Zeleni gradski otoci: U sklopu nastave vrtlarstva u Rijeci nastaju nove zelene površine

Hvalevrijedna akcija ozelenjavanja i uljepšavanja zanemarene površine u središtu Rijeke

Učenici viših razreda Osnovne waldorfske škole u sklopu nastave vrtlarstva ovog četvrtka i petka uređuju zelenu površinu na parkiralištu Gomila

Nastava vrtlarstva Osnovne waldorfske škole u Rijeci dva će se dana održavati na parkiralištu Gomila u riječkom Starom gradu, gdje je danas započelo uređenje zelene površine prema principima biodinamičke poljoprivrede i urbane permakulture. Projekt Zeleni gradski otoci sufinancira se kroz program lokalnog partnerstva Grada Rijeke, a njime će se oplemeniti površina u samom središtu grada.

Društvo prijatelja waldorfske pedagogije u suradnji s Osnovnom waldorfskom školom u Rijeci i Gradom Rijekom ovaj projekt provode već drugu godinu zaredom na različitim lokacijama grada Rijeke. Tako se ovog četvrtka 19. i petka 20. studenog od 10.30 do 16.30 sati uređuje zelena površina na parkiralištu Gomila, uz zgradu Socijalnog u riječkom Starom gradu.

Idejno rješenje zelene površine dizajnirala je i vodi mag.agr Ivana Keller, pod čijom vodstvom, u sklopu nastave vrtlarstva, radove izvode učenici viših razreda Osnovne waldorfske škole. Pomoć im, naravno, pružaju članovi Društva prijatelja waldorfske pedagogije, zainteresirani građani, kao i vrijedni ljudi iz Prihvatilišta za beskućnike Oaza, dok su logistička podrška i nabava materijala osigurani kroz riječki program lokalnog partnerstva Grada Rijeke.

Osim što učenici sami surađuju u provedbi, specifičnost samog projekta je i u njezinom jedinstvenom ekološkom primjeru. Naime, ova zelena površina uredit će se u skladu s principima biodinamičke poljoprivrede i urbane permakulture čime će postati jedan od rijetkih primjera za ovakav održivi način sadnje i pristupa vrtlarenju u samom centru grada.

Više informacija o projektu možete pronaći na Facebook stranici Zeleni gradski otoci.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Radionica urbanog vrtlarenja

Interkulturni urbani vrt u povišenim drvenim gredicama već je u svojoj petoj sezoni, a ovaj put s radionice, koju organizira Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, osim znanja kući možete ponijeti i pravo posađeno povrće!

U Beču izgrađen najveći urban gardening stambeni kompleks u Europi

U 23. bečkom okrugu Liesing prije nekoliko dana proslavljeno je useljenje 1.100 novih stanova. Novi stambeni kompleks nastao je na površini od osam hektara, a ukupni troškovi izgradnje iznosili su oko 142 milijuna eura. Grad Beč je ovaj projekt sufinancirao s 43 milijuna eura.

Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci je u utorak 20. listopada održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. Zeleni tjedan (Green Week) je inicijativa Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER