Je li ovo način na koji se gospodari plastičnim otpadom?

Plastični otpad predstavlja prijetnju građanima i prirodi

Dana 24. prosinca na Facebook stranici „Prigorje i Sesvete u srcu“ objavljen je video u kojem je prikazano onečišćenje plastičnim otpadom u neposrednoj blizini sesvetskog groblja u Markovom Polju.

  • Plastični otpad na groblju Markovo Polje u Sesvetama - Screenshot / Facebook „Prigorje i Sesvete u srcu“

Video je na Facebook stranici „Prigorje i Sesvete u srcu“ objavio Ivan Dokša, nekadašnji vijećnik Vijeća Gradske četvrti Sesvete, te tako još jednom upozorio na veliki problem neodgovornog zbrinjavanja plastičnog otpada na području Sesveta. Naime, svojom video porukom ponovno je ukazao na problem nemarnog odnosa komunalnih službi prema plastičnom otpadu na gradskom groblju Markovo Polje.

Dokša je podsjetio kako je na ovaj problem upozorio još prošle godine, kada se na njegovu intervenciju otpad odvezao na nepoznatu lokaciju. No, kako navodi u svom videu, situacija se nije značajnije promijenila pa tako ni odnos odgovornih komunalnih službi.

„I dok brojni gradovi i zemlje diljem Europe, pa i svijeta shvaćaju opasnost koju predstavlja plastika za okoliš, oni koji upravljaju našom metropolom takve svijesti očito nemaju. Ovdje se u Markovom Polju otpad nagomilava u prirodi!”, kazao je Ivan Dokša u svom videu te istaknuo kako na ovoj lokaciji ne postoji betonska podloga zbog čega postoji opasnost ispuštanja mikroplastike u okoliš.

„Gradske službe od nas zahtijevaju da plastični otpad odlažemo u odgovarajuće spremnike i to je u redu, kako bi se tako odvojeno prikupljeni otpad reciklirao. A ovdje vidimo ostatke stotina, moguće i tisuće lampiona koji se već nalaze u zemlji.“

Ivan Dokša je stoga pozvao vijećnike Gradske četvrti Sesvete, gradonačelnika Bandića i gradske službe da reagiraju i hitno uklone ovu „ekološku bombu“ iz Sesveta.

  • Plastični otpad na groblju Markovo Polje u Sesvetama - Screenshot / Facebook „Prigorje i Sesvete u srcu“

Povodom objave navedenog videa, istog smo dana zatražili očitovanje Zagrebačkog holdinga - Podružnice Gradska groblja, koje nam je dostavljeno 31. prosinca te ga u nastavku objavljujemo u cijelosti:

„Navedeno područje Podružnica Gradska groblja, sukladno Zakonu o održivom raspolaganju otpadom (NN 94/13), koristi kao privremeno skladište proizvodnog otpada, odnosno otpada s groblja. Prikupljeni otpad s groblja se u skladu s dinamikom prikupljanja i razvrstavanja kontinuirano zbrinjava od strane ovlaštenog oporabitelja otpada. Sukladno odredbama navedenog zakona, Gradska groblja mogu skladištiti vlastiti proizvodni otpad do godine dana. Otpadom na navedenom odlagalištu postupa se u skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadom (NN 117/2017). Započeo je odvoz otpada na Markovom Polju, dok do kraja idućeg tjedna očekujemo kompletan odvoz.

Nadalje, postavljen je roll kontejner gdje će dio otpada biti skladišten. Lampaši se stavljaju u vreće jer je podružnica Gradska groblja obvezna prikupljati, razvrstavati i osigurati odvoz otpada u skladu s propisima koji reguliraju navedeno te osigurati pravilno gospodarenje proizvodnim otpadom. Na svim lokacijama kojima upravlja podružnica Gradska groblja, njih 28 na području grada Zagreba, uključujući prigradska naselja postavljen je odgovarajući broj kontejnera i kanti za selektivno odlaganje otpada s groblja. Svi kontejneri i kante označeni su propisanim oznakama za koju vrstu otpada su namijenjeni, dok Podružnica kontinuirano informira i educira posjetitelje Gradskih groblja na pravilno razvrstavanje i odlaganje otpada u za to predviđene spremnike.

Cilj nam je odvajati otpad te što efikasnije upravljati istim uz minimalno zadržavanje na privremenim deponijima unutar groblja. Rutinskom kontrolom na ulazu u tvrtku za recikliranje otpada ovlaštenog oporabitelja, detektirana je povišena razina ionizirajućeg zračenja u kontejneru za otpad s groblja Markovo Polje. Slijedom navedenog, provedeno je mjerenje razine zračenja na vanjskim površinama. Posebna pozornost posvećena je mjerenju na dijelu koji je tvrtka za reciklažu otpada označila kao mjesto s utvrđenom povećanom brzinom doze. Niti na jednoj površini nisu izmjerene razine zračenja iznad prirodnih, dok manipulacija navedenim kontejnerom i njegovim sadržajem, ni na koji način nije mogla dovesti do izlaganja ionizirajućem zračenju koje bi ugrozilo zdravlje ljudi; stoji u Izvješću o ispitivanju brzine doze. Dio videa u kojem se predlaže asfaltiranje Markovog polja nije realiziran jer smo izradili Idejni projekt kojim se obuhvaća proširenje groblja te izgradnja gospodarske zone i reciklažnog dvorišta. Planiramo urediti pristupni prilaz privremenom deponiju“, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga - Podružnice Gradska groblja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Petek: „Preci vam neće zamjeriti, a potomci će vam biti zahvalni“

Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) i Anamarija Prgomet (Inicijativa Zero Waste Croatia) održali su u srijedu konferenciju za medije na zagrebačkom groblju Mirogoj i ukazali na potrebu smanjenja korištenja plastičnih lampiona. Nevjerojatna količina od oko 35 milijuna plastičnih svijeća i lampiona, koliko ih se godišnje koristi na hrvatskim grobljima, ipak je uzrok velikog ekološkog problema.

Čistoća upozorava: Ako u spremniku nije biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena!

Zagrebačka Čistoća ponovno apelira na građane da pravilno odvajaju otpad, a ovaj put problem predstavljaju spremnici za biootpad u koje građani odlažu „nepropisanu vrstu otpada“. Jasno je da ima i takvih slučajeva, i ne opravdavamo ih, no jesu li baš za sve probleme sa smećem u nikad prljavijem Zagrebu krivi isključivo njegovi građani?

Renato Petek: Fake akcija gradskih vlasti s biootpadom!

Mjesec dana od početka uvođenja odvojenog prikupljanja bioootpada u Zagrebu i početka dijeljenja prvih smeđih spremnika za tu namjenu, dobilo ih je svega 1 % od ukupnog broja korisnika, upozorio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, ukazujući na neozbiljan pristup akciji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER