Solarna industrija otvara nova radna mjesta 17 puta brže nego cijelo gospodarstvo SAD-a

Najnoviji podaci pokazuju kako solarna energija stvara više radnih mjesta nego bilo koja druga industrija

U razdoblju od 2010. do 2016. godine zabilježen je ubrzan rast zaposlenosti u solarnoj industriji, koja trenutno nudi više novih radnih mjesta nego bilo koja druga industrija u SAD-u. Na žalost, američki predsjednik ima svoje planove koji se kose s nastojanjem prelaska industrija na obnovljive izvore energije i potiskivanjem fosilnih goriva.

Solarna energija nije samo alat za smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu i usporavanje klimatskih promjena, već je i značajan izvor novih radnih mjesta.

Prema najnovijem National Solar Jobs cenzusu objavljenom od strane neprofitne američke organizacije The Solar Foundation, solarna industrija nudi više radnih mjesta nego bilo koji drugi sektor u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema spomenutom cenzusu, solarna industrija otvara nova radna mjesta 17 puta brže nego cijelo gospodarstvo SAD-a.

2010. godine, bilo je samo 93 tisuće radnih mjesta u industriji solarne energije. Broj radnih mjesta u tom je sektoru samo u šest godina naglo porastao na 260.077 zaposlenih. To znači da je 2016. godine jedno od svakih 50 novootvorenih radnih mjesta bilo u solarnoj industriji, a takav trend očekuje se i u budućnosti.

Iako su brojke navedene u cenzusu prvobitno kritizirane zbog, navodno, loše procjene broja radnika koji rade u solarnoj industriji, portal The Hill izvještava da je cenzus široko priznat kao najmjerodavnija i sveobuhvatna analiza radne snage solarne industrije SAD-a.

Smanjenje fosilnih goriva

Paralelno s porastom iskorištavanja solarne energije, kao i drugih obnovljivih izvora, korištenje fosilnih goriva u svrhu proizvodnje energije se smanjuje. Na primjer, Velika Britanija je znatan postotak energije proizvodila iz ugljena, no sada proizvodi dva puta više energije iz obnovljivih izvora nego iz ugljena.

Nasuprot tome, američki predsjednik Donald Trump rekao je da ne samo da postoji budućnost u korištenju ugljena, već ono može stvoriti i značajan broj radnih mjesta.

Trump je, također, nedavno uveo novi porez na uvozne solarne ćelije što će povećati njihovu cijenu za 30 posto u naredne četiri godine i smanjiti broj radnih mjesta toga sektora. Napravio je to u svrhu ostvarenja svoga plana sprječavanja razvoja sektora temeljenih na obnovljivim izvorima i stvaranja prostora za fosilna goriva.

Iako se očekivalo da će ova nova Trumpova mjera pogoditi solarnu industriju, prema stručnjacima, novih radnih mjesta u industriji koje koriste ugljen više neće biti.

Sveukupno, ovaj najnoviji cenzus, zajedno s eksplozivnim inovacijama (poput solarnog vlaka) koje trenutno vode industriju, jača ulaganja u solarnu energiju u SAD-u, iako je neosporivo da će novo uvedeni porez baciti sjenu na ovaj pozitivan trend u narednim godinama.

B.K.

VEZANE VIJESTI

Crna Gora daje u zakup zemljište za vjetropark na lokalitetu Brajići

Ministarstvo gospodarstva Crne Gore raspisalo je tender za dugoročni zakup zemljišta u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroparka na lokalitetu Brajići minimalne instalirane snage 70 MW, javlja portal Balkan Green Energy News.

Solarni paneli rade i pri oblačnom vremenu

Pojedini kritičari solarne energije tvrde da solarni paneli ne proizvode električnu energiju tijekom oblačnih dana. Međutim, ta je tvrdnja netočna. Solarni paneli i tijekom oblačnih dana mogu proizvoditi 10-25 posto od uobičajene količine električne energije koju proizvode tijekom sunčanih razdoblja. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER