U Križevcima se istražuju mogućnosti kružnog korištenja termomineralne vode

Topla mineralna ljekovita podzemna voda posebna je prirodna vrijednost Križevaca

Projekti partner Grad Križevci započeo je provođenje pilot akcije unutar Interreg CE „HealingPlaces“ projekta. Prvi zadatak je ne-invazivno geofizičko istraživanje u Križevcima s obzirom na geotermalni potencijal i postojeću bušotinu „Kža-1“. Rezultat ovog istraživanja bit će dokumentacija o mogućnosti kružnog korištenja – „zatvaranja petlje“ toka podzemne termalne i mineralne vode u Križevcima.

Posebna prirodna vrijednost u Križevcima je topla mineralna ljekovita podzemna voda. Bušotina „Križevčanka-1“ nalazi se na uzvisini sjeveroistočno od središta grada, u ulici Ratarna, na nadmorskoj visini od 157,4 m i na dubini od 1496,1 m.

Stručnjaci iz Hrvatskog geološkog instituta proveli su istraživanje, a konačni dokument će biti višedimenzionalna studija o mogućnosti kružnog korištenja – „zatvaranja petlje“ toka postojećeg izvora podzemne termomineralne vode na održiv i ekološki prihvatljiv način čuvajući prirodne karakteristike. Izabrana metoda je metoda magnetotelurike - elektromagnetska geofizička metoda koja daje raspodjelu električnih otpornosti u podzemlju; zaključuje zemljinu podzemnu električnu vodljivosti iz mjerenja prirodnih geomagnetnih i geoelektričnih promjena polja na Zemljinoj površini.

Istraživanje su proveli djelatnici Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskoga geološkog instituta dr. sc. Staša Borović, dr.sc. Josip Terzić, dr. sc. Kosta Urumović, dipl. ing. geol. Ivan Kosović. Bila je ovo prilika i za studente Geotehničkog fakulteta Varaždin (Sveučilište u Zagrebu) pod vodstvom dekana Geotehničkog fakulteta izv. prof. dr. sc. Hrvoja Meaškog i doc. dr. sc. Marija Gazdeka, voditelja geotehničkog laboratorija, koji su sudjelovali i učili studente o ovoj nedestruktivnoj metodi istraživanja.

Grad Križevci / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Varaždinu uređen prvi javni voćnjak po principima permakulture

U Varaždinu je u ponedjeljak obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture. Voćnjak je na upravljanje predan Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“, izvijestili su iz Grada Varaždina.

Varaždin: Dan otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

Obrazovanje za zanimanje budućnosti je tema Dana otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta u petak, dana 20. travnja 2018. za koji je pripremljeno mnoštvo događanja, predavanja i pokaznih vježbi. Vrata su za sve zainteresirane otvorena u vremenu od 9:00 do 16:00 sati.

U Varaždinu održana Konferencija o dobroj energiji

Jučer je u varaždinskoj palači Herzer održana Konferencija o dobroj energiji - KODE 2018., prva stručna konferencija posvećena značaju obnovljivih izvora energije i energetskoj budućnosti koju je u suradnji s Gradom Varaždinom organizirao Centar kompetencije za obnovljive izvore energije. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER