Upravljanje bukom na području grada Rijeke

Javno izlaganje, savjetovanje s javnošću i javni uvid na temu upravljanja bukom na području grada Rijeke

U utorak 29. rujna u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s početkom u 15 sati održat će se javno izlaganje za građane o rezultatima karata i scenarijima upravljanja bukom.

U razdoblju od 24.9. do 23.10.2020. godine, otvoren je objedinjeni postupak javnog uvida i savjetovanja s građanima o rezultatima karata buke i prijedlogu Akcijskog plana (za 3. krug izvještavanja) prema kojem će se u Rijeci provoditi mjere zaštite od buke, odnosno, prema kojem će se na određenim lokacijama u gradu smanjivati prekomjerna buka. Dokumente je, sukladno zakonskoj obvezi, izradio Grad Rijeka, Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, u suradnji s tvrtkom DARH 2.

Javno izlaganje za građane o rezultatima  karata i scenarijima upravljanja bukom zbog epidemiološke situacije ima ograničen broj sudionika te je stoga potrebna prethodna najava zainteresiranih na broj telefona 051 209 450. Najava je moguća u ponedjeljak, 28. rujna do 16.00 sati te u utorak, 29. rujna od 8.00 do 14.00 sati. 

Kako bi sva zainteresirana javnost mogla pratiti ovo javno izlaganje, omogućen je internetski prijenos uživo putem YouTubea.

Buka okoliša, prema definiciji, predstavlja štetan zvuk u vanjskome prostoru izazvan ljudskom aktivnošću i uključuje buku koju emitiraju prijevozna sredstva, cestovni promet, pružni promet, zračni promet, pomorski i riječni promet te i postrojenja ili pak određeni zahvati.

Mjerama zaštite od buke mora se spriječiti nastajanje prekomjerne buke, odnosno postojeća buka mora se smanjiti na dopuštene razine. U tu svrhu izrađuju se Akcijski planovi kojima se predviđa upravljanje bukom okoliša i njezinim štetnim učincima. Akcijski planovi uključuju mjere zaštite od buke, odnosno scenarije prema kojima će se na određenom području smanjivati prevelika buka. Svi gradovi koji imaju preko 100.000 stanovnika obavezni su izraditi Strateške karte buke namijenjene ocjenjivanju izloženosti stanovništva buci od različitih izvora i Akcijske planove upravljanja bukom namijenjene planiranju zaštite od buke.

Tijekom trajanja javnog uvida, do 23. listopada 2020. godine, javnosti će u prostorijama Grada Rijeke (Titov trg 3, sala u prizemlju) radnim danom od 8.00 do 15.00 sati biti omogućen javni uvid u izložene grafičke prikaze i elaborate koji su sastavni dio projekta, a svoje će prijedloge moći ostaviti i upisom komentara u Knjigu primjedbi.

Mišljenja, prijedloge i primjedbe na iznesene prijedloge u postupku javnog uvida građani također mogu dostaviti do 23. listopada 2020. godine i to:

  • putem pisarnice Grada Rijeke, Titov trg 3 s naznakom: AP-3.KRUG,
  • poštanskom dostavom na adresu Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Titov trg 3, 51000 Rijeka, s naznakom: AP-3.KRUG,
  • elektronskom poštom na adresu urban@rijeka.hr uz naznaku AP-3.KRUG

Rezultati analize izloženosti stanovništva grada Rijeke izvorima buke te prijedlog i sadržaj scenarija upravljanja bukom dostupni su na sljedećoj poveznici.

Građani  svoje mišljenje i prijedloge o doživljaju buke u gradu Rijeci mogu iznijeti i  ispunjavajući online anketu. Anketni listići dostupni su i na lokaciji javnog uvida, kao i lokaciji javnog izlaganja, dok će elektronskoj obrazac biti dostupan na mrežnoj stranici Grada Rijeke.

Uvid u cjelovite elaborate u elektronskom obliku moguć je i na mrežnoj stranici Grada Rijeke www.rijeka.hr.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

Važna obavijest za sve ljubitelje Medvednice!

Otvoreno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Pravilnika o zaštiti i očuvanju Parka prirode Medvednica kojim se propisuju mjere njegove zaštite, očuvanja, unapređenja, korištenja i upravljačke zone.

Renato Petek: Zašto se skriva javna rasprava o Kompostani na Jakuševcu?

Kao što smo već ranije izvijestili, objavljen je početak javne rasprave o Stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje Kompostana Prudinec/Jakuševec te termin održavanja javnog izlaganja. Javna rasprava u trajanju od 30 dana provodi se u vremenu od 12. ožujka do 10. travnja 2019. godine, do kada građani mogu predati svoje primjedbe.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER