Biden najavio ponovno pridruživanje Pariškom sporazumu

Joe Biden obećao ponovno pridruživanje Pariškom sporazumu već prvog dana stupanja na dužnost 46. američkog predsjednika

Tri godine nakon što je Trumpova administracija najavila povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, Sjedinjene Države su u srijedu i službeno napustile taj međunarodni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Predsjednički kandidat Joe Biden je na Twitteru objavio da će se njegova administracija ponovno pridružiti za točno 77 dana.

Dok cijeli svijet iščekuje konačne rezultate američkih predsjedničkih izbora, manje je zapažena vijest o tome da je SAD usred jučerašnjeg izbornog kaosa službeno postala prva zemlja koja je napustila Pariški klimatski sporazum.

Podsjetimo, Donald Trump je dana 1. lipnja 2017. godine izjavio da je donio odluku o povlačenju SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma. „Pariški sporazum nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, već sa stjecanjem gospodarskih prednosti u odnosu na SAD“, rekao je tada Trump, tvrdeći kako je ovaj sporazum na štetu SAD-a te utječe na smanjenje proizvodnje američkog gospodarstva u vrijednosti od gotovo tri bilijuna dolara i gubitak milijuna radnih mjesta.

Kad je Pariški sporazum potpisan, Obamina administracija htjela je biti sigurna da će u slučaju promjene vodstva SAD-a, kao i zbog ranijih pokušaja sprječavanja potpisivanja međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama zbog unutarnje politike zemlje, biti potrebno određeno vrijeme za njegovo napuštanje.

Pariški klimatski sporazum potpisan je u prosincu 2015., ali je na snagu stupio tek 4. studenog 2016., dakle prije točno četiri godine. Zemlje pristupnice stoga ga nisu mogle napustiti prije isteka roka od tri godine i podnošenja službene obavijesti o napuštanju. Trumpova administracija učinila je to prvog mogućeg dana prošle godine te je o tome dvanaest mjeseci unaprijed morala obavijestiti UN, što nas dovodi do jučerašnjeg službenog napuštanja Pariškog sporazuma.

Nakon napuštanja Pariškog sporazuma, SAD više neće morati ispunjavati ciljeve smanjena emisija koje su sebi postavili 2016. godine te svoje emisije neće morati prijavljivati UN-u. Postavljana su brojna pitanja zašto se Trump toliko trudio napustiti Pariški sporazum jer je mogao jednostavno revidirati ciljeve koje si je američka nacija postavila.

Uz ispunjavanje ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova, 189 zemalja koje su dosad ratificirale Pariški sporazum i dalje nastavljaju s ubrzavanjem energetske tranzicije i ulaganja u obnovljive izvore energije radi postizanja klimatske neutralnosti što uključuje politike i aktivnosti koje će pomoći u ograničavanju potencijalno razarajućih učinaka globalnog zatopljenja. Podsjetimo, opći cilj Pariškog klimatskog sporazuma je ograničenje porasta globalne temperature na razini „znatno manjoj“ od 2 °C, odnosno sprječavanje porasta globalnih temperatura za više od 1,5 °C u odnosu na predindustrijske razine.

Trenutno napuštanje Pariškog sporazuma ne znači da mu se SAD ne može ponovno pridružiti, što je moguće već u roku od 30 dana, a izgledni 46. američki predsjednik Joe Biden obećao je to još u predsjedničkoj kampanji. Kako je sinoć objavio na Twitteru, to će učiniti već prvog dana stupanja na dužnost američkog predsjednika.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Stalne suše obuhvatit će četvrtinu Zemlje

Iako je situacija ozbiljna, glavni akteri su potpuno neozbiljni! Znanstvenici upozoravaju na stalne suše koje će do 2050. godine obuhvatiti 25 posto Zemlje ukoliko se ne ostvare ciljevi Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Negativan utjecaj globalnog zatopljenja vidljiv je već u svim sastavnicama okoliša, a indirektan utjecaj na čovjeka daleko je od zanemarivog. Pomak ka boljemu nije ni na vidiku nastave li se prisutne promjene i znanstvena predviđanja uzimati zdravo za gotovo.

Zagovornici fosilnih goriva lobiraju u Bonnu

Konferencija o klimatskim promjenama UN-a održava se u Bonnu u od 6.-18. studenog 2017. Predstavnici vlada, gradova, nevladinih organizacija i civilnog društva te poslovni ljudi i investitori iz cijelog svijeta okupili su se u Bonnu kako bi uskladili i ubrzali aktivnosti u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama u organizaciji Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER