Siječanj 2020. najtopliji od početka mjerenja na Zemlji

Godina je počela s novim rekordima: Prošli je mjesec u Europi bio oko 0,2 °C topliji od prethodno najtoplijeg siječnja 2007. godine i 3,1 °C topliji od prosjeka za siječanj u razdoblju od 1981. do 2010. godine!

Prema podacima koje je u utorak objavio Copernicus, europski sustav za praćenje Zemlje kojim koordinira i upravlja Europska komisija, prošli je mjesec bio najtopliji siječanj do sada zabilježen u Europi, a bio je nešto topliji od rekordnog 2016. godine.

Nakon što je objedinjena analiza vodećih međunarodnih skupina podataka koju je provela Svjetska meteorološka organizacija pokazala da je 2019. bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja, novo desetljeće očito počinje s novim rekordima.

 „Globalna temperatura bila je viša nego u svim prethodnim mjerenjima za mjesec siječanj, iako samo neznatno, odnosno za 0,03 °C u odnosu na dosad najtopliji siječanj 2016.“, navodi se u priopćenju koje je Copernicus objavio u utorak. Prosječna globalna temperatura izmjerena u siječnju 2020. bila je 0,77 °C viša od prosjeka za siječanj u referentnom razdoblju od 1981. do 2010. godine te gotovo 0,2 °C viša u odnosu na siječanj 2017., do sada treći najtopliji siječanj u povijesti mjerenja.

Na većini našeg planeta izmjerene su prosječno više temperature, posebice u Europi u kojoj su zabilježene temperature bile čak 3,1 °C više od prosjeka za siječanj u referentnom razdoblju od 1981. do 2010. godine. Prosječna temperatura izmjerena u Europi u siječnju ove godine bila je oko 0,2 °C viša od dosadašnjeg rekorda izmjerenog u siječnju 2007. godine.

„Posebno visoke prosječne temperature izmjerene su u velikim dijelovima sjeveroistočne Europe, a u nekim je područjima razlika bila više od 6 °C u odnosu na razdoblje od 1981. do 2010.“, navodi se u priopćenju.

Kako navodi Copernicus, 2019. godina bila je druga najtoplija godina od početka mjerenja i zaostajala je samo 0,04 °C za rekordnom 2016. koju je obilježilo osobito intenzivno djelovanje fenomena El Niño.

U priopćenju se također navodi kako se u posljednjih pet godina ujedno dogodio niz od pet najtoplijih godina, kada su izmjerene vrijednosti između 1,1 i 1,2 °C iznad temperatura predindustrijskog doba. Ove su godine ujedno bile i najtoplije od početka mjerenja na Zemlji.

Po trenutnim stopama temperature bi na našem (jedinom) planetu do kraja stoljeća mogle biti više i do 4 ili 5 °C.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WMO: 2019. je druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

Objedinjena analiza vodećih međunarodnih skupina podataka koju je provela Svjetska meteorološka organizacija pokazuje da je 2019. bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja. Prva najtoplija godina je 2016.

Hrvatske znanstvenice i znanstvenici predali Apel za klimatsku akciju

Apel za klimatsku akciju koji je potpisalo oko 550 hrvatskih znanstvenica i znanstvenika, danas je predan Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Ovo je prvi takav istup hrvatske znanstvene zajednice po pitanju klimatske krize, no glavno je pitanje shvaća li Vlada RH da su klimatske promjene najkompleksnija kriza kojoj smo ikada bili izloženi?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER