Envac razvija automatizirani sustav prikupljanja otpada u Londonu

Sustav automatiziranog prikupljanja otpada u novoj četvrti Barking Riverside u Londonu bit će među najvećima u Europi

Švedska tvrtka Envac razvija jedan od najvećih sustava za automatizirano prikupljanje otpada za preko 10.000 kućanstava u novoj četvrti Barking Riverside u istočnom dijelu Londona. U Envacu smatraju kako će ovaj sustav smanjiti potrebu za spremnicima za otpad za čak 98 posto te utjecati na smanjenje prometa i emisija ugljikovog dioksida.

Tvrtka Envac, jedna od vodećih tvrtki za zaštitu okoliša u Švedskoj i globalni lider na području vakuumskog prikupljanja otpada, zaključila je ugovor o izgradnji automatiziranog sustava prikupljanja otpada s tvrtkom Barking Riverside Limited, u zajedničkom vlasništvu London & Quadrant (L&Q) i Grada Londona. Temeljem navedenog ugovora u ovom će se dijelu Londona instalirati oko 460 konzola za otpad, koje će zamijeniti čak 19.000 spremnika potrebnih za prikupljanje otpada na tradicionalan način.

  • Kada se ulazni otvori ispod konzola popune, odnosno prema unaprijed programiranom vremenu pražnjenja, ventilatori koji se nalaze na mjestima sakupljanja otpada stvarat će negativan pritisak i kroz podzemnu mrežu cijevi dužine 15 km usisavati otpad pri brzini od preko 60 km/h. / Izvor: Envac Group

Putem konzola će se prikupljati dvije frakcije otpada – ostatni otpad i miješani reciklabilni otpad

Stanovnici Barking Riversidea će nakon odvajanja otpada u kućanstvu jednostavno ubacivati otpad kroz otvore konzola, koje će se postaviti u blizini stambenih zgrada. Kada se ulazni otvori ispod konzola popune, odnosno prema unaprijed programiranom vremenu pražnjenja, ventilatori koji se nalaze na mjestima sakupljanja otpada stvarat će negativan tlak i kroz podzemnu mrežu cijevi dužine 15 km usisavati otpad pri brzini od preko 60 km/h.

Svaki ciklus automatiziranog prikupljanja otpada za ovaj dio Londona, koji se prostire na površini od 178 hektara, trajat će svega nekoliko minuta i zamijeniti rad više timova komunalnih djelatnika i vozila za sakupljanje otpada kojima bi za odvoz otpada trebao gotovo cijeli dan uz štetan utjecaj na okoliš.

  • Stanica za prikupljanje otpada: transportna cijev i ventil za skretanje. / Foto: Envac Group

Tvrtka Envac je s instalacijom sustava započela u rujnu 2017. godine, a njegova prva faza u rad je puštena u svibnju 2019. te trenutno opslužuje oko 1.700 kućanstava. Očekuje se kako će izgradnja sustva u potpunosti biti dovršena do 2031. godine.

„Ovaj sustav prikupljanja otpada odabrali smo zbog naše posvećenosti održivom razvoju i namjere da ovaj dio Londona pretvorimo u oazu čistoće, zelenila i ugodnog življenja“, izjavio je Matthew Carpen, voditelj projekta Barking Riverside.

  • Svaki ciklus automatiziranog prikupljanja otpada za ovaj dio Londona, koji se prostire na površini od 178 hektara, trajat će svega nekoliko minuta i zamijeniti rad više timova komunalnih djelatnika i vozila za sakupljanje otpada. / Foto: Envac Group

Smanjenje prometa i emisija ugljikovog dioksida

Prema Carpenu, „integriranje sustava automatiziranog prikupljanja otpada  tvrtke Envac i visoki stupanj zaštite okoliša ključna su obilježja četvrti Barking Riverside u Londonu. Njime ne samo da smo osigurali održivo i učinkovito prikupljanje otpada, već smo izbacivanjem potrebe za komunalnim vozilima za sakupljanje otpada utjecali na smanjenje prometa i, što je najvažnije, emisija ugljikovog dioksida.“

Predviđa se, naime, kako će uključivanje ovog sustava na području Barking Riverside smanjiti emisiju ugljikovog dioksida vezanu za promet komunalnih vozila za najmanje 90 posto.

Nadalje, tvrtka Envac procjenjuje kako će ovaj sustav zamijeniti potrebu stotina dnevnih pražnjenja i servisiranja 19.000 spremnika za otpad, što trenutno svakodnevno radi osam komunalnih vozila u punom radnom vremenu.

„Svjesni smo ogromnog pomaka u načinu na koji se razvija sustav prikupljanja otpada“, izjavio je Dave Buckley, direktor tvrtke Envac UK. „Iako se naš sustav može koristiti i s ciljem prenamjene prostora korištenog za postavljenje spremnika i prikupljanje otpada za daljnji komercijalni razvoj, kao što je izgradnja više stanova, tvrtka Barking Riverside London odlučila ga je instalirati jednostavno zato što ovaj dio Londona u što većoj mjeri žele urediti kao ugodno mjesto za život“, dodao je Buckley.

  • U Envacu smatraju kako će ovaj sustav smanjiti potrebu za spremnicima za otpad za čak 98 posto te utjecati na smanjenje prometa i emisija ugljikovog dioksida. / Foto: Envac Group

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nova metoda za učinkovitu razgradnju PET plastike

Iako je Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju 2019. godine uvrstila mehanokemiju među deset kemijskih inovacija koje će promijeniti svijet, učinkovita mehanokemijska razgradnja PET-a još nije bila opisana u znanstvenoj literaturi, odnosno sve do sada, javlja Institut Ruđer Bošković.

Potpisan Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu biootpada u Novskoj

Gradonačelnici Zagreba i Novske, Milan Bandić i Marin Piletić, i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba jučer su u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvata u Novskoj potpisali Sporazum o suradnji na pripremi i izgradnji postrojenja za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER