Djeca Osijeka bit će mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

Zahvaljujući suradnji Grada Osijeka, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i eurozastupnice Biljane Borzan

U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu. Sve s ciljem da se nauče kako čuvati hranu i smanjiti njeno nepotrebno bacanje.

FAO je u svrhu smanjenja bacanja hrane razvio školske programe „Čini dobro, čuvaj hranu!“ za djecu i tinejdžere koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti. Osijek je prvi grad u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

„Izuzetno sam sretna i ponosna što mogu danas ispred svoje škole govoriti o realizaciji projekta kojeg sam započela prošle godine u suradnji s FAO-om. Agencija mi se obratila dok sam bila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja hrane, s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta. I red je da se u Slavoniji, žitnici Hrvatske, djecu uči što znači i koliko vrijedi hrana. Pozivam i druge zainteresirane gradove da se uključe.“ -  kazala je Biljana Borzan, koja je financirala prevođenje nastavnih materijala za osnovne škole na hrvatski jezik.

Istraživanja pokazuju da 50 posto sve bačene hrane u EU dolazi iz kućanstava i to je uglavnom hrana koju je iz niza razloga teško preusmjeriti u donacije. Upravo zato je edukacija potrošača bitna za smanjenje rasipanja jestive hrane.

„Naši djedovi i bake su se grozili bacanja starog kruha i druge iskoristive hrane, u Hrvatskoj se svaki dan baci više od tisuću tona hrane, od čega 160 tona kruha. Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede i hrana se baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece, i zato smo odlučili krenuti u ovaj projekt", izjavio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota, dodavši kako je za projekt bilo potrebno puno dobre volje i četrdeset tisuća kuna iz gradskog proračuna.

Kroz križaljke, kolaže i kvizove djeca će usvajati jednostavne tehnike kako racionalno trošiti hranu i što napraviti s ostacima od obroka. Učit će kako kvrgavo ili estetski nesavršeno voće i povrće nije na bilo koji način lošije, ili da se od prezrelog voća i povrća u par minuta može napraviti ukusan sok. Program uči djecu da budu odgovorna prema hrani, u nadi da će odgovorna djeca jednog dana biti odgovorni odrasli.

„Djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine te tako biti mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane. Uključivanje djece i tinejdžera je ključno: oni su budućnost našeg planeta, a njihovo znanje i njihovi postupci oblikovat će budući život na Zemlji“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Borzan i FAO: Djeca u školi trebaju učiti o vrijednosti hrane

Eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za izvještaj o smanjenju bacanja i povećanju doniranja hrane, u suradnji s UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), organizirala je u Bruxellesu predstavljanje školskog programa i pedagoških materijala razvijenih kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

EU strategija „Od polja do stola“ je prilika, ali i izazov za Hrvatsku

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u ponedjeljak su u Kući Europe u Zagrebu održali konferenciju za medije o EU strategiji „Od polja do stola“. Izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju Biljana Borzan predstavila je nadolazeće reforme i svoje prioritete, dok je Mladen Jakopović govorio o očekivanjima poljoprivrednika i trenutnom stanju sektora u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER