Recikliranjem otpada do zelenog plina

Tehničko sveučilište u Beču razvilo novi tehnološki proces pomoću kojeg se otpad pretvara u plin

Na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien) razvijen je novi tehnološki proces kojim se biogeni otpadni materijal pretvara u vrijedne te ekološki prihvatljive i ugljično neutralne izvore energije

Iako se prilikom procesa sagorijevanja fosilnih goriva oslobađaju otrovni i štetni plinovi, fosilni izvori energije ne mogu se nadomjestiti električnom energijom u svim područjima. Primjerice, u industriji se tako još uvijek koriste visokokvalitetni izvori energije poput prirodnog plina. Zbog toga se na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien) već godinama istražuju metode za proizvodnju novih izvora energije iz obnovljivih sirovina. Umjesto visokokvalitetne biomase - poput drva, koje se može koristiti za izradu namještaja ili pretvorbu energetskih usjeva, istraživači Tehničkog sveučilišta u Beču su uvidjeli veliki potencijal biogenog otpada i njegovog korištenja za proizvodnju zelenog plina u budućnosti. To, naime, nije samo ekološki najprihvatljivija i najodrživija opcija, već je ujedno i najekonomičnija jer bi ovako dobiveni zeleni plin trebao biti jeftiniji i od konvencionalnog fosilnog prirodnog plina.

Za to bi upravo mogao biti presudan novi tehnološki proces koji je razvijen na Tehničkom sveučilištu u Beču, a kojim se otpad pretvara u plin i rafinira. Sveučilište je tako u suradnji s projektnim partnerima SMS Group Process Technologies i Energy and Chemical Engineering (ECE) pustilo u rad novo postrojenje za sintezu pomoću kojeg će se nastaviti ispitivanje i dodatno poboljšavanje novog procesa. Istraživači ističu kako su za razliku od fosilnih goriva dobiveni proizvodi ugljično neutralni jer se prilikom njihovog sagorijevanja proizvodi količina CO2 koju su biljke izvorno apsorbirale iz zraka. Pomoću novog postrojenja istraživači sada mogu ispitati čitav proizvodni lanac od sirovina do gotovih izvora energije.

  • Novim tehnološkim procesem biogeni otpadni materijal pretvara se u vrijedne te ekološki prihvatljive i ugljično neutralne izvore energije / © TU Wien - Technische Universität Wien

„Pomoću našeg postrojenja iz biogenih otpadnih materijala mogu se proizvoditi visokokvalitetni izvori energije poput zelenog plina. Vrlo sličan proces također omogućuje proizvodnju vodika ili tekućih goriva visoke čistoće sa svojstvima sličnim dizelu”, kazao je prof. Hermann Hofbauer s Instituta za procesno inženjerstvo, tehnologiju zaštite okoliša i tehničke bioznanosti na Tehničkom sveučilištu u Beču. Međutim, s ekološkog i ekonomskog stajališta korištenje posebno uzgojenih biljaka za proizvodnju takvih proizvoda doista nema smisla. Takav način proizvodnje bioenergije za posljedicu bi imao korištenje ogromnih površina te izazvao prijepore sa sektorima poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva.

Iz tog razloga, Tehničko sveučilište u Beču razvija procese pomoću kojih se vrijedni proizvodi također mogu izrađivati ​​od otpadnih tvari.

„Riječ je o mulju koji se izdvaja nakon pročišćavanja otpadnih voda, digestatu iz bioplinskog postrojenja ili čak otpadu iz industrije celuloze i papira. Ovi su materijali vrlo jeftini, a ponekad imaju čak i negativnu cijenu jer se za njihovo odlaganje plaća određena svota“, rekao je Florian Benedikt s Tehničkog sveučilišta u Beču. „Takvi biogeni otpadni materijali nemaju uvijek jednak kemijski sastav, ali od njih treba izrađivati ​​čiste proizvode najviše kvalitete. To je moguće samo sofisticiranim procesnim inženjerstvom koje sada primjenjujemo pomoću novog postrojenja na Tehničkom sveučilištu u Beču.“

  • Slijeva nadesno: Hermann Hofbauer, Damian Eberhöfer, Florian Benedikt i Alexander Bartik / © TU Wien - Technische Universität Wien

„Kombiniramo nekoliko inovativnih metoda proizvodnje zelenog plina iz biogenog otpada, a pritom ispitujemo i mogućnosti korištenja vodene pare i ugljikovog dioksida“, objašnjava Alexander Bartik s Tehničkog sveučilišta u Beču.

„Trenutno provodimo mjerenja i istovremeno simuliramo proizvodni lanac na računalu. Tako možemo provesti tehno-ekonomske i ekološke analize, utvrditi potencijal biogenog otpada u Austriji i temeljem toga istražiti kako se ovaj novi tehnološki proces može koristiti širom zemlje. Saznanja bismo u daljnjim istraživanjima mogli koristiti i za ispitivanje načina na koji se novi proces može provoditi i na međunarodnoj razini“, zaključuje Alexander Bartik.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi život starog tekstila

Stari se tekstil sada može učinkovito reciklirati novim biokemijskim metodama koje su zajednički razvili Tehničko sveučilište u Beču (TU Wien), Sveučilište za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti u Beču (BOKU) i Sveučilište u Leobenu (Montanuni Leoben).

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER