Znate li što se krije iza „mješavine EU i ne-EU meda“?

Borzan: „Pravila za označavanje porijekla meda idu na ruku lovcima u mutnom"

Parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju „Od polja do stola“ Biljana Borzan, uputila je u proceduru prijedlog da se u sklopu provedbe strategije izmjene pravila EU za označavanje porijekla meda. Prijedlog je podržala i supotpisala europarlamentarka Ruža Tomašić, zamjenica koordinatora europskih konzervativaca i reformista u odboru za poljoprivredu Parlamenta.

Trenutna pravila omogućuju korištenje oznake da je neki med dobiven miješanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je porijeklo iz EU, bez navođenja omjera ili zemlje porijekla.

„U praksi to znači da proizvod koji ima jedan posto europskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“, jednako kao da su omjeri obrnuti. To otvara prostor za manipulacije, prevare potrošača i otežava život domaćim proizvođačima meda. Gotovo polovica meda na europskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 % uvoznog meda krivotvoreno te sadrži ilegalne dodatke poput šećernog sirupa, koji služe povećanju količine", kazala je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Prosječna cijena kilograma kineskog meda je oko 1,5 eura, dok se europski prodaje za oko 4 eura i europski proizvođači meda upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. Nadalje, za razliku od kineskih, oni se moraju pridržavati strogih pravila, a uvozne kontrole nisu dovoljno snažne da spriječe uvoz meda koji nije u skladu s europskim standardima.

„Kako bismo zaštitili građane od prevare, a domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promijeniti sustav, na primjer uvođenjem označavanja točne zemlje porijekla ili omjera u mješavini. Strategija „Od polja do stola“ otvara te mogućnosti, a Slovenija je najavila da će to pitanje pokrenuti kad preuzme predsjedanje Vijećem EU u drugoj polovici 2021. Pozivam Vladu RH da svakako podrži tu inicijativu, jer je u interesu hrvatske poljoprivrede", izjavila je Borzan.

 

VEZANE VIJESTI

Pokrenuta nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

Prijatelji života priopćili su u petak da je pokrenuta peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.

Borzan: Građani imaju pravo znati sve o hrani koju kupuju i jedu

EU strategija „Od polja do stola“, za koju je hrvatska zastupnica Biljana Borzan parlamentarna izvjestiteljica eurosocijalista, predviđa velike izmjene načina označavanja hrane, kojima se, između ostalog, žele postići javnozdravstveni i ekološki ciljevi strategije.

Izglasana zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU-a

Na svojoj zadnjoj sjednici u ovom mandatu zastupnici u Europskom parlamentu danas su ažurirali pravila o zaštiti potrošača kako bi se, između ostalog, riješio problem dvojne kvalitete proizvoda. Parlament je tako formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER