Osječki IT park izgradit će se do siječnja 2023.

IT park je strateški projekt Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Osijek

Radovi na izgradnji osječkog IT parka teku predviđenom dinamikom, a trenutačno se provodi jedna od četiri glavne aktivnosti projekta – Izgradnja zajedničke infrastrukture zone IT park.

Riječ je o projektu koji se sufinancira s 83 posto sredstava Europske unije, po čijem će završetku Osijek dobiti atraktivnu poslovnu zonu za IT tvrtke u Osijeku i okolici te im otvoriti brojne mogućnosti za daljnji razvoj poslovanja, osobito uzmu li se u obzir poticaji i povlastice Grada Osijeka namijenjene korisnicima Parka.

„U tijeku su 4,5 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji prometnih površina i prateće komunalne infrastrukture, a njihov završetak predviđen je za proljeće 2021. Realizacijom projekta, odnosno izgradnjom svih sastavnica ove zone, želimo i ovaj dio grada učiniti vizualno i tematski s predznakom IT-a u našem gradu“, kazala je zamjenica gradonačenika Osijeka Žana Gamoš na početnoj konferenciji projekta.

Pozvala je pritom sve IT tvrtke, koje su već prošle početne korake u razvoju svog poslovanja, da se prijave na otvoreni javni poziv za realizaciju prava građenja na preostalim građevinskim česticama u okviru IT parka.

Od ponuđenih devet čestica, osam je još slobodno, a pravo građenja tvrtke mogu ostvariti za 1,38 eura godišnje po metru kvadratnom. Osim toga, prema riječima osječkog pročelnika za gospodarstvo Tomislava Krole, donesen je i Program poticaja i olakšica investitorima u IT park, i to kroz pet različitih mjera.

„Investitori mogu ostvariti popuste na zemljište na kojem sagrade objekt, a mogu ga dobiti i za 0 kuna. To će ovisiti o tomu koliko brzo će sagraditi svoj objekt, hoće li zaposliti dodatne ljude u razdoblju od potpisivanja ugovora do izgradnje objekta, jesu li izvozno orijentirani, jesu li iz Osijeka ili nekog drugog grada unutar Europske unije, te kojom djelatnošću se bave. Omogućili smo svima koji se bave IT-om da dođu u Park, ali smo te djelatnosti gradirali prioritetno“, istaknuo je Tomislav Krolo.

Prvi stanar IT parka – osječka tvrtka Mono, radove na izgradnji svoga objekta započeo je u proljeće ove godine, a sada je, unatoč koronakrizi, već u završnoj fazi zadnje etaže te će, prema riječima vlasnika tvrtke, u konačnici imati 1.600 kvadrata neto površine.

„Planirani rok završetka je rujan 2021. kada se nadovezujemo na završetak radova Grada Osijeka na preostaloj infrastrukturi. Vjerojatno ćemo uskoro dobiti i nove susjede, tako da će ova zona zaživjeti u punom smislu riječi“, poručio je Denis Sušac, vlasnik tvrtke Mono.

Igor Galir, projekt menadžer Upravnog odjela za programe Europske unije, naglasio je da po završetku izgradnje zajedničke infrastrukture preostaje izgradnja zajedničke zgrade koja će biti oko 4.300 kvadrata neto površine i namijenjena onima koji nemaju dovoljno kapaciteta ni snage da samostalno grade.

Inače, IT park strateški je projekt Grada Osijeka u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja Urbane aglomeracije Osijek. Prepoznala ga je i podržala Vlada Republike Hrvatske, a podrška je formalizirana u lipnju ove godine kada je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju IT parka u iznosu od 30 milijuna kuna.

Više podataka o projektu pronađite na ovoj poveznici.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Osječani će moći birati prijevoz autobusom, tramvajem ili električnim biciklom

Već u listopadu ove godine Grad Osijek mogao bi krenuti u realizaciju projekta E-mobilnost, koji europskim sredstvima planira provesti s tvrtkom Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek kao partnerom. Riječ je o projektu koji se provodi kroz ITU mehanizme (Integrirana teritorijalna ulaganja), a pozitivno iskustvo bilo bi podijeljeno s drugim članovima urbane aglomeracije, javlja Glas Slavonije.

Osijek nastavlja s razvojem zelene infrastrukture

U okviru projekta GReENERGY, Grad Osijek obnavlja zgradu Srednjoškolskog igrališta, postavlja na nju zeleni krov te gradi fotonaponsku elektranu snage 93 kW.

MRRFEU najvećim gradovima za održivi razvoj osiguralo 303,4 milijuna eura

Jučer je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održano potpisivanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru OPKK 2014.-2020. za sedam najvećih urbanih središta. Ukupan iznos bespovratnih sredstava definiran potpisanim Sporazumima je 303,4 milijuna eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER