog dioksida (CO2) u atmosferu, takav način obrade daleko manje onečišćuje okoliš od odlaganja otpada na odlagalištima. Na odlagalištima razlaganjem otpada nastaje plin metan, koji ima puno veći utjecaj na efekt staklenika od ugljikovog dioksida.

Postrojenje u Dubaiju bit će izgrađeno na zemljištu površine dva hektara, a veličinom će konkurirati WET postrojenju koje se planira sagraditi na području kineskog grada Shenzhena.

Očekuje se kako će postrojenje godišnje obrađivati oko dva milijuna tona krutog otpada, što je oko 60 posto otpada koji se godišnje stvara u Dubaiju. Termičkom obradom otpada dnevno će se proizvoditi 185 MW električne energije, što je dovoljno  za napajanje 120,000 domaćinstava.

Termičkom obradom otpada dnevno će se proizvoditi 185 MW električne energije, što je dovoljno  za napajanje 120,000 domaćinstava. / Foto: Dubai Media Office

Otvaranje dodatnih mogućnosti za unaprjeđenje WET postrojenja

Pretvaranje otpada u energiju smatra se učinkovitim načinom za smanjenje broja odlagališta otpada. Međutim, iako su noviji sustavi za termičku obradu otpada učinkovitiji i okolišno prihvatljiviji od klasičnih sustava za spaljivanje otpada, oni se još uvijek ne smatraju isključivo zelenom tehnologijom, budući da njihovim radom dolazi do emisija određenih količina CO2 u atmosferu. Pojedini inženjeri istražuju mogućnosti opremanja WET postrojenja s tehnologijama za hvatanje i skladištenje nastalog CO2, ali pitanje je hoće li se instaliranje takvih tehnologija uspjeti realizirati u skoroj budućnosti.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Treći prosvjed protiv Bandića: Dosta je!

Veliki prosvjed protiv Bandićeve otimačine, pod nazivom „Dosta je!“, održat će se u subotu 1. veljače, s početkom u 16:00 sati na Trgu bana Jelačića. Organizatori su inicijativa „Zagreb te zove“ te udruge Siget, Zelena akcija i Pravo na grad.

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Zagrebačka Gradska skupština podržala odvoz biootpada u Novsku

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su na svojoj 20. sjednici u utorak većinom glasova prihvatili prijedlog prema kojem će Grad Zagreb, Grad Novska i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom sklopiti Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Novskoj.

Planirano spaljivanje komunalnog otpada u Konjščini je štetno i nezakonito!

Okolišne udruge i građanske inicijative iz čitave Hrvatske okupljene u koaliciju ‘Zero Waste Hrvatska’ izražavaju podršku inicijativi Krizni eko stožer Konjščina koja okuplja građanke i građane koji se protive realizaciji procesa izgradnje štetne energane (spalionice) komunalnog otpada u Konjščini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER