Ikea započinje s prodajom rezervnih dijelova za svoje proizvode

Namještaj i okoliš

Švedski gigant Ikea planira započeti s prodajom rezervnih dijelova za svoj namještaj kako bi se pridružila globalnim nastojanjima za očuvanje okoliša

Britanski BBC objavio je vijest kako ovaj poznati švedski proizvođač namještaja planira započeti s prodajom dijelova svog namještaja poput nogara stolaca i naslonjača, presvlaka i naslona za ruke, uz zamjenske vijke i matice koji su već besplatni. Time namjeravaju produžiti vijek trajanja svojih proizvoda i promijeniti imidž proizvođača namještaja za jednokratnu upotrebu.

Plan je još uvijek u početnoj fazi i za sada nije potvrđen točan datum kada bi trebala započeti prodaja rezervnih dijelova, no kako je za The Financial Times izjavila Lena Pripp-Kovac, šefica održivosti u Ikei, već se testiraju različiti proizvodi.

Unatoč tome što se trude da njihovi proizvodi traju duže, u Ikei ne očekuju da će im zbog ove poslovne odluke značajnije pasti prodaja namještaja. Ovo je najnoviji potez švedskog proizvođača koji želi produžiti vijek trajanja svojih proizvoda te time spriječiti ljude da bacaju stari namještaj.

Second hand namještaj

Naime, prošle godine, Ikea je ponovno počela otkupljivati rabljeni namještaj, police za knjige i još neke proizvode, a kupcima je zauzvrat nudila 50 posto popusta na cijene novih proizvoda u svojim trgovinama. Ponuda se odnosila na namještaj bez presvlaka, poput polica za knjige, stolica i raznih stolova.

U Ikei kažu kako će reciklirati komade namještaja koji se ne mogu preprodati te ističu cilj postizanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030. godine kada bi u potpunosti trebali koristiti reciklirane materijale i proizvode.

Također, Ikea je još prošle godine postigla cilj korištenja 98-postotnog recikliranog drva. Unatoč novijem fokusu na dugotrajnost proizvoda valja spomenuti kako neki stariji Ikeini proizvodi postižu prilično visoke cijene na aukcijama te se prodaju za nekoliko tisuća funti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovaj vrtni stol napravljen je od stare malezijske kuće

Indonezijsku tikovinu iz srušene malezijske kuće, staru štalu i tradicionalne kutije za rižu koje su koristili uzgajivači, JYSK je pretvorio u vrtni stol EBBESKOV  koji će se savršeno uklopiti u svako dvorište ili ljetnu terasu.

A1 Hrvatska u 2021. smanjila emisije CO2 za 23%

Svjetski dan recikliranja obilježava se 18. ožujka te se tom prilikom skreće pažnja javnosti na važnost brige o okolišu i učinkovitog korištenja sirovina koje imamo na raspolaganju. A1 Hrvatska daje svoj doprinos kroz programe recikliranja kojima štedi prirodne resurse i produljuje životni vijek velikom broju elektroničkih uređaja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER