IHS Markit u 2021. predviđa instalaciju 181 GW fotonaponskih sustava

Britanska analitička kuća očekuje da će svjetsko tržište fotonaponskih sustava u ovoj godini značajno porasti

Ova britanska analitička kuća povećala je svoju raniju procjenu novoinstaliranih fotonaponskih kapaciteta u 2021. godini za oko 23 gigavata (GW). Zbog velike potražnje, fotonaponski moduli vodećih proizvođača u potpunosti su rasprodani za prvu polovicu godine.

IHS Markit je značajno povećao svoju prognozu novoinstaliranih fotonaponskih sustava za ovu godinu, i to sa 158 na 181 GW. Navodeći glavne trendove u obnovljivim izvorima energije za 2021. godinu, britanski analitičari ističu kako bi ovaj rast značio porast od 27 posto u odnosu na 2020. godinu. IHS Markit analitičari očekuju snažni porast potražnje unatoč povećanim cijenama modula, dužim rokovima isporuke i rastućim cijenama prijevoza te očekuju kako će Kina i ove godine ponovno biti najveće svjetsko tržište s oko 60 gigavata novoinstaliranih fotonaponskih kapaciteta.

„Fotonaponski moduli vodećih proizvođača rasprodani su u prvoj polovici godine“, kazala je Josefin Berg, voditeljica istraživanja za tehnologije čiste energije u IHS Markitu. „Još uvijek nema znakova padanja cijena za isporuke u srpnju, proizvodni kapaciteti su i dalje dovoljni i nije došlo do većih uskih grla koja bi promijenila našu prognozu od 181 gigavata globalnih fotonaponskih instalacija.“

Rast cijena polisilicija, bakra i čelika pomoći će pri održavanju cijena foronaponskih modula na trenutnim razinama, iako bi cijene solarnog stakla mogle početi padati od drugog tromjesečja 2021. godine. S druge strane, u IHS Markitu od svibnja nadalje očekuju porast potražnje u Kini i na međunarodnim tržištima fotonaponskih sustava.

„Lanac opskrbe u ovoj industriji ulazi u svoju novu fazu s većim fokusom na profitabilnost, tehnološko vodstvo i konsolidaciju“, tvrde u IHS Markitu te predviđaju kako će oko 72 posto modula proizvesti 10 najboljih tvrtki u 2020. godini. „To će biti važan čimbenik stabilnih cijena modula uz visoke proizvodne troškove i pritisak investitora da u 2021. povećaju profitabilnost tvrtki.“

Profitabilnost u lancu opskrbe fotonaponskim sustavima i dalje je presudna za sve glavne proizvođače jer im je potrebna likvidnost i kapital za nova ulaganja u istraživanje i razvoj, a od 2023. planiraju masovnu proizvodnju inovativnih fotonaponskih tehnologija.

„Bit će potrebna dodatna ulaganja za usklađivanje sa standardima nižih emisija CO2 i zaštite okoliša“, rekla je dr. Edurne Zoco iz tvrtke IHS Markit.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj. 

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER