Cage-free inicijativa na osječkom Trgu Slobode

#EndTheCageAge - Okončajmo doba kaveza!

1.397.113 građana i građanki EU-a pružilo je potporu prijedlogu zakonske zabrane držanju životinja u kavezima. Među njima je i 12.498 građana/ki Republike Hrvatske.

Na Svjetski dan životinja na farmama, 2. listopada 2020., pokretači europske građanske inicijative End The Cage Age, službeno su Europskoj komisiji uručili 1,4 milijuna potpisa građana EU-a koji žele ukidanje kaveza u farmskoj industriji.

Podsjetimo, ova inicijativa započela je u rujnu 2018. te je u razdoblju od godine dana prikupljeno preko 1,6 milijuna izjava potpore, a nakon validacije konačni broj potpora iznosi 1.397.113. To je u posljednjih osam godina čini šestom uspjelom inicijativom te prvom uspješnom koja se tiče zaštite životinja i trećom po broju prikupljenih potpisa.

U ovom trenutku, preko 300 milijuna životinja zatvoreno je u kavezima na farmama širom Europske unije. Velika većina od 445 milijuna ljudi koji žive u Europskoj uniji o toj činjenici nema apsolutno nikakvih saznanja. Ipak, njih 1.397.113 pokazalo je da im je stalo dajući potporu prijedlogu zakonske zabrane držanju životinja u kavezima.

  • Panoi postavljeni na osječkom Trgu slobode / Foto: Udruga Pobjede

U Hrvatskoj, inicijativom Udruge Pobjede i njene Ab ovo cage-free kampanje, prikupljeno je 12.498 potpisa, što je Hrvatsku svrstalo uz bok 18 EU zemalja koje su brojem prikupljenih potpisa prešle prag.

Na dan predaje potpisa i na Međunarodni dan životinja s farmi, Ab ovo kampanja je postavljanjem informativnih panoa i pulta s promotivnim materijalima na osječkom Trgu slobode pozvala hrvatske tvrtke na priključenje svjetskom cage-free trendu u industriji jaja. Cage- free poslovanje  društveno je odgovorno poslovanje, a cilj Ab ovo kampanje je potaknuti hotele, restorane i trgovine na postupno izbacivanje kaveznih jaja iz svog lanca nabave putem javne cage-free izjave. Hrvatske tvrtke se stoga pozivaju na priključivanje svjetskom cage-free trendu kao dijelu društveno odgovornog poslovanja kako bi tako stale uz bok svjetskih brendova koji su se već odlučili na takav način poslovanja.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

I jablane ubijaju, zar ne?

Dok europske metropole ubrzano sade drveće s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite zdravlja svojih građana, zagrebačka gradska uprava uporna je jedino u njihovom rušenju. Sada namjeravaju ukloniti i posljednje stablo jablana u Čerininoj ulici.

Globalni pokret za ukidanje kaveza i klimatske promjene

Udruga Pobjede, kao dio globalnog pokreta i članica svjetskih koalicija udruga i organizacija za ukidanje kaveznog uzgoja, već treću godinu radi na informiranju i senzibiliziranju javnosti o problemima intenzivne industrijske farmske proizvodnje.

Okončajmo doba kaveza!

U sklopu inicijative „Okončajmo doba kaveza” pokrenuto je prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži zabrana držanja životinja s farmi u kavezima. U ovom trenutku nedostaje još samo 111 potpisa! Potpišite peticiju i budite dio promjene!

Pridružite se velikoj povorci trećeg Marša za životinje!

Prema najavi Prijatelja životinja koji s Udrugom Pobjede u subotu 13. travnja u Zagrebu organiziraju treći Marš za životinje, očekuju se sudionici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih država, a podržale su ga i najveće svjetske organizacije za zaštitu prava životinja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER