Upotreba i prerada vune u poljoprivredi

Webinari će se održati putem platforme Zoom 4. i 11. ožujka 2021.

Poljoprivredna zadruga otok Krk poziva vas na dva online predavanja o upotrebi sirove vune u vrtlarstvu i poljoprivredi te načinima prerade vune koje organizira u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj

Webinari su dio projekta Promicanje ponovne upotrebe vune na otoku Krku, koji krčka zadruga provodi uz potporu sredstava iz Green kampanje Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj.

Cilj projekta je promovirati korisne i kreativne načine potpunog iskorištavanja vune, slabo razgradive sirovine koja inače onečišćuje okoliš, ali predstavlja održivo i potpuno obnovljivo poljoprivredno sredstvo sigurno za ljude, životinje i prirodu. Fokus ovih online predavanja bit će na iskoristivosti vune otočkih ovaca koje slobodno pasu krškim travnjacima.

Prvi webinar pod nazivom Upotreba vune u vrtlarstvu i poljoprivredi održava se u četvrtak 4. ožujka 2021. s početkom u 18 sati.

Ovčja vuna predstavlja zapostavljenu sirovinu, ali i ekološki problem, no zapravo se može vrlo lako zbrinuti, odnosno upotrijebiti lokalno. Sirovom, neopranom vunom možemo malčirati gredice i nasade, a možemo je i kompostirati. Na webinaru će se razgovarati o tome zašto je vuna dobra za tlo, na koje se sve načine i za koju namjenu može primjenjivati u vrtu ili poljoprivrednim sustavima te koji su uvjeti potrebni za njenu brzu i kvalitetnu razgradnju.

Drugi webinar pod nazivom Prerada vune održava se u četvrtak 11. ožujka 2021. s početkom u 18 sati.

Ovčja vuna može se preraditi u filc, toplinsku izolaciju, gnojivo, kompost, lanolin i biostimulatore. Ipak, zbog specifičnosti pasmine i krajolika u kojem boravi, primorsku vunu teže je obrađivati u tekstilne i građevinske svrhe. Na webinaru će se dati pokušati odgovoriti na pitanja koji je potencijal prerade i korištenja vune autohtonih pasmina, na koje se sve načine vuna može preraditi te može li postati sirovina za održivi lokalni razvoj.

Predavačica je Cvijeta Biščević, mag. ing. arch., permakulturna dizajnerica i voditeljica obrta Kompost i kontekst, specijaliziranog za permakulturnu edukaciju i regenerativnu poljoprivredu. Od 2012. godine bavi se istraživanjjem rješenja koja mogu regenerirati tlo, unaprijediti vodne resurse, pospješiti bioraznolikost i povećati otpornost agroekosustava. Sudjeluje u javnom zagovaranju urbane poljoprivrede i pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo, a poseban interes razvija prema kompostiranju te mikroorganizmima kao ključnim saveznicima u biološkoj obradi organskog otpada i obnovi degradiranih poljoprivrednih zemljišta. Kroz predavanja, radionice, projektiranje i savjetovanje kultivira prijenos znanja i inovacija o regeneraciji tla kao jednog od ključnih alata za prilagodbu klimatskim promjenama.

Za oba webinara koja će se održati pute platforme Zoom, obvezna je prijava na e-mail adresu: info@pz-otok-krk.hr.

Potrebno je navesti ime i prezime, organizaciju ili ustanovu koju predstavljate te naznačiti na kojem od dva predavanja želite sudjelovati. Na e-mail adresu s koje će stići prijava šalje se poveznica za Zoom.

VEZANE VIJESTI

5. Mali Food Hub: Sve što trebate znati o kućnom kompostiranju

Jedan od jednostavnih načina na koji svatko od nas može doprinijeti zaštiti okoliša i održivom razvoju je kućno kompostiranje. Upravo se toj temi posvećuje peto izdanje Malog Food Huba koje će se održati u subotu, 1. prosinca od 11 do 14 sati u Travel&Technology Hubu Gacka16.

Na pragu smo revolucije novih materijala

Potrošački konzumerizam i pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa u cijelom su svijetu doveli do značajnih promjena u prirodi i narušavanja biološke raznolikosti, a gospodarenje otpadom postaje jedan od najvećih problema zaštite okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER