„Stablo uspomena“: Na Učki posađeno 3.000 mladica bukve

Pošumljavanje Učke memorijalnim stablima

Čak tri tisuća kvalitetnih mladih sadnica bukve posađeno je u utorak 20. listopada na Učki u okviru projekta Stablo uspomena. Riječ je o jedinstvenom projektu sadnje memorijalnih stabala u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a nakon zagrebačke Medvednice akcija pošumljavanja zahvatila je i Učku.

Ovu hvalevrijednu akciju podržali su i članovi HNK Rijeka pa su se sadnji pridružili legenda HNK Rijeke Srećko Juričić i generalni direktor Kluba Luka Ivančić, koji su posadili jednu sadnicu u čast nedavno preminulog sportskog novinara Orlanda Rivettija.

„Reakcije na lanjsku prvu sadnju memorijalnih stabala bile su izvrsne i odmah smo odlučili nastaviti dalje, ovaj put na Učki. Svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji će članovi memorijalno stablo dobiti besplatno, a uz minimalnu naknadu u projektu mogu sudjelovati i osobe koje nisu članovi udruge. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal“, rekla je Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena.

Dodala je kako su krenuli u ovaj projekt želeći ljudima ponuditi ljepšu uspomenu od rezanog cvijeća i paljenja svijeća, a ujedno poticati i ekološku svijest. Naime, prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

„Ovakve akcije pridonose podizanju svijesti kod svih građana o potrebi očuvanja šuma koje su danas ugrožene, najviše uslijed klimatskih promjena. Bez šuma nema ni čistog zraka, ni čiste vode, ni doma za brojne životinjske i biljne vrste. Ovakve mlade šume – kakva će i ovdje narasti – najbolji su saveznik u ublažavanju posljedica klimatskih promjena“, istaknuo je Predrag Trope, voditelj Uprave šuma Podružnice Buzet.

Legendarni nogometaš Srećko Juričić prisjetio se kako mu motika nije strana jer je nekad pomagao noni i nonetu u Istri, a akcija ga veseli jer se pošumljava Učka koja je ljudima prirasla srcu.

„Ovakvim akcijama mi u klubu pokazujemo da brinemo o našem kraju, a tako zadobivamo i povjerenje novih navijača. HNK Rijeka je klub koji je blisko povezan s navijačima i stanovnicima Rijeke i okolice“, poručio je Srećko Juričić.

Projekt je pozdravio te mu zaželio uspjeh u daljnjem pošumljavanju i Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka.

„Projekt koji je u suradnji s Hrvatskim šumama pokrenula Posmrtna pripomoć dugoročan je i vjerujemo da ćemo tako u jednom segmentu mladima ostaviti bolji svijet. Ne kaže se uzaludno da su šume pluća našeg planeta i ova akcija je jedan jako pozitivan korak da naš planet prodiše punim plućima. Velika nam je čast što smo se kao HNK Rijeka mogli pridružiti ovom hvalevrijednom projektu. Želimo vam prije svega još puno sreće u radu i da zasadite još puno stabala i tako oplemenite naš kraj.“ – rekao je Luka Ivančić.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Firenca će ove jeseni postati bogatija za 700 stabala

Sudjelovanjem u projektu „Doniraj stablo“ („Dona un albero“) građani pomažu u povećanju broja stabala u glavnom gradu talijanske regije Toskana. Osim što time štite klimu, svako posađeno stablo ili više njih mogu posvetiti voljenoj osobi.

U Osijeku se do kraja godine sadi 1.115 stabala!

Osječka gradska uprava najavila je sadnju 1.300-1.400 novih stabala, kako u okviru redovne sadnje proračunskim sredstvima, tako i u sklopu „Dana kolektivne sadnje drveća“ koju je pokrenula Inicijativa „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Nove šume posađene u blizini rijeka mogle bi iskoristiti svu vodu

Sadnja novih šuma predstavlja obećavajući način za borbu protiv globalnog zatopljenja budući da stabla apsorbiraju ugljikov dioksid, glavni staklenički plin koji nastaje kao posljedica ljudskog djelovanja. No, neplanirana posljedica sadnje novih šuma mogli bi biti trajno niski protoci rijeka.

Sadnja drveća nikada nije bila jednostavnija!

Voditelji nekoliko najboljih projekata sadnje drveća iz preko dvadeset zemalja svijeta po prvi put su se udružili s ciljem davanja snažnog poticaja naporima za pošumljavanje našeg jedinog planeta. Aplikacija Plant-for-the-Planet sada svima omogućuje jednostavnu sadnju stabala širom svijeta i to uz samo nekoliko klikova, a sva prikupljena sredstva ulažu se izravno u rasadnike stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER