Dosad najtopliji rujan. Hoće li 2020. biti najtoplija godina u povijesti mjerenja?

U rujnu su izmjereni novi temperaturni rekordi i druga najniža razina arktičkog morskog leda

Ovogodišnji rujan najtopliji je od početka mjerenja na Zemlji, priopćila je u srijedu Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) te najavila da bi 2020. mogla biti najtoplija godina ikad.

Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) priopćila je u srijedu da se svaki pojedinačni mjesec 2020. godine svrstao među četiri najtoplija mjeseca u povijesti mjerenja. Podsjetimo, godina je počela s iznadprosječno toplim siječnjem koji je bio 0,03 °C topliji u odnosu na dosadašnji rekord (u Europi 0,2 °C topliji od prethodno najtoplijeg siječnja 2007. godine i 3,1 °C topliji od prosjeka u razdoblju od 1981. do 2010. godine). Također, prosječna globalna temperatura za svibanj 2020. bila je za 0,63 °C veća od prosjeka za razdoblje od 1981. do 2010. godine, što ga čini toplijim i od onih, dosad rekordnih, u 2016. i 2017. godini.

Ovogodišnji rujan također je srušio sve dosadašnje temperaturne rekorde: bio je 0,05 °C topliji od rujna 2019. godine - posljednjeg rekordno toplog rujna, te 0,08 °C topliji u odnosu na rujan 2016. godine. No, u rujnu 2020. zabilježen je i drugi najmanji opseg arktičkog morskog leda nakon rujna 2012. godine, kako za dnevni, tako i za mjesečni prosjek.

Novi rekordi su izmjereni nakon razdoblja neobično visokih temperatura uz obalu sjevernog Sibira, na Bliskom istoku, u dijelovima Južne Amerike i Australije, kao i u Europi u kojoj je također zabilježen toplinski val.

Najtopliji rujan u Europi

Prosječne temperature su u rujnu dosegle i rekordno visoku razinu u Europi pa je kontinent bio oko 0,2 °C topliji od prethodnog najtoplijeg rujna 2018. godine. U velikom dijelu Europe, posebno na jugoistoku, izmjerene su iznadprosječne temperature, no kako su slične vrijednosti zabilježene nekoliko puta u posljednja dva desetljeća, one se ipak više ne smatraju neobičnim.

Najnoviji podaci za rujan znače da je planet trenutno na razini 2016. godine, dosad najtoplije u povijesti mjerenja na Zemlji, a ovisno o razvoju vremenskih događaja do kraja godine, 2020. bi je ipak mogla nadmašiti.

U priopćenju se ističe kako je Sibir imao posebno toplu godinu: u svibnju su temperature bile i do 10 °C više od prosjeka, dok je lipanj bio za 5 °C topliji u odnosu na prosjek u razdoblju od 1981.-2010. godine.

Copernicusova služba za klimatske promjene priopćila je da sada pazi na pojavu La Niñe te prati razinu arktičkog leda, za koje se očekuje da će uvelike utjecati na to hoće li 2020. srušiti dosadašnji godišnji temperaturni rekord i postati najtoplija u povijesti mjerenja.

Carlo Buontempo, direktor Copernicusove službe za klimatske promjene pri Europskom centru za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF), kazao je da su ovogodišnji vremenski uvjeti poslužili kao dodatni dokaz da je potrebno opsežnije praćenje.

„Ove godine došlo je do neobično brzog pada razine arktičkog morskog leda tijekom lipnja i srpnja, u istoj regiji gdje su zabilježene iznadprosječne temperature, što je utjecalo na posebno nizak minimum morskog leda. Kombinacija rekordnih temperatura i niskog arktičkog morskog leda u 2020. godini posebno ističe važnost poboljšanog i sveobuhvatnijeg praćenja u regiji koja se zagrijava brže nego bilo koja druga regija u svijetu”, rekao je Carlo Buontempo, direktor Copernicusove službe za klimatske promjene.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lipanj obilježen temperaturnim rekordima i velikim požarima u Sibiru

Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) priopćila je u utorak da su globalne prosječne temperature u lipnju bile na razini rekorda iz 2019. godine, no posebno se ističu izuzetno visoke temperature u arktičkom dijelu Sibira koje su izazvale nezapamćeno velike požare.

Najtoplija zima u Europi u povijesti mjerenja

Prema tvrdnjama znanstvenika ova je zima najtoplija otkad u Europi postoje mjerenja. Od početka prosinca do kraja veljače zabilježene su iznadprosječne temperature: 1,4 °C više od prethodnog rekorda postavljenog 2015./2016., odnosno 3,4 °C iznad prosjeka za razdoblje od 1981.-2010. godine.

2019. bila je najtoplija europska godina

Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) je na Dan planeta Zemlje objavila detaljno izvješće o stanju klime u Europi u 2019. godini koje pokazuje da se europski kontinent zagrijava brže od svjetskog prosjeka te da je prošla godina bila najtoplija od početka mjerenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER