Grad Pula obilježio Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti

Simboličnim osvjetljavanjem pulskog rotora te „Svjetlećih divova“ u ružičastu boju, u Puli je obilježen Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke kod žena. Ružičasta vrpca izabrana je kao boja zdravlja koja ujedno predstavlja i ženstvenost, a simbol diljem svijeta za Mjesec borbe protiv raka dojke postala je nakon što je Susan G. Komen fundacija prije gotovo tri desetljeća tijekom utrke za preživjele od raka dojke u New Yorku dijelila ružičaste vrpce.

Inače, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula ove godine mjesec obilježava pod sloganom "Ne 'ču ben', hodi zajno". Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Iako je listopad mjesec kada se najviše govori o ovoj zloćudnoj bolesti neophodno je naglasiti da je rak dojke bolest koja je stvarnost za milijune žena i njihovih obitelji svaki dan. Prevencija samokontrolom, ultrazvukom i mamografijom ono je čime možete spasiti svoj život.

Više fotografija možete pogledati na službenoj Facebook stranici Grada Pule.

VEZANE VIJESTI

Biljana Borzan: Bacanje hrane je nedopustivo

Čak četvrtina građana si ne može priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan! Ako ministar Tolušić traži bitke vrijedne vođenja, ova mu je ispod nosa budući da je njegovo ministarstvo odgovorno za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane. Prošlo je dvije godine od ukidanja PDV-a na donacije i donošenja pravilnika, no značajnog pomaka nema,“ upozorila je Borzan.

Potvrđena mogućnost širenja zaraze periski u Medulinskom zaljevu

U proljeće se životinjski i biljni svijet počinju buditi ne samo na kopnu, već i u moru. Nažalost, stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula otkrili su da je toplija temperatura mora potaknula razmnožavanje parazita koji uzrokuje masovni pomor periski.

Na jugu Istre potvrđeno širenje parazita odgovornog za pomor periski

Stručnjaci najvećeg hrvatskog akvarija Aquarium Pula prošlog su mjeseca otkrili da je toplija temperatura mora u Medulinskom zaljevu potaknula razmnožavanje parazita Haplosporidium pinnae koji uzrokuje masovni pomor periski. Slutnje o širenju smrtonosne zaraze sada su potvrđene analizom uzoraka u Hrvatskom veterinarskom institutu u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER