U neposrednoj blizini Zagreba otvoren centar za razvoj sortiranja plastike

Najavljeno je i otvaranje novog postrojenja za reciklažu plastike

Njemačka tvrtka Stadler otvorila je novi centar za istraživanje i inovacije u slovenskom Krškom u kojem će se razvijati novi postupci sortiranja i recikliranja plastičnog otpada.

U novootvorenom Stadlerovom centru vršit će se istraživanje i razvoj novih postupaka sortiranja i recikliranja plastike, a pored toga objekt će služiti i za demonstracije usluga i obuku kupaca. Kako se ističe u Stadlerovom priopćenju, centar je idealno smješten nadomak dviju zračnih luka - 60 km od Zagreba i 125 km od Ljubljane, te se nalazi u blizini autoceste i omogućuje laku dostupnost klijentima tvrtke iz cijelog svijeta.

  • Novi Stadlerov centar za istraživanje i inovacije u Krškom / Foto: STADLER

Stadler će za svoje klijente ovdje organizirati demonstracije vlastitih rješenja i postupaka sortiranja otpada, primjerice, balističkog odvajanja, uklanjanja naljepnica, odvajanja metala i obojenih metala, korištenja najnovijih infracrvenih separatora te transportnih traka i pužnih transportera.

U Stadleru objašnjavaju kako će tako svojim klijentima znatno olakšati upoznavanje postupaka sortiranja otpada, a time i samu nabavu opreme. Stoga će se u novom centru pružati i usluge edukacije, kako za kupce, tako i za osoblje Stadlera. Osim toga, u novom će se centru vršiti ispitivanja postupaka za recikliranje plastike, pri čemu će se otpadni materijali razvrstavati po vrstama polimernih proizvoda kao što su PET (polietilen-tereftalat), HDPE (polietilen visoke gustoće) i PP (polipropilen) ili LDPE (polietilen niske gustoće) filmova te reciklirati.

  • Novi centar za istraživanje i inovacije smješten je u postojećoj hali u Krškom koja ima ukupnu površinu od 1.200 m2 / Foto: STADLER

„Ove aktivnosti su vrlo važne za nas u Stadleru jer neprestano nastojimo ponuditi sve učinkovitije procese recikliranja polimera“, kazao je Tom Schmitt, voditelj prodaje tvrtke Stadler.

„Novi centar također je važno središte za istraživanje i inovacije za našu tvrtku, a u Sloveniji ćemo razviti i postrojenje za reciklažu plastike najnovije generacije“, izjavio je Willi Stadler, izvršni direktor tvrtke Stadler Anlagenbau GmbH. „Imamo vrhunske inženjere i visoko kvalificirano osoblje koje raspolaže zavidnim znanjem o čitavom procesu.“

U ovoj prvoj fazi, Stadlerov novi centar za istraživanje i inovacije smješten je u postojećoj hali u Krškom koja je proširena privremenom konstrukcijom te ima ukupnu površinu od 1.200 m2. Postrojenje će se dalje razvijati na modularni način, kako bi se proširile mogućnosti istraživanja i demonstracija usluga. U centru je trenutno zaposleno pet radnika, a vode ga Stadlerovi inženjeri iz Slovenije.

  • Willi Stadler, izvršni direktor tvrtke Stadler Anlagenbau GmbH / Foto: STADLER

U Krškom se inače nalazi Stadlerov pogon za proizvodnju čeličnih konstrukcija, bubnjeva za prosijavanje otpada, transportnih traka te uređaja za uklanjanje etiketa, kao i pogon za preradu lima. Osim toga, u Krškom je smješteno i Stadlerovo elektrotehničko postrojenje koje je odgovorno za električnu instalaciju sustava i operativni softver u projektima tvrtke širom svijeta.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Recikliranjem otpada do zelenog plina

VEZANE VIJESTI

Istraživači pronašli čestice nanoplastike u ledu Grenlandskog ledenog pokrova

Mikroplastika je dospjela u sve dijelove našeg planeta. Pronađena je posvuda - od najvećih planinskih vrhova do najvećih oceanskih dubina, otkrivena je u zraku i uzorcima kiše, a ustanovljeno je i kako vrlo vjerojatno svatko od nas tjedno pojede prosječno pet grama plastike, što je proporcionalno količini plastike u jednoj kreditnoj kartici. Međutim, nova studija pokazuje kako je svoj put do udaljenih krajeva planeta pronašao još manji i štetniji oblik plastičnog onečišćenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER