Testovi na koronavirus u Beču se dostavljaju biciklom

Upotrebom testova grgljanjem može se rasteretiti medicinsko osoblje

Novi način testiranja kod kuće uključuje dostavu testova biciklom ili e-mopedom

Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker nedavno je predstavio najnoviju inicijativu koja se provodi u suradnji s bečkim poduzećem Veloce koje nudi kurirske usluge. Procedura je slična onoj za dosadašnja testiranja kod kuće. Građani sa simptomima infekcije najprije trebaju nazvati posebnu telefonsku liniju 1450. Ako postoji sumnja na zarazu, pozivatelji se upućuju na postojeće drive-in stanice za testiranje, no moguće je naručiti i test na kućni prag. Tada posebno osposobljeni djelatnici spomenutog poduzeća biciklima ili električnim mopedima dolaze k potencijalno zaraženim osobama te one – uz pridržavanje razmaka – samostalno provode test. Nakon toga dostavljačima na biciklima ili e-mopedima daju uzorak koji se prevozi u laboratorij.

Pritom se isključivo koriste testovi u kojima se otopina na bazi kuhinjske soli grglja u ustima između 30 i 60 sekundi, a potom se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Takvi testovi ugodniji su za odrasle i djecu, a za razliku od uzimanja brisova iz grla ili nosa može ih provoditi i nemedicinsko osoblje te se u kraćem periodu može uzeti veći broj uzoraka. Na ovaj je način, na primjer, moguće prikupiti preko tisuću uzoraka dnevno. Osim toga, upotrebom testova grgljanjem može se rasteretiti medicinsko osoblje koje je dotad provodilo i testiranja kod kuće.

  • Građani samostalno provode testiranje grgljanjem © PID / David Bohmann

U posljednjih nekoliko tjedana bečka gradska uprava predstavila je brojne mjere kojima austrijska prijestolnica nastoji dodatno ubrzati proces testiranja na koronavirus. Tako je kod bečkog stadiona Ernst Happel otvorena drive-in stanica za testiranje asimptomatskih građana koji ondje mogu doći automobilom ili pješke. Druga takva stanica postavljena je na Dunavskom otoku, a prvenstveno je namijenjena za testiranje osoba s blagim simptomima. Nakon što su austrijske vlasti izdale upozorenje za putovanja iz Hrvatske zbog kojega putnici pri povratku u Austriju moraju predočiti negativan test ili se u roku od 48 sati testirati, bečka gradska uprava omogućila im je sredinom kolovoza da to učine bez prethodne najave i besplatno upravo kod stadiona Ernst Happel.

U Beču je također povećan broj zaposlenih u zdravstvu, primjerice, na posebnoj telefonskoj liniji za zdravstveno savjetovanje 1450 na koju se, između ostaloga, javljaju građani sa simptomima bolesti.  Najavljeno je i zapošljavanje još 500 djelatnika koji će biti zaduženi za praćenje kontakata oboljelih od koronavirusa radi smanjivanja daljnjeg prijenosa.

U slučaju sumnje na zarazu u školi poziva se mobilni tim koji ondje provodi testiranja grgljanjem, a rezultati testova budu poznati u roku od 24 sata. Od početka listopada za sprječavanje širenja zaraze u školama zadužen je i poseban tim koji po potrebi odlazi u pojedine škole minibusom (takozvani cluster buster) te ondje testira učenike i nastavnike koristeći novu vrstu brzih testova čiji rezultati budu gotovi u roku od pola sata.

  • Tim takozvanog cluster buster busa za sprječavanje širenja zaraze u školama ©  PID / David Bohmann

Osim toga, u Beču trenutačno rade na razvoju posebnih testova na koronavirus za mališane kojima je teško grgljati, a radi se o testovima u obliku lizalica sa štapićima od upijajućeg materijala koji apsorbiraju uzorak njihove sline. Za to je zadužen tim pod vodstvom bečke liječnice dr. Manuele Födinger koja je igrala vodeću ulogu u razvoju testa na koronavirus grgljanjem.

Dostavljači na biciklu i e-mopedu imaju svu potrebnu opremu.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Grad Beč omogućio besplatne PCR testove za sve građane

Nakon uspješnog završetka pilot-projekta „Svi grgljaju” samostalni testovi na koronavirus bit će dostupni besplatno svim stanovnicima Beča te osobama koje ondje rade, a žive u drugoj austrijskoj pokrajini

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER