Višak obnovljive energije utječe na pad cijena

Njemački opskrbljivači su potrošačima tijekom božićnih blagdana plaćali korištenje energije

Nijemački su potrošači na Božić bili plaćeni za korištenje električne energije? Prema New York Timesu cijena električne energije za mnoge je njemačke potrošače tijekom dva dana božićnih blagdana bila u minusu, jer je opskrba čistom, obnovljivom energijom znatno nadmašila potražnju.

Kako je to moguće?

Ova pojava i nije tako rijetka. Njemačka je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća u obnovljive izvore energije uložila više od 200 milijardi USD, ponajviše u vjetroelektrane i solarne farme.

U razdoblju niske potražnje električne energije, posebice tijekom vikenda kada je ne koriste najveći potrošači ili kada je vrijeme neuobičajeno sunčano, mreža se napaja s više električne energije iz obnovljivih izvora nego što je potrošačima stvarno potrebno.

Razlike nastaju uslijed nekonzistentnosti energije vjetra i solarne energije. Kada je vrijeme vjetrovito ili sunčano proizvodi se znatno više energije, a njezin se višak još uvijek teško pohranjuje s obzirom da to da tehnologije pohrane još uvijek ne omogućuju smanjeno napajanje mreže.

Dakle, za toplijeg vremena, kao što je to bilo u dijelovima Njemačke tijekom božićnih blagdana, uz dodatni faktor isključenja velikih potrošača, vjetroelektrane i solarne farme generiraju višak energije bez obzira na neuobičajeno nisku potražnju. Stoga dolazimo do čisto gospodarskog odgovora – cijene energije padaju ispod nule.

Valja napomenuti da njemački opskrbljivači električne energije u ovom slučaju ne uplaćuju novac izravno na račune potrošača. Umjesto toga, razdoblja negativnih cijena električne energije smanjuju račune za struju tijekom godine.

New York Times je izvijestio kako su neki proizvodni pogoni i tvrtke poticane na potrošnju električne energije po cijeni od 60 USD po MWh. I ranije ove godine zabilježeni su slučajevi kada su se cijene električne energije u Njemačkoj kretale ispod nule - ukupno 31 sat tijekom neuobičajeno toplog listopada, navodi Times.

Ključni izazov za prijelaz na obnovljive izvore energije

Tradicionalne električne mreže koje se uglavnom oslanjaju na termoelektrane na ugljen dizajnirane su na način da izlaz odgovara zahtjevima. No, tehnologija obnovljive energije još nije dovoljno razvijena kako bi se omogućila proizvodnja energije prema zahtjevima, budući da njezina proizvodnja ovisi o vremenskim prilikama.

„To je jedan od ključnih izazova u cijeloj tranziciji energetskog tržišta na obnovljivu energiju“, izjavio je Tobias Kurth, izvršni direktor tvrtke Energy Brainpool.

Budući da tehnologija pohrane zaostaje za učinkovitošću obnovljivih izvora energije, vrlo je vjerojatno kako će se ovakve situacije s negativnim cijenama električne energije češće ponavljati. U tom slučaju, vlade bi mogle davati poticaje za povećanje potrošnje energije.

Ove se nepravilnosti trebaju čim prije regulirati, budući da se obnovljivi izvori energije izrazito brzo povećavaju potaknuti smanjenjem troškova tehnologije i državnim subvencijama. Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će obnovljivi izvori energije do 2040. godine činiti 40 posto globalne proizvodnje energije.

U narednih pet godina, udio električne energije proizveden od strane obnovljivih izvora energije širom svijeta će se povećavati brže od bilo kojeg drugog izvora.

U Velikoj Britaniji su obnovljivi izvori energije prošle godine generirali trostruko više energije nego termoelektrane na ugljen, navodi The Guardian. U lipnju, tijekom posebno vjetrovite noći, cijene električne energije u Velikoj Britaniji bile su negativne tijekom nekoliko sati - i to će se vjerojatno ponoviti.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

29 europskih otoka objavljuje strategije energetske tranzicije

Nakon prve dvije godine inicijative Tajništva za čistu energiju EU otoka, ovi otoci čine dio rastuće zajednice otoka koji aktivno rade na energetskoj tranziciji u Europskoj uniji, prenosi Pokret otoka.

Obnovljivi izvori čine 52 posto njemačkog energetskog miksa

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2020. godine iz obnovljivih izvora dobiveno 52 posto električne energije koja je isporučena u javnu mrežu. No, potrebna su daljnja ulaganja kako bi se taj visoki udio obnovljivih izvora energije mogao zadržati, a još se ne zna koliko će na potrošnju električne energije utjecati kriza koronavirusa.

Pametniji izvori obnovljive energije otvaraju nova tržišta

Potreba za obuzdavanjem globalnog zatopljenja utjecala je na razvoj dvije pametne tehnologije obnovljivih izvora energije – priobalne vjetroelektrane i koncentriranu solarnu energiju, koje će znatno preoblikovati električnu industriju. Oba načina proizvodnje energije nekada su se smatrala izvedivima, ali preskupima za natjecanje s fosilnim gorivima.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER