Najtoplija zima u Europi u povijesti mjerenja

Još uvijek ne vjerujete u klimatske promjene?

Prema tvrdnjama znanstvenika ova je zima najtoplija otkad u Europi postoje mjerenja. Od početka prosinca do kraja veljače zabilježene su iznadprosječne temperature: 1,4 °C više od prethodnog rekorda postavljenog 2015./2016., odnosno 3,4 °C iznad prosjeka za razdoblje od 1981.-2010. godine.

Podsjetimo, prema Copernicusu, europskom sustavu za praćenje Zemlje kojim koordinira i upravlja Europska komisija, siječanj je u Europi bio oko 0,2 °C topliji od prethodno najtoplijeg siječnja 2007. godine i 3,1 °C topliji od prosjeka za siječanj u razdoblju od 1981. do 2010. godine!

Copernicus Climate Change Service (C3S) raspolaže podacima o klimi od 1855. godine, a kako se navodi u najnovijem priopćenju, prosječna temperatura za prosinac, siječanj i veljaču bila je 1,4 °C viša od prethodnog rekorda zabilježenog zime 2015./2016. Iako su sezonske temperature često podložne velikim fluktuacijama iz godine u godinu, ova je zima u Europi ipak bila 3,4 °C toplija od prosjeka za razdoblje od 1981.-2010.

Više temperature posljedica globalnog zatopljenja

„U odnosu na prethodne zime, ova je bila neobično topla“, kazao je Carlo Buontempo, direktor C3S-a. „Takve promjene primjećujemo iz godine u godinu, posebno u tropima, ali ova je zima u Europi bila ekstremno topla i blaga. Velika je vjerojatnost da je na to utjecao trend globalnog zatopljenja.“

Kako navodi britanski The Guardian, toplina netipična za ovo godišnje doba utjecala je, primjerice, na propast ledene berbe u Njemačkoj, dok se za sportske događaje u Švedskoj i Rusiji morao dovoziti snijeg. U Helsinkiju je prosječna temperatura za siječanj i veljaču bila 6 °C  viša od prosjeka za razdoblje od 1981.-2010., a u Ujedinjenom Kraljevstvu su ozbiljne poplave dodatno pogoršane utjecajem visokih temperatura, slično kao 2015. godine.

  • Anomalija površinske temperature zraka za veljaču 2020. u odnosu na prosjek za isti mjesec u razdoblju 1981-2010. / Izvor podataka: ERA5 / © Copernicus Climate Change Service (C3S) / ECMWF

Druga najtoplija veljača

Kako se navodi u priopćenju C3S-a, prošli je mjesec bio druga najtoplija veljača u svijetu i u Europi, a bila je svega nešto ispod 0,1 °C hladnija u odnosu na dosad najtopliju veljaču 2016. godine.

U Europi je ova veljača bila za 3,9 °C toplija od prosječne temperature u razdoblju od 1981.-2010. (0,8 °C na globalnoj razini). Općenito su zabilježene iznadprosječne temperature u velikom području koje pokriva veći dio Europe, Sibira i središnje Azije te zapadne Antarktike, dok su temperature niže od prosjeka zabilježene na području sjeverne Aljaske.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Siječanj 2020. najtopliji od početka mjerenja na Zemlji

Prema podacima koje je u utorak objavio Copernicus, europski sustav za praćenje Zemlje kojim koordinira i upravlja Europska komisija, prošli je mjesec bio najtopliji siječanj do sada zabilježen u Europi, a bio je nešto topliji od rekordnog 2016. godine.

WMO: 2019. je druga najtoplija godina u povijesti mjerenja

Objedinjena analiza vodećih međunarodnih skupina podataka koju je provela Svjetska meteorološka organizacija pokazuje da je 2019. bila druga najtoplija godina u povijesti mjerenja. Prva najtoplija godina je 2016.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER