Na svakih 400 metara u Beču po jedna e-punionica

Do kraja godine Beč će imati ukupno 950 punionica, a dodatnih 50 bit će postavljeno već početkom sljedeće godine

Širenje mreže električnih punionica važan je korak u smjeru daljnjeg poboljšanja zaštite okoliša i kvalitete života u Beču

Automobili na električni pogon postaju sve popularniji u austrijskoj prijestolnici, ali i diljem zemlje. Do kraja studenog 2020. u Austriji je registrirano više od 12.500 električnih automobila, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu. 

Ujedno je zamijećena povećana potražnja za gradskim javnim punionicama u Beču koje se sve češće koriste. Dok su u listopadu 2019. na svim javnim punionicama u gradu 7.800 puta napunjeni električni automobili, u istom mjesecu ove godine zabilježeno je čak 15.100 punjenja. Od siječnja do listopada 2020. ondje je napunjeno čak 1,5 milijuna kWh „zelene“ električne energije, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. To otprilike odgovara količini struje potrebnoj za opskrbu 224.000 bečkih kućanstava u jednom danu.

Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom Wien Energie, koje provodi izgradnju javnu mreže postaja za punjenje, već godinama potiče električnu mobilnost. Infrastruktura za punjenje e-vozila pritom je ključan faktor. Ovo bečko energetsko poduzeće 2020. godine unatoč pandemiji koronavirusa postavilo je preko 300 novih postaja za punjenje te će Bečanke i Bečani svoje električne ljubimce do kraja godine moći napuniti na 950 punionica diljem grada. Time su gotovo dosegnuli svoj cilj od ukupno tisuću punionica, a preostalih 50 bit će postavljeno početkom 2021. Nakon završetka izgradnje u glavnom gradu Austrije na svakih bi se 400 metara trebala naći po jedna električna punionica.

Direktor tvrtke Wien Energie Michael Strebl kazao je da u sljedećih nekoliko godina namjeravaju poboljšati infrastrukturu za punjenje za taksiste i transportna poduzeća. Istaknuo je da je širenje mreže e-punionica važan korak u smjeru daljnjeg poboljšanja zaštite okoliša i kvalitete života u Beču. 

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

E-mobilnost: u Beču predstavljen prvi električni fijaker

Ekološki prihvatljiva mobilnost jedan je od najvažnijih faktora u okviru zaštite klime. Grad Beč stoga ulaže u daljnji razvoj svog javnog prijevoza kao i u e-mobilnost. S tim ciljem gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie“ svojim sugrađanima želi približiti prednosti i široku ponudu e-mobilnosti u njihovom gradu i potaknuti ih na diskusiju o toj temi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER