A1 Hrvatska predstavila tri modela pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada

Zelena perspektiva pametnih gradova

Zahvaljujući tehnologiji interneta stvari (IoT) te povezivosti na A1 NB IoT mreži nužnima za rad pametnih spremnika, optimizirana je učestalost prikupljanja otpada, a time i smanjen ugljični otisak sustava zbrinjavanja otpada, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi.

Pojedini europski i svjetski gradovi već su proveli pilot projekte kojima su potvrdili mnogobrojne prednosti primjene IoT tehnologije u učinkovitom gospodarenju otpadom, odnosno pametnih spremnika za otpad. Engleski Newcastle je primjenom senzorike popunjenosti i platformom za optimalno prikupljanje otpada na 1.200 spremnika uštedio 50 % u operativnim troškovima. Procijenili su da je to 49 % manje onečišćenja CO2 i ujedno imali 51 % manje prigovora građana. Lučki dio Dublina u Irskoj, uvođenjem sustava pametnih spremnika smanjio je stopu prikupljanja otpada za čak 85 %, što je rezultiralo uštedom od 75 % u operativnim troškovima odnosno 200 tisuća eura godišnje. Također, Irski grad Galway zamjenom klasičnih spremnika pametnima na frekventnim mjestima u samo mjesec dana smanjili su broj prikupljanja za 80 % uz istovremeno 40 % manje spremnika.

  • Prvi model (lijevo) je namijenjen vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta. Napaja se solarnom energijom i energetski je samoodrživ. Drugi model (desno) je namijenjen unutarnjim prostorima, također je opremljen prešom, senzorom napunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu. Odlaganje otpada u spremnike je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta. / Fotografije: A1 Hrvatska  

Umjetna inteligencija i strojno učenje

Kao društveno odgovorna kompanija kojoj je održivo poslovanje jedna od glavnih strateških odrednica, A1 Hrvatska u suradnji s parterom, kompanijom Interseroh na domaće tržište donosi tri modela spremnika za pametno gospodarenje otpadom na IoT tehnologiji.

Prvi model namijenjen je vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do 10 puta. Uz napajanje solarnom energijom, energetski je samoodrživ. Opremljen je senzorom napunjenosti i opremom za komuniciranje s cloud platformom u realnom vremenu. Ekvivalent mu je drugi model namijenjen unutarnjim prostorima. Također, opremljen je prešom, senzorima statusa  i sustavom za povezivanje i slanje informacija. Odlaganje otpada u spremnik je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta.

Treći model također je namijenjen zatvorenim prostorima. Naziv pametnog spremnika stekao je zahvaljujući primjeni umjetne inteligencije koja senzorima i kamerama prepoznaje vrstu otpada te je automatski razdvaja u odgovarajući spremnik. Osim toga, principom strojnog učenja prilikom svakog prepoznavanja vrste otpada uči, nadopunjuje bazu znanja i dijeli s ostalim spremnicima u sustavu. Opremljen je s četiri unutarnja spremnika koji se mogu prilagođavati za različite vrste otpada prema potrebama korisnika, kao i prešom za povećanje kapaciteta.

  • Tri modela pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada / A1 Hrvatska

„Zahvaljujući IoT cloud platformi, u svakom je trenutku na daljinu moguće provjeriti status popunjenosti spremnika kako bi se moglo efikasno planirati pražnjenje. Na mapi se prikazuje lokacija spremnika, status popunjenosti te je moguće kreirati optimalne rute obilaska čime se značajno smanjuju operativni troškovi. Uz to, dostupna je analitika i obavijesti, a s obzirom na to da je rješenje u oblaku nije potrebna posebna korisnička IT infrastruktura“, objasnio je Siniša Staničić, direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska.

Spremnici povezivost mogu ostvariti preko WiFi, GSM ili NB IoT mreže. Najviši higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem, antibakterijskim premazom te su hermetički zatvoreni sprječavajući širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Usklađeni su sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. Moguće je proširiti funkcionalnosti dodavanjem različitih senzora poput mjerenja kakvoće zraka, razine buke ili WiFi spota.

„Nakon pametnog parkinga, pametnih brojila i sustava praćenja kakvoće zraka, A1 Hrvatska ovim projektom nastavlja s demonstracijom primjene IoT rješenja. Uz navedeno, naši stručnjaci odgovorit će na sve izazove smart city koncepta izradom rješenja za specifične zahtjeve korisnika. Uz nacionalnu pokrivenost s A1 NB IoT mrežom spremni smo za eksponencijalni rast IoT ekosustava u Hrvatskoj“, izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

  • Foto: A1 Hrvatska

Održivo poslovanje A1 Hrvatske

A1 Hrvatska veliku važnost posvećuje društvenoj odgovornosti i održivom poslovanju promičući učinkovitije, prihvatljive i održivije načine rada i života. Okolišno, društveno i korporativno upravljanje gledamo dugoročno  utjecajem na okoliš i ekonomiju. Uvođenjem raznih energetskih sustava poput free cooling sustava koje na baznima stanicama značajno smanjujemo korištenje klimatskih uređaja. Jedan free cooling sustav godišnje smanjuje ugljični otisak za 1.5 tonu.  U  A1 mreži 44 bazne stanice napajaju se obnovljivim izvorima energije i ukupno godišnje smanjuju emisiju CO2 za 44 tone. Fotonaponske ćelije imamo i na kampusu na Žitnjaku u Zagrebu. Posjedujemo certifikate za održivo poslovanje ISO 14001, 9001, 27001 i OHSAS 18001 te Izvještaj o energetskom pregledu velikih kompanija.

ICT rješenja za poslovne korisnike

Na internetskoj stranici www.pametnarjesenja.hr, A1 Hrvatska je na jednom mjestu predstavila niz pametnih rješenja za digitalizaciju i unaprjeđenje poslovanja. Portfelj, između ostalog,  obuhvaća usluge za pametne gradove, hotelijerstvo i turizam, zelena pametna rješenja i mobilnost. Kombiniranjem naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, telekomunikacijske infrastrukture i rješenja prilagođenih zahtjevima korisnika osigurava se povećanje efikasnosti i razine korisničkog iskustva uz iskorak prema 4. industrijskoj revoluciji.

A1 Hrvatska / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Dajte drugu šansu svom EE otpadu i zaštitite okoliš

BIOX 4.0 spremnici za odvojeno prikupljanje otpada postali su veći i pametniji. Svojim elegantnim dizajnom obavljaju svoje funkcije prikupljanja otpada, poboljšavajući izgled i učinkovitost područja u kojima se nalaze, a idealni su za postavljanje u gradskim središtima i na lokacijama visoke vrijednosti. Ovi pametni spremnici s daljinskim upravljanjem i praćenjem razine popunjenosti sada su prilagođeni za prikupljanje EE otpada.

Inovativni spremnik Easy Trolley

Inovativni spremnik renomiranog talijanskog proizvođača Mattiussi Ecologia namijenjen je za prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Svojim suvremenim i lijepim dizajnom lako se uklapa u svako kućanstvo ili uredski prostor, a korisnicima omogućuje optimizaciju prostora, jednostavno rukovanje i zbrinjavanje prikupljenog otpada ponajviše zahvaljujući patentiranom mehanizmu ručke i kotača te prilagođenosti za mehaničko pražnjenje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER