Grad Beč omogućio besplatne PCR testove za sve građane

Svima dostupni besplatni PCR testovi i redovna testiranja ključna su za suzbijanje pandemije koronavirusa

Nakon uspješnog završetka pilot-projekta „Svi grgljaju” samostalni testovi na koronavirus bit će dostupni besplatno svim stanovnicima Beča te osobama koje ondje rade, a žive u drugoj austrijskoj pokrajini

U okviru pilot-projekta Grada Beča i Bečke gospodarske komore pod nazivom „Svi grgljaju” djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora, kao i članovi njihovih obitelji, mogli su se od kraja siječnja ove godine dva puta tjedno samostalno testirati na koronavirus. U projektu je sudjelovalo 5.500 bečkih poduzeća i organizacija s više od 330.000 djelatnika, a provedeno je više od 260.000 PRC testiranja od kojih je njih 0,4 % bilo pozitivno. Nakon njegovog uspješnog završetka mogućnost besplatnog testiranja sada će imati svi stanovnici austrijske prijestolnice, najavili su u Beču krajem tjedna. Testirati se mogu i školarci te osobe koje rade u Beču, a žive u nekoj drugoj saveznoj pokrajini u Austriji.

Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker naglasio je da se samostalnim testiranjima grgljanjem može rasteretiti medicinsko osoblje te da je ova metoda vrlo jednostavna. Pritom se otopina na bazi kuhinjske soli grglja u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja se uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom.

Besplatni kompleti za samostalno testiranje koje je razvio bečki startup Lead Horizon mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE diljem austrijske prijestolnice, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama. Oko 70 % Bečana živi na udaljenosti manjoj od pet minuta hoda od tih lokacija, a svima su dostupne za samo pet minuta vožnje automobilom. Uzorci se šalju u laboratorij poduzeća Lifebrain Group koji dnevno može obraditi do 200.000 PCR testova. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.

  • Uzorak se daje dostavljačima i prevozi u laboratorij / © PID/David Bohmann

Dobivene potvrde o negativnom nalazu službeno se priznaju te se, primjerice, mogu predočiti na ulasku u frizerski ili kozmetički salon i slično, no to vrijedi samo ako sudionik putem aplikacije potvrdi vlastiti identitet. Aplikacija se može koristiti i bez potvrde identiteta, no u tom slučaju osoba samo može saznati je li zaražena ili ne, ali negativan nalaz neće se priznati.

Za sljedećih nekoliko dana pripremljeno je 1,5 milijuna kompleta za testiranje, dok bi se prema najavama tjedno trebalo isporučiti do 1,2 milijuna kompleta.   

Prema riječima predsjednika Bečke gospodarske komore Waltera Rucka širenje ovog projekta na sve građane Beča predstavlja prekretnicu u borbi protiv posljedica pandemije, a besplatni PCR testovi koji su dostupni svima stvaraju uvjete za daljnja otvaranja dok se ne cijepi dovoljan broj građana te se tako može spriječiti i novi 'lockdown'. Gradonačelnik Michael Ludwig kazao je da je prioritet Beča sigurnost i zdravlje građana te je istaknuo da su redovna testiranja ključna za suzbijanje pandemije koronavirusa.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER