Ikea započinje s prodajom rezervnih dijelova za svoje proizvode

Namještaj i okoliš

Švedski gigant Ikea planira započeti s prodajom rezervnih dijelova za svoj namještaj kako bi se pridružila globalnim nastojanjima za očuvanje okoliša

Britanski BBC objavio je vijest kako ovaj poznati švedski proizvođač namještaja planira započeti s prodajom dijelova svog namještaja poput nogara stolaca i naslonjača, presvlaka i naslona za ruke, uz zamjenske vijke i matice koji su već besplatni. Time namjeravaju produžiti vijek trajanja svojih proizvoda i promijeniti imidž proizvođača namještaja za jednokratnu upotrebu.

Plan je još uvijek u početnoj fazi i za sada nije potvrđen točan datum kada bi trebala započeti prodaja rezervnih dijelova, no kako je za The Financial Times izjavila Lena Pripp-Kovac, šefica održivosti u Ikei, već se testiraju različiti proizvodi.

Unatoč tome što se trude da njihovi proizvodi traju duže, u Ikei ne očekuju da će im zbog ove poslovne odluke značajnije pasti prodaja namještaja. Ovo je najnoviji potez švedskog proizvođača koji želi produžiti vijek trajanja svojih proizvoda te time spriječiti ljude da bacaju stari namještaj.

Second hand namještaj

Naime, prošle godine, Ikea je ponovno počela otkupljivati rabljeni namještaj, police za knjige i još neke proizvode, a kupcima je zauzvrat nudila 50 posto popusta na cijene novih proizvoda u svojim trgovinama. Ponuda se odnosila na namještaj bez presvlaka, poput polica za knjige, stolica i raznih stolova.

U Ikei kažu kako će reciklirati komade namještaja koji se ne mogu preprodati te ističu cilj postizanja klimatski neutralnog poslovanja do 2030. godine kada bi u potpunosti trebali koristiti reciklirane materijale i proizvode.

Također, Ikea je još prošle godine postigla cilj korištenja 98-postotnog recikliranog drva. Unatoč novijem fokusu na dugotrajnost proizvoda valja spomenuti kako neki stariji Ikeini proizvodi postižu prilično visoke cijene na aukcijama te se prodaju za nekoliko tisuća funti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Skandinavska posvećenost okolišu pokreće proizvodnju novih održivih vlakana

Tvrtka TreeToTextile u vlasništvu H&M-a, Inter IKEA Grupe te tvrtki Stora Enso i LSCS Invest AB, ulaže 35 milijuna eura u izgradnju demonstracijskog postrojenja u Švedskoj s ciljem pokretanja komercijalne proizvodnje novog održivog tekstilnog vlakna. Nova skalabilna tehnologija i niski proizvodni troškovi omogućit će njihovu široku dostupnost.

Re_fashion podiže svijest o važnosti prikupljanja i recikliranja otpadnog tekstila i obuće

Više od 85 francuskih modnih brendova uključilo se u nacionalnu kampanju udruženja Re_fashion s ciljem podizanja svijesti o važnosti prikupljanja i recikliranja tekstilnog otpada i stare obuće. Uz odgovornije sudjelovanje svih građana u njihovom prikupljanju i razvrstavanju, čak 99,5 % stare odjeće, posteljine, raznog kućanskog tekstila i obuće može imati svoj drugi život.

Razvijen novi materijal od reciklirane plastike nalik mramoru

Nova nizozemska startup tvrtka razvila je zanimljive nove materijale od reciklirane plastike. Miješanjem plastičnih komada različitih svojstava i boja dobiveni su materijali koji su izgledom i karakteristikama slični mramoru. Dizajneri smatraju kako ovakav materijal ima puno potencijalnih primjena u dizajnu interijera i namještaja.

EE otpad je najbrže rastući otpad u EU-u, a reciklira ga se samo 40 posto!

Elektronički uređaji i električna oprema sastavni su dio našeg svakodnevnog života koji je teško zamisliv bez perilica rublja i usisivača ili pametnih telefona i računala. No, otpad koji oni proizvode otežava smanjenje ekološkog otiska EU-a, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER