Strasbourg nabavio 200 dodatnih električnih bicikala za najam

„Heksagon“ sasvim sigurno postaje nova biciklistička velesila

Kako bi udovoljio velikom porastu potražnje stanovnika Strasbourga, lokalni operater Vélhop upravo je nabavio 200 dodatnih električnih bicikala i time unaprijedio sustav javnih bicikala na širem području grada.

Ovog prosinca strasburški Vélhop svojim korisnicima nudi mnoštvo iznenađenja. Bicikli se mogu unajmiti po sniženim cijenama, studenti imaju posebno velik popust, a uz razne pogodnosti mogu ih koristiti zdravstveni radnici u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. No, pored već postojećih 300 bicikala, najveću novost predstavlja nabava 200 novih električnih bicikala – tehnički jednostavnijih i s manjim kotačima za lakše korištenje.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 300.000 eura, no kako kaže Alain Jund, zamjenik gradonačelnice Strasbourga Jeanne Barseghian (Zeleni / EELV), „izvanredna klimatska situacija zahtijeva naš snažan zaokret prema održivim oblicima mobilnosti“.

Jund objašnjava kako je nabava novih bicikala najbolji odgovor na stalni porast potražnje za električnim biciklima i velik porast biciklističkog prometa koji se tijekom prvog zatvaranja na širem području grada (Eurométropole de Strasbourg) povećao za 20 posto. Strasburška gradska uprava potiče stanovnike na veću upotrebu bicikala s ciljem smanjenja prometnih gužvi i emisija stakleničkih plinova, a povećanje broja električnih bicikala trebalo bi omogućiti smanjenje lista čekanja sljedećeg proljeća i ljeta. Do tada će se novi bicikli ipak moći unajmiti isključivo na razdoblje od tri mjeseca.

„Naša ideja je potaknuti stanovnike da ih što više koriste za svoja svakodnevna putovanja na posao i s posla ili u slobodno vrijeme“, naglašava Alain Jund. „Osim toga, želimo da ih građani bolje upoznaju kako bi mogli odabrati model koji im najviše odgovara, a zatim ih eventualno mogu nabaviti o svom trošku.“

Stoga je uvedena posebna ponuda koja vrijedi do 10. siječnja 2021., a prema kojoj se bicikli mogu unajmiti na tri mjeseca uz plaćanje najma za prva dva, odnosno za iznos od 98 eura umjesto uobičajenih 147 eura.

>>> Pročitajte još >>> Strasbourg: teretnim biciklom dopremljeno šest tona kamena

Broj korisnika električnih bicikala u velikom je porastu u cijeloj Francuskoj, a o tome svjedoči i godišnji porast od čak 90 % u 2017. Sve to moguće je zahvaljujući državnim poticajima, što je utjecalo na daljnji porast prodaje električnih bicikala: 21 % u 2018. te 12,1 % u 2019. godini. Uz rast prodaje električnih bicikala porasla je i njihova prosječna cijena, i to s 1.585 eura u 2018. na 1.749 eura u 2019. godini.

Ove se godine očekuje još veći porast prodaje koji je potaknut dodatnim poticajima za nabavu električnih bicikala. Kao što smo već ranije izvijestili, francuska vlada je krajem travnja 2020. najavila uvođenje poticaja za bicikliste s ciljem rasterećenja javnog prijevoza i sprječavanja povećanja onečišćenja zraka i to u ukupnoj vrijednosti od 20 milijuna eura. Međutim, samo mjesec dana kasnije, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti najavilo je utrostručenje navedenog proračuna pa će se biciklistički prijevoz i popravci bicikala (promjena lanca, kočnica, guma i sl.), kao i postavljanje novih parkirnih mjesta za bicikle ove godine poticati iznosom od čak 60 milijuna eura.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rijeka početkom 2020. godine uvodi javne e-bicikle

Početkom 2020. godine Rijeka će uz financijsku podršku Ministarstva turizma RH na četiri lokacije postaviti terminale s električnim biciklima. Projekt uvođenja e-bicikala je tijekom Europskog tjedna kretanja predstavila Lorella Mekić iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke, javlja portal mojarijeka.hr.

Strasbourg: teretnim biciklom dopremljeno šest tona kamena

Po prvi put u Francuskoj, dana 12. studenog, čak šest tona kamena za popločavanje dopremljeno je teglenicom iz strasburške riječne luke, a zatim teretnim biciklom do gradilišta do kojeg će se kamen na ovaj način prevoziti tijekom sljedećih desetak dana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER